Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jos toinen kierros tulee, Niinistön kaveriksi halutaan Haavisto

USU-gallupin mukaan vihreiden ehdokas olisi suosituin toiselle kierrokselle istuvan presidentin lisäksi.

Jos presidentinvaalit venyisivät toiselle kierrokselle, suomalaiset haluaisivat nähdä Sauli Niinistön vastaehdokkaana mieluiten vihreiden Pekka Haaviston. Laura Huhtasaari (ps.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) olisivat seuraavaksi mieluisimpia toisen kierroksen ehdokkaita. Kuva: Lehtikuva

Jos presidentinvaalit venyisivät toiselle kierrokselle, suomalaiset haluaisivat nähdä Sauli Niinistön vastaehdokkaana kaikkein mieluiten vihreiden Pekka Haaviston - eli viime presidentinvaalien toisinnon.

Laura Huhtasaari (ps.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) olisivat seuraavaksi mieluisimpia toisen kierroksen ehdokkaita suomalaisten mielestä.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari ei pidä yllättävänä Haaviston nousua.

- Tulos on sama kuin kannatusgallupeissa. Haavisto, Huhtasaari ja Väyrynen, tosin Haaviston kannatus on lähes kolminkertainen kahteen muuhun verrattuna.

Ruostetsaari ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että toinen kierros tulee.

- Muiden ehdokkaiden pitäisi yhteensä nostaa kannatustaan parikymmentä prosenttiyksikköä. Näyttää haastavalta, kun ennakkoäänestyskin alkaa pian, Ruostetsaari sanoo.

Vastaajista 32 prosenttia halusi nähdä toisella kierroksella Haaviston

USU-gallupissa tuhannelta suomalaiselta kysyttiin mieluisinta toisen kierroksen ehdokasta kysymyksellä: ”Mikäli presidentinvaalit eivät ratkea ensimmäisellä kierroksella, kenen ehdokkaan haluaisitte olevan Sauli Niinistön lisäksi presidentinvaalien toisella kierroksella?”

Vastaajista 32 prosenttia halusi nähdä toisella kierroksella Haaviston. Valitsijayhdistyksen Väyrysen ja perussuomalaisten Huhtasaaren halusi nähdä toisella kierroksella 11 prosenttia vastaajista. Keskustan Matti Vanhasen kannalla oli kahdeksan prosenttia ja SDP:n Tuula Haataisen kuusi prosenttia. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja RKP:n Nils Torvalds ylsivät kumpikin neljään prosenttiin.

Varsin suuri osa suomalaisista (25 prosenttia) ei osaa kertoa kantaansa asiaan.

Vihreät ja perussuomalaiset puolueuskollisimpia

Erityisen yllättävää on se, että keskustan kannattajista useampi näkisi toisella kierroksella mieluummin Väyrysen (31 prosenttia) kuin oman ehdokkaan Matti Vanhasen (29 prosenttia).

- Vanhasen ongelma on se, että hänen persoonansa ei ole kovinkaan karismaattinen, vaikka hän on pätevä ja kokenut ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla, Ruostetsaari huomauttaa.

Haaviston kannatus oli kova erityisesti vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien joukossa. Yllättäen kuitenkin myös kokoomuslaiset halusivat mieluiten nähdä Niinistön vastaehdokkaana juuri Haaviston.

Ruostetsaari ei pidä tätä minään taktikointina, vaan hän näkee, että kokoomuslaisilla ja vihreillä on paljon myös yhdistäviä tekijöitä.

- Tällaisia ovat esimerkiksi arvoliberaalius ja EU-myönteisyys, hän toteaa.

Kaikkein puolueuskollisimpia olivat vihreät ja perussuomalaiset. Vihreistä peräti 79 prosenttia haluaisi oman ehdokkaansa toiselle kierrokselle, perussuomalaissa näin halusi 72 prosenttia.

- Perussuomalaisten Huhtasaaren kova kannatus on mielenkiintoista, sillä heidänkin joukossaan on ollut paljon ihmisiä, jotka haluaisivat myös Niinistön jatkoa, Ruostetsaari sanoo.

Sen sijaan vasemmistossa ja keskustassa puolueuskollisuus rapisee. Demareista valtaosa (36 prosenttia) haluaisi toiselle kierrokselle Haaviston. Oma ehdokas Tuula Haatainen jää kakkoseksi. Samoin käy vasemmistoliitossa.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi