Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot tulossa nuorten käyttöön – samaan ajoneuvoluokkaan traktorien kanssa

Nopeusrajoitettu henkilöauto olisi turvallisempi vaihtoehto nuorten suosimille mopoautoille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot ovat tulossa Suomessa nuorten käyttöön. Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo mahdollistaa nuorten ajamisen tällaisilla henkilöautoilla.

Tarkoituksena on tarjota mopoautoille vankempi vaihtoehto. Tämä olisi yksi mahdollisuus lisätä nuorten, alle 18-vuotiaitten kuljettajien turvallisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) pitää tärkeänä, että nuorille on tarjolla liikkumiseen erilaisia vaihtoehtoja.

– Keskustelu nuorten liikenneturvallisuudesta on tärkeää, ja meidän tulee kaikin keinoin sitä parantaa. Pidän tärkeänä, että nuorilla on mahdollisuus liikkua sujuvasti. Olemme nyt tehneet perusteellisia selvityksiä ja keskustelleet EU-tasolla erilaisista mahdollisuuksista ratkaisun löytämiseksi. Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot ovat yksi keino parantaa tilannetta, Berner sanoo tiedotteessa.

Voimaan ensi vuoden alussa?

Ministeriö on selvittänyt asiaa syksyllä yhdessä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa. Tarkoituksena on muokata henkilöautoja traktorin ajoneuvoluokkaan T1. Hankkeen aikana määritellään nopeudeltaan rajoitettujen henkilöautojen maksiminopeus sekä tarkemmat ajoneuvoja ja nopeudenrajoittimia koskevat tekniset vaatimukset. Samoin tarkastellaan sovellettavia ajokorttivaatimuksia.

Muutoksia tarvitaan ainakin ajoneuvolakiin ja ajokorttilakiin. Muutoksia tehdään myös asetuksiin ja Trafin määräyksiin.

Säädösmuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Rattiin ehkä myös vanhuksia

Autotuojat ja -teollisuus ry kommentoi ministeriön ilmoitusta nopeusrajoitteisista henkilöautoista tuoreeltaan keskiviikkoiltana. Autotuojien mielestä uudistus on tervetullut, koska se parantaa alle 18-vuotiaiden liikenneturvallisuutta selvästi ja myös alentaa nuorten liikkumisen kustannuksia.

Yhdistys tuo lisäksi esiin mahdollisuuden, että nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla voisivat ajaa ajokortistaan jo luopuneet seniorit.

Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Erik Asplund kertoi illalla STT:lle, että ikääntyneiden mahdollisuutta käyttää hitaampia henkilöautoja ei ole ainakaan vielä erikseen selvitetty.

– Mutta tuntuisi loogiselta, että ne vanhemmat suomalaiset, joilla on nyt oikeus käyttää mopoautoa, saisivat ajaa myös nopeusrajoitetulla henkilöautolla, Asplund arvioi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi