Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Presidenttiehdokkaat eivät pakottaisi naisia armeijaan, mutta kaikille tarkoitettu kansalaispalvelus kelpaisi

Uutissuomalaisen vaalikone: Kaksi ehdokasta on myös naisia koskevan asevelvollisuuden kannalla, yksi on vastaan. Useimmat ehdokkaat sanoisivat ei naisten yleiselle asevelvollisuudelle, mutta kyllä kaikkia koskevalle kansalaispalvelukselle.

Presidenttiehdokkaiden mielestä naisten yleiselle asevelvollisuudelle ei ole tarvetta vaan vapaaehtoisuus riittää. Sen sijaan moni kannattaa kaikille tarkoitettua kansalaispalvelusta. Kuva: Sami Saarenpää

Naisten yleinen asevelvollisuus ei innosta presidenttiehdokkaita, mutta kaikille tarkoitettu kansalaispalvelus saa kannatusta.

Vain demareiden Tuula Haatainen ja vihreiden Pekka Haavisto vastaavat Uutissuomalaisen vaalikoneessa olevansa naisia koskevan asevelvollisuuden kannalla.

Muiden ehdokkaiden mielestä yleinen asevelvollisuus naisille ei ole tarpeen. Hekin kuitenkin kannattavat perusteluissaan sekä miehille että naisille tarkoitettua kansalaispalvelusta.

- Kaikkia koskeva valmiusvelvollisuus on toimivampi kuin kaikkia koskeva asevelvollisuus. Samat peruspalvelusajat ja ei vankeusrangaistuksia aseista kieltäytymisestä, Merja Kyllönen (vas.) kommentoi.

Tuula Haataisen mielestä kaikilla suomalaisilla tulisi olla osaamista erilaisten kriisitilanteiden varalle.

- Puhuisin mieluummin kansalaistaitojen vahvistamisesta sekä miehille että naisille. Turvallisuusuhat ja niihin varautuminen ovat muuttuneet merkittävästi, siksi on tärkeää vahvistaa ihmisten osaamista ympäristökriiseissä, kyberuhan torjumiseksi sekä hybridivaikuttamista vastaan, Tuula Haatainen sanoo.

Kutsunnat kaikille

Tasa-arvo on tulevaisuudessa entistä enemmän esillä varusmiespalvelusta ja siviilipalvelusta kehitettäessä, Pekka Haavisto uskoo. Muun muassa puolustusvaliokunta on miettinyt kutsuntojen järjestämistä myös naisille. Sen jälkeen valittavana voisi olla kansalaispalvelus tai vapaaehtoinen asepalvelus.

- Ensimmäisenä askeleena kohti tasa-arvoa voisi olla kutsuntojen järjestäminen siten, että ne suunnattaisiin myös naisille. Tämä madaltaisi kynnystä naisten hakeutumiselle vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen ja rauhanturvatehtäviin, Haavisto sanoo.

Myös keskustan Matti Vanhanen suhtautuu myönteisesti naisten kutsuntoihin, jotka voitaisiin nimetä tulevaisuuskutsunnoiksi.

- Kutsuttaisiin sekä tytöt että pojat, ja läpivalaistaisiin nuoren elämäntilanne ja koulutusnäkymät. Pakollinen koko ikäluokan kattava asepalvelus ei ole tarpeen, hän sanoo.

Vanhanen sisällyttäisi kansalaispalveluksen osaksi toisen asteen opintoja.

- Kannatan maanpuolustuksen peruskurssia, joka valmentaisi kriisiajan oloihin. Se voitaisiin sisällyttää osaksi toisen asteen opintoja.

Kuva: Anssi Hietamaa

Perusteluksi ei riitä pelkkä tasa-arvo

Sekä istuva presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) että europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) epäilevät kansalaispalveluksen järkevyyttä.

- Eräänlainen kansalaispalvelus koko ikäluokalle on periaatteessa hyvä ajatus, mutta perusteluksi ei riitä pelkästään tasa-arvon toteutuminen. Tulee selvittää, mitä konkreettista hyötyä palveluksesta saadaan. Kyseessä olisi yli 25 000 nuorta naista, joiden työhön tai opintojen valmistumiseen tulee palvelusajan viive, Niinistö sanoo.

Väyrysen mielestä työssä saatu osaaminen valmentaa kansalaiset kriisitilanteiden kansalaispalveluun.

- Nykyinen malli vain miehiä koskevasta asevelvollisuudesta on toimiva. Vapaaehtoisuuteen perustuva naisten asepalvelus täydentää sitä hyvin, Väyrynen sanoo.

Nils Torvalds (r.) oli ainoana täysin eri mieltä väittämän kanssa.

- Ei ole tarpeellista, hän kommentoi.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi