Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Apua! Kelpaako kirkkoon kuulumaton kummiksi, entäpä sylikummiksi?

Pappi päättää epävirallisen kummin aseman. Kirkolla ei ole yhtä vedenpitävää ohjeistusta kirkkoon kuulumattomista kummeista.

Kummiuden kriteerit ovat kirkon puolelta selvät: kirkon jäsenyys, rippikoulu ja konfirmaatio. Kuva: Antti Sepponen

Lapsen ristiäiset edessä, mutta kaikki kummit eivät kuulu kirkkoon. Kelpaako kirkkoon kuulumaton ystäväni kummiksi, entäpä sylikummiksi?

Tilanne on tuttu entistä useammalle lapsen kastetta suunnittelevalle, sillä kirkkoon kuulumattomien määrä on kasvussa. Siviilirekisterissä oli vuonna 2016 noin neljännes suomalaisista, mikä on kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kuusi vuotta aiemmin.

Suurin on suomalaislapsista kuitenkin kastetaan edelleen. Vuonna 2016 evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului liki 72 prosenttia suomalaisista. Samaisena vuonna kirkollisessa kasteessa seurakuntaan liitettiin vajaat 36 700 lasta.

Käytännössä jokainen pappi päättää itse, mikä epävirallisten, kirkkoon kuulumattomien kummien asema on kastetilaisuudessa.

- Tietääkseni kirkkoon kuulumattomien kummien asemasta kasteessa ei ole asiakirjaa, mutta mielestäni asiaan, joka liittyy hyvin tapoihin ja tahdikkuuteen ei pitäisi tarvita ohjetta, kirkon kasvatus- ja perheasioiden vs. johtaja Jarmo Kokkonen sanoo.

- Kunnioitusta pitäisi viljellä molempiin suuntiin.

Kokkosen mielestä on selvää, että jokaisen vakaumus otetaan huomioon. Jos Kokkonen toimittaa kasteen, kastepöydän ääreen kutsutaan, olipa kummi kirkon kriteerit täyttävä tai ei.

Kummiuden kriteerit ovat kirkon puolelta selvät: kirkon jäsenyys, rippikoulu ja konfirmaatio. Kummeja tarvitaan pääsääntöisesti kaksi, mutta poikkeustapauksessa yksikin riittää. Ylärajaa määrälle ei ole.

Kummikirjaa kirkkoon kuulumattomalle kummille ei voida antaa, mutta periaatteessa mikään kirkkojärjestyksessä ei estä, etteikö epävirallinen kummi voisi toimia myös sylikummina tai vaikkapa lukea Raamatun tekstejä.

Perinteisesti on ajateltu, että kummin tehtävä on huolehtia kummilapsen kristillisestä kasvatuksesta. Tätäkään ei Jarmo Kokkosen mielestä pitäisi ajatella liian vanhakantaisesti.

- Kristillistä kasvatusta on nimenomaan huolenpito, oman ajan antaminen ja hyvän elämän eväiden jakaminen sellaisina kuin ne jokainen ymmärtää. Rakkauden osoittaminen lapselle on joka tapauksessa kristillistä kasvatusta. Ei lapsella ole liikaa aikuisia, jotka ovat hänen hyvästään kiinnostuneita.

Rakkauden osoittaminen lapselle on joka tapauksessa kristillistä kasvatusta. Kirkon kasvatus- ja perheasioiden vs. johtaja Jarmo Kokkonen

Jäsenmäärältään Suomen suurimman, Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala on Jarmo Kokkosen kanssa hyvinkin samoilla linjoilla. Hänen mielestään piispainkokouksen vuonna 2005 hyväksymän oppaan ohje on riittävä yleisohje: sellainen henkilö, joka ei täytä kummin edellytyksiä, voi olla kasteen todistaja, mutta hän ei voi toimia kummina eikä pappi voi antaa hänelle kummikirjaa.

- Tämä jättää mahdollisuuden tapauskohtaiseen harkintaan siten, että muutkin kuin kummit voivat hyvällä tavalla olla mukana kastejuhlan toteuttamisessa, Viitala sanoo.

Viitalan mukaan epäviralliset kummit ovat nykyään hyvin yleisiä, eikä hän ole kohdannut hankalia ristiriitatilanteita, kun etukäteen on sovittu kunkin rooli.

- Kummin rinnalla on aina löytynyt kastejuhlassa luonteva paikka myös näille muille lapsen läheisille ja varmasti he ovat lapsen elämässä myöhemminkin tärkeällä sijalla. Sylissä pitäjä on vahvan hyvän perinteen mukaan kummi, mutta tämä ei ole mikään pakkoperinne.

Kirkkoon kuulumattomille kummeille ei ole olemassa virallista nimitystä. Arto Viitalasta sopivia nimiä ovat esimerkiksi kasteen todistaja, lapsen läheinen tai tukija.

Ira Blomberg-Kantsila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi