Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paperittomien klinikan lääkäri: "Rahan kululla hoitamatta jättämistä ei voi perustella"

Kiireettömän hoidon epääminen voi pahentaa sairauksia ja tuoda lisäkustannuksia.

Paperittomien klinikalla hoidetaan vapaaehtoisvoimin niitä, jotka eivät muualta terveyspalveluita saa. Global Clinic toimii nyt kuudella paikkakunnalla Suomessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Suomalaisten kielteinen suhtautuminen paperittomien hoitoon ei yllätä Tampereen Global Clinicissä työskentelevää Maija Kajania. Hänen mielestään moni ajattelee, ettei meillä ole varaa hoitaa paperittomia.

Kajanin mukaan ei tiedetä, mistä paperittomien hoidossa on kyse, sillä rahan kululla sitä ei voi perustella.

- Suuri osa ajattelee, että paperittomien hoitaminen on kallista. Tosiasiassa paljon kalliimmaksi tulee hoitamatta jättäminen. Hoitoa annetaan vasta viimeisessä hengenhädässä ja se maksaa.

Kajan ottaa esimerkiksi diabeetikon jalkahaavan, joka johtaa kuolioon. Kuolion hoitaminen, pitkäaikainenkin sairaalahoito ja mahdollinen leikkaus ovat kiireellistä hoitoa, johon kaikilla on oikeus koko maassa. Kiireettömänä olisi voitu hoitaa diabetesta ja näin välttää kuolio.

Toinen tavallinen syy vastustaa paperittomien hoitoa on yleensä se, että palveluiden arvellaan houkuttelevan maahan lisää tulijoita. Maksuton hoito ei Kajanin mukaan houkuttele ketään maahan.

- Tästä on maailmalla paljon kokemusta ja tutkimustakin. Ihmiset eivät lähde maasta, koska hoitoa ei saa, eivätkä tule palveluiden takia.

Esimerkiksi Espanjassa taattiin kaikille maassa oleville paperittomille terveyspalvelut vuoteen 2012 saakka. Kun taloudessa alkoi mennä huonosti, paperittomien oikeuksia leikattiin.

- Siellä huomattiin aika pian, että palveluista luopuminen tuli kalliimmaksi kuin niiden tarjoaminen, Kajan sanoo.

Espanja palautti paperittomien palvelut vuonna 2015 inhimillisyyteen ja kustannussäästöihin perustuen.

Tampereen klinikalta joudutaan joskus lähettämään potilaita päivystykseen kiireellisen hoidon takia. Monella on silloin pelko, että joku hoitohenkilökunnasta käräyttää poliisin hakemaan heidät.

- Sama pelko voi rajoittaa tuloa tänne meidän klinikallekin. Vaikka kerromme, että terveydenhuollon henkilökunnalle kuuluu vaitio-olovelvollisuus, Kajan sanoo.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi