Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Millainen olit lapsena ja mitä moni ei tiedä sinusta?" - katso, miten presidenttiehdokkaat pärjäävät lahtelaislasten vaalitentissä

Lahtelaisten Elinan ja Sofian tekemät haastattelut presidenttiehdokkaista esitetään myös Nelosella tunnin ohjelmana vaaliviikonloppuna. Verkossa sen voi katsoa jo nyt. Kuva: Markus Hänninen

- Vaalitenteissä puhutaan vain jostain Natosta ja EU:sta, joten me päätettiin selvittää, millaisia Suomen presidenttiehdokkaat oikeasti on, sanoo lahtelainen Elina, 9.

- Me kysyttiin meidän ystäviltä, mitä ne haluaisi tietää, ja sitten me lähdettiin selvittämään, mitä presidenttiehdokkaat oikeasti ajattelee lapsille tärkeistä kysymyksistä, jatkaa pikkusisko Sofia, 7.

Näin alkaa "Suomen suloisimmaksi vaalitentiksi" kuvattu ohjelma Lapsilla on asiaa. Se esitetään lauantaina 27.1. Nelosella.

Lahtelaiset siskokset Elina ja Sofia pääsivät vuodenvaihteen aikaan haastattelemaan kaikki presidenttiehdokkaat. Haastatteluista tehtiin televisiota varten tunnin koosteohjelma sekä lyhyet videot jokaisesta ehdokkaasta Youtubeen.

Videoita on katsottu jo tuhansia kertoja. Katsojien kommenteissa tyttöjä kehutaan ja toimittajien toivotaan ottavan heistä oppia: "Mahtavaa työtä haastattelijat", "Ei keskeyttämistä, ei päällepuhumista, ei dissaamista!", "Vaalien paras haastattelu".

Kysymykset on koottu 3-9-vuotiailta lahtelaislapsilta. Kävi ilmi, että suurin osa ehdokkaista oli lapsuudessaan aika villejä tapauksia. Paitsi yksi ehdokas, joka kertoo olleensa "kiltti, samanluontoinen kuin nyt".

- Nämä haastattelut varmaan tekevät vaalit helpommin lähestyttäviksi myös lapsille, sanoo luokanopettaja Maija Sneck Tiirismaan koulusta.

Sofia käy Tiirismaan koulua englanninkielisellä ekaluokalla. Elinakin aloitti koulunsa siellä, mutta käy nyt kolmatta luokkaa Lotilan koulussa.

- Tässä on oikeasti asiaa empivälle äänestäjälle siitä, miten ehdokkaat suhtautuvat lapsiin. Tämä on myös hyvää opetusmateriaalia mille tahansa koululle, sanoo Tiirismaan koulun rehtori Kari Turpeinen.

"Paras haastattelu tähän mennessä"

Etukäteen molemmat tytöt jännittivät eniten Sauli Niinistön haastattelua.

- Minua jännitti, miten menee, kun hän on Suomen presidentti. Mutta hän olikin tosi mukava, Sofia kertoo.

Sofia oli innoissaan kaikista haastatteluista. Mikä yllätti eniten?

- Varmaankin Laura Huhtasaari. Hän on ollut muulloin aika vakava, mutta meillä hän olikin tosi hymyilevä. Ja saimme Paavo Väyrysen nauramaan, Sofia sanoo.

Sokerina pohjalla odotti vielä englanninkielinen kysymys.

Presidenttiehdokkaiden ilmeistä näkee, että nuorten haastattelijoiden rentous ja luontevuus taisivat yllättää. Tyttöjä kiiteltiin, joku halasikin lopuksi ja moni ehdokas on jakanut haastatteluvideon omalla Facebook-sivullaan.

”Kiitos loistavasta haastattelusta!” kirjoitti Sauli Niinistö videon oheen. ”Tämä on paras haastattelu, missä olen ollut tähän mennessä”, sanoi Pekka Haavisto haastattelutuokion jälkeen.

10-minuuttiset haastatteluvideot kaikista ehdokkaista löytyvät tältä Youtube-kanavalta.

Tunnin pituinen Lapsilla on asiaa -ohjelma esitetään Nelosella lauantaina 27. tammikuuta kello 12.00. Ohjelma on jo katsottavissa verkossa Nelosen Ruutu.fi:ssä.

Katso alta myös Kulttuurikuvan valokuvaajan Markus Hännisen kuvat haastattelutilanteista.

Juttua muokattu 24.1. kello 20.40. Ohjelma esitetään Nelosella vain lauantaina. Nelosen aiemmin kertomaa sunnuntain uusintaa ei ole, koska vaalipäivä rauhoitetaan kampanjoinnilta mediassa.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Aiotko äänestää presidentinvaaleissa?
Aiotko äänestää presidentinvaaleissa?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi