Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Presidenttiehdokkaat kampanjoivat sateessa hytisten viimeisenä päivänä ennen vaaleja

Helsingin Narinkkatorilla oli tänään vaaliaattona kampanjoimassa useita presidenttiehdokkaita, muun muassa SDP:n ehdokas Tuula Haatainen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen viimeisenä kampanjapäivänä äänten haaliminen keskittyi pääkaupunkiseudulle kahta ehdokasta lukuun ottamatta. Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari otti loppukiriä Huittisissa ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen Oulussa. Huhtasaaren kojulle Helsingin Narinkkatorilla oli silti jonoa, se taisi olla ainoa, jossa tarjottiin makkaroita. Muilla kojuilla äänestäjiä houkuteltiin lähinnä kahvilla ja pullalla.

Lauantai oli Helsingissä harmaa ja sateinen. Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto hytisi ja hyppeli ohuen näköisessä takissaan.

– Kukahan keksi panna presidentinvaalit juuri tähän ajankohtaan? hän ihmetteli väkijoukolle.

Venäläisen sanomalehden Izvestian verkkosivuston toimittaja halusi haastatella Haavistoa Suomen ja Venäjän suhteista ja Haaviston mahdollisuuksista päästä toiselle kierrokselle.

– Toivon, että Krimin ja Itä-Ukrainan kysymykset voidaan ratkaista poliittisesti Ukrainan ja Venäjän kesken ja ehkä Suomen ja muiden rauhantahtoisten maiden avulla niin, että voimme palata normaaliin kauppakumppanitilanteeseen, Haavisto vastasi ja lisäsi toisen kierroksen olevan hyvin lähellä.

Haavisto kertoi STT:lle tavanneensa lauantaina muitakin venäläisiä, valkovenäläisiä ja ukrainalaisia toimittajia. Kaikkia olivat kiinnostaneet suhteet, sanktiot ja Nato-kanta. Kiinnostavin oli Haaviston mielestä moskovalaisen Radio Echon kysymys "luuletko että presidentti Vladimir Putin tapaisi sinut, koska kuulut seksuaaliseen vähemmistöön?"

– Sanoin, että olen tottunut kohteliaaseen kanssakäymiseen kaikissa kansainvälisissä suhteissa ja tavannut paljon esimerkiksi Arabimaiden johtajia. Heille ei ainakaan ole tuottanut mitään vaikeuksia tavata, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan viime päivinä on ollut hyvä hytinä, mutta toinen kierros vaatisi sen, että kaikkien muidenkin ehdokkaiden omat ihmiset lähtevät äänestämään.

– Minkälainen on ollut Paavo Väyrysen nousu, ovatko gallupit ehtineet sen oikealla tavalla ennustaa? Se on aidosti varmaan suuri kysymysmerkki sunnuntai-iltana.

Haavisto sanoo, että hänelle on jäänyt hyvä tunnelma erityisesti pieniltä paikkakunnilta, kuten Lieksasta, Pietarsaaresta ja Inarista.

– Voi olla, että pääkaupunkiseudulla kampanja on näyttänyt tylsemmältä kuin maakunnissa. Isot tilaisuudet ajoittuivat Helsingissä nyt myöhempään ajankohtaan kuin kuusi vuotta sitten. Yksi tekijä on ehkä Suomi 100 -juhlat. Vaalitunnelma alkoi näkyä oikeastaan vasta joulun välipäivinä.

Haavisto pistää viimeisenä päivänä kaiken peliin. Viimeinen tilaisuus oli alkamassa Löylyssä 22.30.

Väyrynen uskoo toiseen kierrokseen

Valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen sai kuulla kunniansa mukinsa kovasta hinnasta.

– Ei tuollaisesta kolmeakymppiä viitsi maksaa, nurisi yksi jos toinenkin.

Väyrynen ei antanut pihien kansalaisten eikä surkean kelin synkentää mielialaansa. Hän myi muutaman mukin ja kirjan itsekin kojussa ja kirjoitti niihin kaupan päälle nimikirjoituksensa.

– Näyttää erittäin hyvältä. Minulle tulee paljon kannatusta ihan uudentyyppisiltä ihmisiltä. Sen takia uskon, että tulee toinen kierros ja olen siinä mukana, Väyrynen luonnehti vaalitunnelmiaan STT:lle.

Väyrysen mukaan moni, joka ei ole pitkään aikaan äänestänyt, aikoo nyt äänestää häntä.

– Mukin arvo nousee, kun minusta tulee presidentti, hän vakuutti.

Vastapäisellä kojulla hieman aiemmin keskustan ehdokas Matti Vanhanen vakuutteli myös kuulijoilleen kaiken olevan vielä mahdollista.

– Viime vuosina presidentinvaaleissa on aina viimeisen viikon, kahden aikana tullut jopa 5–10 prosentin muutoksia ehdokkaiden tulokseen. Ihmiset hakevat sitä aallonharjaa, ja itselläni on tunne, että aallonharja osuu meidän kohdalle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi