Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lisääntynyt matkailu toi lutikkaongelman takaisin Suomeen

Uusi kanta on entistä vastustuskykyisempi myrkyille.

Hyönteistorjuja Jukka-Pekka Issakainen esittelee luteiden karkoitukseen käytettäviä varusteita. Kuva: Kimmo Kirves

Vaikka hygieniataso Suomessa on kohonnut vuosikymmenien mittaan, ovat ludehavainnot viime vuosina vain kasvaneet. Miksi lutikat kiusaavat meitä nyt, vaikka vielä 1980-luvulla niistä ei kärsitty?

- 80-luvun alussa pystyin sanomaan, että lutikat on hävitetty Suomesta kokonaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa oli kuitenkin ehtinyt kehittyä miedommille torjunta-aineille vastustuskykyisiä lutikkakantoja ja samaan aikaan voimakkaimpien aineiden käyttö kiellettiin. Niinpä lisääntyneen matkailun myötä ne löysivät tiensä takaisin Suomeen, Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen professori Jarmo Holopainen kertoo.

Hänen mukaansa leviämistä on auttanut myös se, ettei ongelman laajuuteen kiinnitetty ajoissa huomiota. Nyt luteet ovat tavallinen ongelma erityisesti suurissa kaupungeissa mutta myös muualla.

Luteet teettävät hyönteistorjuntayrityksille töitä tasaisesti vuodenajasta riippumatta.

Hyönteistorjuja Jukka-Pekka Issakaisen mukaan lutikkahavainnot alkoivat selvästi kasvaa viime vuosikymmenen lopulla. Viime vuonna Suomesta löydettiin taas vuosikymmenien jälkeen oma lutikkakanta.

- Kun asunnosta löytyy lutikka, täytyy havainto ensin varmistaa. Torjuntaa tehdään aina asuntokohtaisesti, mutta jos kyseessä on rivi- tai kerrostalo, myös naapuriasunnot otetaan tarkkailuun ja talon muille asukkaille tehdään kartoituskysely, Issakainen selostaa.

Luteiden karkoitukseen käytettävät myrkyt ovat niin vahvoja, ettei todellisessa käsittelyssä voi olla paikalla ilman suojapukua. Kuva: Kimmo Kirves

Luteet ovat sitkeitä ja hyviä piiloutumaan. Yhdessä kohteessa projekti voi kestää kaksikin kuukautta, sillä torjuntakäsittelyjä tehdään vähintään kolme. Käytetyt menetelmät riippuvat yrityksestä.

- Minä käytän kemikaaleja, sillä kaikki pintamateriaalit eivät kestä lämpökäsittelyä, Issakainen perustelee.

Ludeongelman kartoitukseen Issakainen käyttää feromoniansoja. Etelä-Suomessa on tehtävään koulutettu viime vuosina myös ludekoiria, jotka löytävät luteet niiden hajun perusteella.

Issakainen kuitenkin korostaa asukkaan oman seurannan merkitystä.

Petivaatteiden ja seinänrakojen lisäksi luteet voivat levitä esimerkiksi kirpputorilta hankittujen huonekalujen välityksellä.

- Lämpökäsittely on varmin tapa tuhota luteet, mutta huonekalut eivät välttämättä saunaan mahdu, eikä riittävän kovia pakkasia ole enää usein tarjolla. Siksi kannattaa jo ennen käytetyn huonekalun ostoa vilkaista, ettei sen alla pinnoilla näy luteiden ulosteen jättämiä tummia läikkiä, Holopainen muistuttaa.

Syöpäläiset

Lude imee verta

Noin 8 millimetriä pitkä, leveä ja litteä, väriltään ruskea syöpäläinen.

Imee yöllä verta ihmisestä sekä lemmikkieläimistä.

Purema voi olla oireeton tai aiheuttaa kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia. Lutikka ei Suomessa levitä tauteja.

Pistoksia voi hoitaa kortisoni- ja antihistamiinivoiteilla.

Viihtyy huoneenlämmössä ja oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana ja listojen raoissa.

Voidaan havaita tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.

Havainnosta tulee kertoa heti isännöitsijälle, vuokranantajalle tai ota suoraan yhteyttä torjunta-ammattilaisiin.

Ensiapuna luteiden olinpaikat voi sumuttaa pyretroidipohjaisella torjunta-aerosolilla.

Torjuntaa voi edistää kantamalla kankaiset patjat ja vuodevaatteet ulos noin -17°C pakkaseen tai saunaan, jonka lämpötila on 60°C. Vuodevaatteet kannattaa pestä kuumassa tai viedä saunaan pariksi tunniksi.

Lähde: hyönteismaailma.fi

Miia Ruuttula
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi