Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelainen pariskunta tehtaillut uutterasti petoksia - huijasi jopa alaikäisen lapsensa nimissä

Kuva: Anssi Hietamaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on pannut ainakin tilapäisen stopin lahtelaisen pariskunnan petostehtailulle. Edellisen kerran pariskunta oli vangittuna syksyllä. Kun poliisivankilan portit aukenivat, lavea tie kutsui jälleen.

Pariskunnalle oli määrä lukea syyte törkeästä petoksesta viime lokakuussa. Istunto kuitenkin peruttiin, sillä esille oli tullut uusia rikosepäilyjä. Ne ajoittuivat pääosin kevääseen ja alkukesään 2017, osin vuoteen 2016.

Väärennetyillä maksusitoumuksilla viihde-elektroniikkaa

Esitutkinta on loppusuoralla. Pariskuntaa epäillään sekä perinteisistä nettipetoksista että petoksista, jotka on tehty väärentämällä sosiaaliviranomaisen maksusitoumuksia. Tuen saajaksi väärennyksiin pariskunta on merkinnyt sekä itsensä että alaikäisen lapsensa.

Väärennetyin maksusitoumuksin pariskunta on onnistunut hankkimaan liikkeistä viihde-elektroniikkaa, vaatteita ja muuta omaisuutta. Petollisin keinoin hankitun omaisuuden arvo on poliisin mukaan useita tuhansia euroja.

Toiminta suunnitelmallista

Pariskunta on tehnyt hankintoja etupäässä isoissa liikkeissä, joissa asiakasvirrat ovat suuria, mikä on saattanut vaikuttaa valvontaan. Tutkinnanjohtajna, rikoskomisario Markku Vornasen mielestä tämä osoittaa tekijöiltä suunnitelmallisuutta.

Epäillyt ovat esitutkinnassa myöntäneet teot.

Tutkinnanjohtajana Vornanen on päätellyt, että viranomaisten tukipäätösten väärentäminen on liian helppoa. Lisäksi hän soisi, että liikkeet, joissa hankintoja tehdään yhteiskunnan varoilla, varmistaisivat tukipäätöksen aitouden. Nyt liikkeille on aiheutunut vahinkoa.

Viranomainen teki rikosilmoituksen

Sosiaaliviranomainen teki petosepäilystä rikosilmoituksen poliisille. Lisäksi viranomainen on yhdessä maistraatin kanssa hakenut lakimääräisen edunvalvojan vapauttamista tehtävästään ja uuden edunvalvojan määräämistä hoitamaan lasten omaisuutta ja taloudellisia asioita, sillä vanhemmilla on puutteita elämänhallinnassa.

Edunvalvontaa koskeva asia on vireillä käräjäoikeudessa.

Takaisin vankilaan

Pariskunta vapautui tutkintavankeudesta viime syksynä. Vapauduttuaan he jatkoivat rikollista toimintaa ja jäivät kiinni.

Pariskunta oli tehnyt nettipetoksia sekä yhdessä että erikseen.

Rikollisen toiminnan jatkamisvaaran takia käräjäoikeus vangitsi molemmat henkilöt viime viikolla.

Poliisi epäilee heitä petoksista ja identiteettivarkauksista. Identiteettivarkaus eli toisen henkilön nimissä esiintyminen ja taloudellisen vahingon aiheuttaminen on asianomistajarikos. Tutkinnanjohtajan, rikostarkastaja Kari Kajalan mukaan identiteettivarkauden uhreja on ollut kymmenkunta. Osa heistä on vaatinut epäillyille rangaistusta.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi