Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hurja nujakka poliisilaitoksen putkatiloissa - lahtelaisjuristille 15 600 euron sakkorangaistus

Lahden pääpoliisiasemalla tapahtuneesta välikohtauksesta kuultiin käräjillä erilaisia versioita, mutta yhtä asiaa ihmettelivät sekä pahoinpitelijä että uhri: miksi putkan vastaanottotilojen valvontakamera oli käännetty kokonaan toiseen suuntaan?

Lahtelainen asianajaja vietti putkassa noin kymmenen tuntia sen jälkeen, kun hän oli ryhtynyt väkivaltaiseksi kesken turvallisuustarkastuksen. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelainen asianajaja tuomittiin tiistaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa yhteensä 15 600 euron sakkorangaistukseen kahdesta pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta. Viimeksi mainittu teko liittyi välikohtaukseen, joka tapahtui viime vuonna Hämeen poliisilaitoksen Lahden pääpoliisiasemalla.

Vahvasti päihtynyt syytetty oli maaliskuun 19. päivän vastaisena yönä otettu kaupungilla kiinni ja tuotu poliisiasemalle. Hän oli aikaisemmin illalla pahoinpidellyt kahta naista lahtelaisessa ravintolassa.

Putkan vastaanottotiskillä mies oli kesken henkilötarkastuksen potkaissut takanaan ollutta poliisimiestä polveen niin kovaa, että konstaapeli joutui viikoksi sairauslomalle.

Osapuolten kertomukset putkatilojen tapahtumista poikkesivat joiltakin osin toisistaan. Asianomistajana olleen poliisin mukaan asianajaja käyttäytyi aggressiivisesti ja yritti törkeillä puheilla provosoida häntä ennen potkaisemista.

Tarpeetonta kipua

Asianajaja ei kiistänyt kovia sanojaan. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että poliisimies väänsi hänen kättään tarpeettoman kovaa. Siksi hän yritti potkaisullaan saada tätä lopettamaan kivun aiheuttaminen.

Oikeus katsoi kännykkäkameralla otetun videokuvan poliisiaseman välikohtauksesta. Videosta ilmeni, miten poliisit kaatoivat hurjistuneen juristin lattialle ja esittivät kiihtyneitä kommentteja.

Kännykkävideon ottajan henkilöllisyys ei käräjillä selvinnyt. Putkan vastaanottotilassa on myös poliisin valvontakamera, mutta se oli tapahtumahetkellä käännetty toiseen suuntaan. Tätä oudoksuivat sekä poliisimies että häntä potkaissut asianajaja.

Syyttäjä vaati asianajajalle rangaistusta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Oikeus kuitenkin päätyi tuomitsemaan syytetyn virkamiehen vastustamisesta. Perusteena oli, ettei asianajaja ollut suunnannut potkuaan tarkasti, vaan kyse oli ennemminkin riuhtomisen tyyppisestä toiminnasta. Tätä pidettiin lieventävänä asianhaarana.

Oikeus tuomitsi syytetyn maksamaan asianomistajalle 500 euron korvauksen kivusta ja särystä. Asianajaja myönsi vaatimuksen oikeaksi, joskin piti aiheuttamaansa vammaa niin vähäisenä, että hän ei asianomistajan sijassa olisi vaatinut mitään.

Karaokeilta meni pilalle

Ravintolassa edeltävänä iltana tapahtuneet pahoinpitelyt asianajaja niin ikään tunnusti. Tosin hänen, syyttäjän ja kahden asianomistajan kertomukset tapahtumien kulusta eivät käyneet täysin yksiin.

Asianomistajat olivat kertomansa mukaan tulleet laulamaan karaokea, mutta syytetyn pöytäseurueen suunnasta oli heitetty tavaraa heidän pöytäänsä kohti ja esitetty ulkonäköön liittyvää arvostelua.

Toinen naisista lähti selvittämään jupakkaa ja ajautui yhteenottoon asianajajan kanssa. Syytteen mukaan naista lyötiin nyrkillä kasvoihin ja potkaistiin vielä vatsaan, kun hän oli iskun voimasta kaatunut lattialle. Nainen kertoi menettäneensä hetkeksi tajuntansa.

Naisen sisko oli mennyt tilanteeseen mukaan, jolloin asianajaja oli lyönyt myös häntä kasvoihin. Kaikki osapuolet olivat alkoholin vaikutuksen alaisia, ja naiset eivät tunteneet pahoinpitelijää ennestään.

Syytetty kertoi yrittäneensä rauhoittaa tilannetta pyytämällä anteeksi naiselta, joka oli ensiksi saapunut paikalle. Hän kiisti lyöneensä tätä nyrkillä eikä nainen hänen mukaansa menettänyt tajuntaansa. Oikeus katsoi syytetyn tavoin, että isku oli tehty avokämmenellä ja potku vatsaan oli annettu polvella. Uhrin ei näytetty menettäneen tajuntaansa.

Vatsaan potkitulle naiselle syytetyn on korvattava 500 euroa kivusta ja särystä. Toiselle naiselle tuli korvattavaksi tuhat euroa.

Varsinaiseksi rangaistukseksi virkamiehen vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä tuli 100 päiväsakkoa, jossa yhden päiväsakon suuruus oli 156 euroa.

Porttikieltoa ei annettu

Asianajajaa ei kielletty toimimasta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa oikeudenkäyntiasiamiehenä tai avustajana. Hän on tapahtuman jälkeen oma-aloitteisesti pidättäytynyt näistä tehtävistä.

Asianajajaliiton valvontalautakunta ottaa aikanaan kantaa miehen mahdollisuuksiin jatkaa asianajajana. Nyt annetun tuomion on tultava lainvoimaiseksi ennen kuin tapausta voidaan käsitellä. Liitto voi tukistaa lakimiestä huomautuksella, varoituksella, seuraamusmaksulla tai liitosta erottamisella.

Asianajajaliiton valvontayksikön päällikkö Pia Kauppinen kertoo, että Asianajajaliitto on viimeisten kymmenen vuoden aikana käsitellyt 5-10 tapausta, joissa joku liiton jäsenistä on syyllistynyt rikokseen. Silloin kysymys on ollut lähinnä talousrikoksista tai rattijuopumuksista.

- Pahoinpitelyasioita meillä ei juuri ole ollut.

Syyttäjä ilmoittaa virkansa puolesta lahtelaisasianajajan tapauksesta oikeuskanslerille, joka puolestaan ottaa yhteyttä Asianajajaliittoon.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi