Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomessa kaksijakoinen tilanne - osa maasta hukkuu veteen, osa lumeen

Lounais-Suomessa tulvat vaarallisen korkealla, Itä- ja Pohjois-Suomessa isojen hallien ja maatalousrakennusten lumikuormaa tarkkailtava.

Joensuun lähellä Kuutostien varressa sijaitseva Honkavaaran pitkään autiona ollut työväentalo sortui todennäköisesti lumen painosta vuoden alussa. Kuva: Minna Raitavuo

Keskiviikon lumimyräkän ja torstain vastaisen yön vesi- ja lumisateiden jälkeen tilanne Suomessa on kaksijakoinen: osa maasta "hukkuu" veteen, osa lumeen. Lumen ja veden raja kulkee Lappeenranta-Vaasa-linjalla.

Torstaina tulvatilanne paheni Kokemäenjoen varrella Huittisissa niin, että alueella jo aiemmin kastuneet mökit kastuivat uudestaan.

- Nyt myös omakotitaloja alkaa viikonlopun aikana olla vaarassa, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Huittisissa tulvatilannetta yritetään estää yläpuolisten vesistöjen vedenjuoksutusta vähentämällä.

Vehviläisen mukaan tulvatilanne voi nopeasti pahentua myös Salon alueella, jossa pahimmassa tapauksessa vesi Salonjoessa nousee kaksi metriä torstaiaamun arvosta viikonloppuun mennessä. Jos nousu toteutuu, vesi joessa olisi ennätyskorkeudessa.

- Se on pahin ennuste ja toteutuu, jos sateiden lisäksi jokeen muodostuu jäiden liikkeellelähdön takia jääpato. Vesi nousi metrillä torstain aikana ja jos jääpato tulee, toisen metrin viikonloppuna, kertoo Vehviläinen.

Tulvatilanne on jatkunut hankalana Kokemäenjoella sade-, sulamis- ja jääpatotulvien takia, ja myös Kymijoella tulva uhkaa.

Lumikuorma ei uhkaa omakotitalojen kattoja

Itä- ja Pohjois-Suomessa sateet ovat tulleet lumena. Yli 60 senttimetrin lumiraja kulkee Joensuu-Oulu-linjan pohjoispuolella.

Lumikuorma ei kuitenkaan uhkaa omakotitalojen kattoja. Suomessa omakotitalojen katot kestävät noin 300 kilon lumikuorman neliömetrillä. Tällä hetkellä kuormat lumisimmilla alueilla Kainuussa ja Lapissa ovat 130-180 kiloa neliömetrillä. Kaikkein lumisimmilla alueilla Hyrynsalmella, Kittilässä ja Kilpisjärvellä lumikuorma on yli 180 kiloa. Viime päivien sateissa lumikuorma on enimmillään kasvanut 20 kiloa neliömetrillä.

- Omakotitalojen asukkaiden suurin riski on, että he ryntäävät katoille ja putoavat sieltä alas, varoittelee Vehviläinen.

Jos vaarana on lumen putoaminen katoilta ihmisten päälle, sitten lumenpudotustöihin on ryhdyttävä.

- Jos katolle menee, on oltava sellainen turvavarustus, ettei sieltä putoa alas, Vehviläinen korostaa.

Suurten hallien lumikuormaa ja kattojen kuntoa tarkkailtava

Suurten hallien ja maatalousrakennusten kattojen lumikuormaa on syytä tarkkailla. Suurimmassa riskissä ovat kuplahallit. Viime vuosina romahtamisia on ollut lähinnä Länsi- ja Etelä-Suomessa.

- Itä- ja Pohjois-Suomessa huonot hallit on jo aiempina vuosina poistettu käytöstä, koska alueella on yleensä ollut paljon lunta, kertoo Vehviläinen.

Tänä talvena Suomessa on romahtanut yksi navettarakennus Sonkajärvellä.

- Lisäksi Etelä-Suomessa meni lysyyn pari kuplahallia noin kuukausi siten. Myös yksi hylätty autiotalo on romahtanut. Mitään pahempia romahtamisia ei siis ole ollut, kertoo Vehviläinen.

Keskiviikkona Turussa kuplahalli painui kasaan todennäköisesti märän lumen painosta.

Vanhojen isojen hallirakennusten lisäksi riskissä ovat upouudet hallirakennukset, joiden kestävyys on ensimmäistä talvea testissä. Suurissa halleissa piileviä rakennevirheitä on alkanut ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80-100 kiloon neliömetrillä.

- Vastuu rakennuksista kuuluu omistajalle, joten lumikuormaa ja kattorakenteita on tarkkailtava. Jos vähänkin epäilee, lumet olisi pudotettava hallien katoilta, Vehviläinen sanoo.

"Tämä on sitä ilmastonmuutosta"

Se, että Suomessa tulvii tammikuussa, ei Vehviläisen mukaan ole enää poikkeuksellista.

- Pari vuotta sitten oli kevättulvat joulukuussa ja myös tammikuussa oli hurjasti tulvia. Viime talvi oli helpompi. Tämä on sitä ilmastonmuutosta, tällaisia talvitulvia se muun muassa tuo tullessaan, kertoo Vehviläinen.

Tulvatilanteeseen ei ole luvassa säiden puolesta helpotusta, sillä lauhojen vesisadepäivien jälkeen ennusteet lupaavat jälleen reipasta pakkasta myös eteläiseen Suomeen. Se lisää hyydepatojen riskiä jo ennestään tulvivissa suurien järvien laskujoissa kuten Kokemäenjoella ja Kymijoella.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi