Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yksityisen hammashoidon hinnoissa iso haitari ja vertailu vaikeaa - "Suurin osa tulee, koska isä tai äiti tai työkaveri on käynyt täällä"

Hintojen pitää olla esillä ja osa kertoo ne myös netissä. Silti potilaan on lähes mahdoton verrata kustannuksia etukäteen.

Hammaslääkäri Seija Alatuvan (takana) asiakkaille pitkä hoitosuhde on tärkeämpää kuin hintojen vertailu. Hoidettavana Terttu Tahkonen, työssä suuhygienisti Taru Tuomala ja vastaanottoavustaja Sanna Lehtiö Kuva: Viena Kytöjoki

Yksityisen hammashoidon hinnoissa on isoja eroja, mutta kulujen vertailu on työlästä, ellei jopa mahdotonta.

Jokainen palvelun tarjoaja hinnoittelee taksansa itse.

Kela kokoaa Internetiin säännöllisesti tietoja toimenpiteistä, joista on maksettu sairausvakuutuskorvausta. Tietoja voi etsiä paikkakunta-, yritys- ja toimenpidekohtaisesti. Tuoreimmat hintatiedot ovat viime syksyltä.

Tilasto kattaa kuitenkin vain osan hammaslääkäreistä. Niistä puuttuvat itsenäisten ammatinharjoittajien tiedot, koska Kela ei ylläpidä rekisteriä heidän toimipaikoistaan.

Kela korvaa kympin

Yleisin Kelan korvaamista hoitotoimenpiteistä on paikkaus yhden pinnan täytteellä. Toimenpiteen hintahaitari ylsi Kelan listan mukaan Lahdessa 65,50 eurosta 90 euroon. Tämä hinta on kunkin hammashoitoyhtiön laskuttama yleisin hinta tästä toimenpiteestä, mutta hinnoissa ei ole mukana mahdollista erillistä toimistomaksua.

Kelan maksaa kiinteän korvauksen kustakin luokitellusta toimenpiteestä, riippumatta hammaslääkärin taksasta. Esimerkiksi korvaus yhden pinnan paikkauksesta on 10 euroa.

- Yksityisessä hammashoidossa ei voi kilpailulain johdosta olla mitään viranomaisten tai Hammaslääkäriliiton antamia hintasuosituksia, vaan jokaisen yrityksen ja vastaanoton on hinnoiteltava palvelunsa itse. Hintojen tulee olla vastaanotolla nähtävissä, tähdentää Suomen hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Iso paikka vai pieni?

Lahden kaupungin alueella halvin paikkaus on Kelan mukaan ollut Plusterveys-yhtiöllä Mariankadulla. Yrityksen omilla nettisivuilla sama toimenpide on kuitenkin hinnoiteltu nyt 84 euroksi.

Kallein paikka oli tilaston mukaan Hammashoito S. Alatupa-yhtiöllä: 90 euroa. Hammaslääkäri Seija Alatupa kummeksuu hintatietoa ja arvioi, että 60-70 euroa olisi lähempänä oikeaa.

- Kaikki riippuu tapauksesta. On eri asia tehdä pikku paikka etuhampaaseen kuin iso paikka takahampaaseen, jolloin ainettakin kuluu enemmän. Kelan tilastoissa ne ovat kuitenkin sama toimenpide.

Tekohampaiden avulla opastetaan suun kotihoitoon. Kuva: Viena Kytöjoki

Röntgenkuva paljastaa

Toisaalta S. Alatupa-yhtiöllä on Kelan mukaan ollut kaupungin halvin hampaan poisto. Tämäkään ei kerro koko totuutta: sama koodi voi tarkoittaa normaalia tai vaikeaa hampaan poistoa. Kela-korvaus niistä on sama, muistuttaa Alatupa.

- Hintaa on mahdoton sanoa tapausta näkemättä. Perustutkimuskin on eri asia, jos on kolme tai 32 hammasta. Ainoa yksiselitteinen hinta on röntgenkuva.

Röntgenkuvan hintahaitari oli syksyllä Kelan mukaan 28 euroa (Vimadent) - 40 euroa (Oral).

Hoitosuhde ratkaisee

Alatuvan mukaan asiakkaat eivät juurikaan vertaile hintoja.

- Suurin osa tulee asiakkaiksi, koska isä tai äiti tai työkaveri on käynyt täällä.

Suurista remonteista tehdään sopimus etukäteen, hän kertoo 37 vuoden kokemuksella. Terttu Rahkonen tuli torstaina säännölliseen toimenpiteeseen suuhygienistin luokse, kuten on tullut jo yli 30 vuotta.

- En ole verrannut hintoja enkä yrittänyt päästä julkiseen hammashoitoon. Olen ymmärtänyt, että se (hoitoon pääsy) on vaikeaa.

Ketjussakin hintaeroa

Hammaslääkäreillä on oltava hinnasto nähtävillä asemillaan. Osalla on hinnat myös nettivuillaan, mutta tämä ei juurikaan helpota vertailua.

Oral esittää hinnat haarukkamuodossa. Plusterveys-ketju kertoo, että sen hinnat voivat vaihdella paikkakunnittain, että hinta on ohjeellinen ja lopullinen hinta voi poiketa esitetystä. Ketjulla on Lahdessa kolme hammashoitolaa.

Muutkin asemat ovat ketjuuntuneet: Kymppihammas-yhtiö on nykyisin osa Terveystalo-konsernia.

Myös lahtelainen Torin Hammaslääkärit siirtyi osaksi Terveystaloa marraskuussa 2016.

Oral-ketjun omistaja on sveitsiläinen pääomasijoitusyhtiö.

Kuva: Anssi Hietamaa

Sote tulee viiveellä

Suun terveydenhoito on osa sote-uudistusta. Palveluiden valinnanvapaus tosin tulee voimaan ehkä vuotta muuta terveydenhoitoa myöhemmin eli vuoden 2022 alusta. Silloin hinnan pitäisi olla asiakkaalle kaikkialla sama, mutta hoito ei silloinkaan muutu ilmaiseksi.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi