Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yli 20 potilasta tarvinnut sairaalahoitoa, kaksi kuollut - Päijät-Hämeen influenssatilanne pahenee vähitellen

Vuodenvaihteen influenssakausi on Päijät-Hämeessä ja koko maassa ollut tähän asti lievempää kuin vuosi sitten. Huippusesonki on kuitenkin edessä. Julkisen terveydenhuollon jakamassa rokotteessa arvioitiin yksi asia väärin.

Rokotteiden antama suoja ei ole sataprosenttinen muun muassa siksi, että virukset voivat ajan mittaan muuntua. Parhaimmillaan suoja on noin 80-prosenttinen. Kuva: Sami Kuusivirta

Influenssa-aalto on iskenyt Päijät-Hämeeseen loivempana kuin vuosi sitten. Sairaustapausten määrä on kuitenkin nousussa, ja huipun odotetaan osuvan tammi-helmikuun vaihteeseen.

Infektiolääkäri Ville Lehtinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että laboratoriokokeissa on varmistunut 29 B-virustapausta, kun A-virusten osalta sama luku on 22. A-tyyppiä on kuitenkin viime viikolta lähtien alkanut löytyä kiihtyvällä tahdilla.

A-virus aiheuttaa potilaalle yleensä rankemmat oireet kuin B-virus. Mitään tarkkoja lukuja jomman kumman sairaustyypin määristä ei ole olemassa, koska kaikki potilaat eivät mene lääkäriin ja kaikista vastaanotolla käyneistä ei oteta laboratoriokokeita.

Lehtisen mukaan 26 potilasta on joutunut sairaalahoitoon, ja kaksi potilasta on tämän influenssakauden aikana menehtynyt.

Seuraukset pahenevat

Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24 ei ole ruuhkautunut influenssapotilaista. Muita hoidettavia sen sijaan on riittänyt liukastumisen uhreista lähtien.

- Päivystyksessä on aina ruuhkaista tähän aikaan vuodesta, sanoo Akuutti24:n ylilääkäri Liisa Kokkonen.

Hän huomauttaa, että influenssa tai mikä vain tartuntantauti voi pahentaa potilaalla jo ennestään olevaa kroonista sairautta. Siitä syntyy varsinainen hoidon tarve, kun potilas tarvitsee apua sekä influenssaan että vakavampaan sairauteensa.

Lue myös: Influenssaviruksiin kuolee 250 000-500 000 ihmistä joka vuosi, miksi virukset tappavat?
 

Toisaalta tervekin ihminen voi olla lihassäryn, kovan kuumeen ja muiden oireiden vuoksi todella kipeä. Kokkonen kehottaa tartunnan saaneita soittamaan Terveysneuvon puhelinpalveluun, jossa arvioidaan, meneekö tauti ohi kotikonstein vai pitääkö potilaan hakeutua lääkäriin.

Rokote ei täysin onnistunut

Julkisen terveydenhuollon tarjoama influenssarokote tarjoaa suojan kahta A-virusta ja yhtä B-virusta vastaan. Se ei kuitenkaan auta B-viruksen Yamagata-muotoon, joka kaataa väkeä petipotilaiksi ympäri maailmaa.

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä toteaa, että mitkään influenssarokotukset eivät koskaan anna täyttä suojaa tartuntoja vastaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Maailman terveysjärjestö WHO antoi viime helmikuussa suosituksen, mitä viruksia vastaan nyt käytössä oleva rokote pitäisi valmistaa. Tuolloin B-viruksen valtavirus Victoria oli vielä voimissaan, ja sen voittokulun oletettiin jatkuvan. Toisin kuitenkin kävi.

- Sittemmin todettiin, että B/Yamagata-virusta on kiertänyt sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla ja meillä Suomessa. Victoria-virusta ei ole todettu kuin ihan yksittäisiä tapauksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Tartunnan riski jää aina

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä ei suostu sanomaan, että julkisen terveydenhuollon tarjoama rokote olisi epäonnistunut. Hän muistuttaa, että mitkään influenssarokotukset eivät koskaan anna täyttä suojaa tartuntoja vastaan.

- Puhutaan hyvästä suojasta, jos se on yli 50 eli joka toinen tautitapaus saadaan estetyksi. Nämä rokotteet ovat sen verran huonompia verrattuna esimerkiksi jäykkäkouristusrokotukseen, joka suojaa lähestulkoon kaikelta.

Nykyiseen rokotteeseen sisällytetty B-virussuoja saattaa Nohynekin mukaan suojata myös Yamagatalta. Rokotteen tehoa seurataan viikottain.

Infektiolääkäri Ville Lehtinen huomauttaa, että rokotuksen ottaminen joka tapauksessa lievittää sairauden oireita verrattuna tapaukseen, jossa henkilö ei ole käynyt piikitettävänä lainkaan.

Yksityisillä terveysasemilla on tarjolla myös nelivalenttista eli neljää virusta torjuvaa rokotetta, joka antaa turvaa myös Yamagataa vastaan. Lehtinen ei pidä tätä vaihtoehtoa ihmeidentekijänä.

- Yleisesti ottaen B-influenssaa on vähemmän kuin A-influenssaa. Perusterveiden osalta ei ole järkevää ottaa nelivalenttista kolmivalenttisen päälle.

Asiakkaita riittänyt

Mehiläinen-konsernin Lahden työterveysaseman palvelupäällikkö Anne Argillander kertoo, että rokoteasiakkaiden määrä on influenssakauden alkamisen jälkeen vähitellen laantunut. Sitä ennen oli vilkasta, kun työterveysasiakkaat hakivat suojaa laajasta neljän viruksen torjuntarokotteesta.

- Merkittävästi enemmän on rokotteita otettu ja innostusta ollut kuin aikaisempina vuosina.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi