Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuusi suosituin juhlavuoden puu

Suomalaiset istuttivat ja rekisteröivät yli 2000 juhlavuoden puuta Puutarhaliiton kampanjassa.

Kuusi on perinteinen juhlapuu. Viime vuonna Puutarhaliiton Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kampanjassa pihapiireihin istutettiin eniten pihakuusia. Kuva: Juha Inkinen

Suomalaiset istuttivat ja rekisteröivät yli 2 000 juhlavuoden puuta viime vuoden aikana Puutarhaliiton kampanjassa. Kampanjalla juhlistettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta.

Puutarhaliiton rekisteriin tuli istutetuista puista 1803 merkintää, mutta usean merkinnän alla on useita istutettuja puita. Instagramiin on laitettu noin 200 puukuvaa #juhlavuodenpuu-tilille. Monet istuttivat puun jonkin juhlan yhteydessä.

Eniten juhlavuoden kampanjassa istutettiin kuusia, joita on noin neljännes kaikista istutetuista puista. Erityisesti istutettiin sinikuusta ja sen kääpiöivää muotoa Picea pungens "Baby Blue". Puun sinertävä väri kuvaa hyvin Suomen itsenäisyyttä.

- Kuusia on perinteisesti istutettu virallisiksi juhlapuiksi lähinnä julkisiin puistoihin. Kampanjan myötä ne ovat nyt päätyneet myös kotipihojen juhlapuiksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.

Juhlavuonna istutettujen puiden joukossa on myös paljon tammia ja erilaisia hedelmäpuita. Sen sijaan koivua ja pihlajaa on vain vähän joukossa.

- Koivulla ja pihlajalla on perinteisesti ollut tärkeä merkitys kansallispuina ja pyhinä puina. Sataa vuotta on ehkä haluttu juhlistaa pitkäikäisemmillä ja satoa tuottavilla puilla koivujen ja pihlajien sijaan, arvioidaan Puutarhaliitosta.

Myös eksoottisempia puita, kuten magnolioita ja hevoskastanjoita, istutettiin.

- Puut ovat menestymisrajansa äärireunoilla Suomessa. Näin ehkä ennakoidaan tulevaa sataa vuotta ja kasvuolojen lämpenemistä ilmastonmuutoksen seurauksena, Puutarhaliiton tiedotteessa todetaan.

Juhlavuoden puu -kampanjan rekisteröintisivut ovat sulkeutuneet, mutta haun avulla voi edelleen hakea tietoja istutetuista puista sekä istutustarinoita.

Kampanjassa istutettujen puiden kasvua pyritään seuraamaan.

- Tavoitteena on luoda puurekisterille jatkoa, jonka avulla olisi mahdollisuus seurata ja tehdä havaintoja juhlapuiden menestymisestä, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi