Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Haaviston mielestä Niinistön pitää kertoa selvästi Nato-kantansa: "Se, että hän vastaa vaalikoneessa tyhjää, on aika huolestuttavaa"

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on kyllästynyt puhumaan gallupeista asiasisältöjen sijaan. "Minä haluaisin puhua paljon mieluummin esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta ja Venäjästä".

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston mielestä Sauli Niinistön olisi syytä paljastaa korttinsa Nato-kysymyksessä. Kuva: Mirja Hussain

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston mielestä seuraavan kuuden vuoden aikana Suomen presidentin pitää olla Sauli Niinistön ensimmäistä kautta aktiivisempi kansainvälisissä kysymyksissä. Pelkkä suurvaltajohtajien tapaaminen ei riitä, hän sanoo. Haaviston mielestä suurvaltajohtajia tavatessa Suomen presidentillä pitää olla selkeät agendat, jotta tapaamiset eivät ole pelkkää kohteliaisuuksien latelua.

- Ei siinä ole mitään pahaa, että meillä on hyvät suhteet suurvaltoihin, mutta meillä on ollut liian vähän aloitteellisuutta. Pitää puhua enemmän esimerkiksi rauhankysymyksistä ja ympäristöasioista kaikilla foorumeilla, myös suurvaltojen kanssa.

Asevarustelukierrettä vastaan

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds on yrittänyt käydä Nato-keskustelua. Kannatusta sillä ei ole gallupeissa irronnut, eikä oikeastaan syvällistä keskusteluakaan. Torvalds on ehdokasjoukon ainoa, joka kannattaa avoimesti Suomen Nato-jäsenyyttä. Torvaldsin Nato-myönteisyyden pääargumentti liittyy Venäjään. Hän sanoo olevansa erittäin huolissaan Venäjän kehityksestä seuraavien 10-15 vuoden aikana.

Olen ylipäätään ollut huolissani siitä, että Niinistö on edennyt kampanjassaan minimikannanotoilla. Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto

Haavisto sanoo ymmärtävänsä useat Torvaldsin ajatukset Venäjän kehityksestä, mutta hänen johtopäätöksensä on kuitenkin erilainen kuin Torvaldsin. Haavisto ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Ensinnäkin Haavisto sanoo näkevänsä eurooppalaisen puolustusyhteistyön tulevaisuuden huomattavasti valoisampana kuin Torvalds.

Toinen argumentti liittyy Venäjään. Haaviston mukaan Suomen tulee vältellä joutumista asevarustelukilpailun osapuoleksi. Venäjän reaktio Suomen Nato-jäsenyyssuunnitelmiin olisi varustelun lisääminen rajan pinnassa - johon Suomen olisi luonnollisesti vastattava, hän analysoi.

- En pitäisi sellaista kehitystä [varustelun lisääntymistä ja puolustusmenojen kasvattamista] hyvänä.

Haavisto vaatii Niinistöltä selkeää Nato-kantaa

Laimeahkon Nato-keskustelun suurin kysymysmerkki on Haaviston mielestä istuva presidentti Niinistö. Haaviston mielestä on hämmentävää, ettei presidentti Niinistö ole saanut puristetuksi itsestään selvää Nato-kantaa.

- Tämä on turvallisuuspoliittisen keskustelun avainkysymys. Minun mielestäni hänellä pitäisi olla selkeä kanta ja selkeä näkemys. Se, että hän vastaa vaalikoneessa tyhjää Nato-kysymyksen kohdalla, on aika huolestuttavaa.

Niinistö saisi Haaviston mielestä muutenkin kertoa laajemmin ajatuksistaan, eikä vain minimoida riskejä kannatuksensa suhteen.

- Olen ylipäätään ollut huolissani siitä, että hän on edennyt kampanjassaan minimikannanotoilla. Se on keskustelun kannalta huono asia.

Haavisto: Gallupit ja tilaisuudet ristiriidassa

Käydyt vaalikeskustelut eivät ole kannatuskyselyissä juuri näkyneet. Vaikka gallupit näyttävät suorastaan murheellisia lukemia kaikille muille presidenttiehdokkaille Niinistöä lukuun ottamatta, ei tämän hetken gallup-kakkonen ole valmis liputtamaan kisaa ohi yhden kierroksen jälkeen. Hän kuitenkin myöntää, että yhden kierroksen vaali on edelleen mahdollinen.

Haavisto on joutunut selvästi selittelemään gallupeja vaalikamppailun aikana. Trendi on ollut enemmänkin laskeva kuin nouseva.

- Minun on hirveän vaikea analysoida gallupeja. Kun kiertää näitä tilaisuuksia, jotka ovat väkeä täynnä, ne puhuvat hyvin eri suuntaan kuin kannatusmittaukset.

Haaviston mielestä mediassa on liiaksi keskitytty puhumaan Niinistön varmasta voitosta asiakysymysten käsittelyn kustannuksella. Hänen mukaansa erityisesti iltapäivälehdet lähtivät "liian varhaisessa vaiheessa" kirjoittamaan tarinaa sitä, kuinka istuva presidentti saa megavoiton.

- Siitä seurasi, että ehdokkaita haastatellaan gallupeista, eikä heidän mielipiteistään. Minä haluaisin puhua paljon mieluummin esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta ja Venäjästä kuin gallupeista.

Tuvat täynnä

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston kampanjakikka, dj-keikka, veti ravintola Viraston täyteen väkeä Lahdessa torstaina. Kuva: Mirja Hussain

Haaviston kasvoille alkaa nousta syksyn aikana kadoksissa ollut hymy. Syykin on selvä. Kampanjatilaisuudet ovat täynnä väkeä.

Edellisten vaalien aikainen Haavisto-ilmiö on laimentunut rajusti, mutta toivottamalta tilanne ei näytä. Lahdessa torstaina kolmessa tilaisuudessa esiintynyt Haavisto veti tuvat täyteen. Erityisen paljon ihmisiä oli saapunut seuraamaan Haaviston dj-keikkaa ravintola Virastossa.

- Tämä päivä on esimerkki siitä, mihin suuntaan kampanja on mennyt. Kaikkialla on täydet salit.

Haaviston mukaan käynnissä oleva vaalikamppailu on ollut alusta saakka hitaasti lämpiävä. Elokuusta saakka maata kiertänyt Haavisto sanoo, että käänne tapahtui joulun välipäivinä.

- Oli syytä tapahtuakin. Ensi keskiviikkona alkaa jo äänestys.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa siis ensi keskiviikkona, 17. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos vaaleissa tarvitaan toinen kierros, selviää presidentin nimi 11. helmikuuta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi