Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

USU-gallup: Yli puolet luopuisi Alkon monopolista - THL ei sulata tulosta

Uutissuomalaisen teettämän gallupin mukaan 55 prosenttia suomalaisista poistaisi Alkon monopolin. Yllättävä tulos merkitsi myös väkevien juomien myynnin vapauttamista.

Yli puolet suomalaisista haluaisi luopua Alkon monopolista. Kuva: Agata Anttonen

Yli puolet eli 55 prosenttia suomalaisista poistaisi Alkon monopolin eli yksinoikeuden myydä viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Nykyisenlaisen monopolin säilyttäisi 30 prosenttia. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämästä USU-gallupista.

Tulos epäilyttää Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessoria Pia Mäkelää, sillä se on ristiriitainen THL:n omien mielipidekyselyiden kanssa. Toukokuussa julkaistun Alkoholipoliittiset mielipiteet 2016-2017 -raportin mukaan nykyisen ja nykyistä tiukemman alkoholipolitiikan kannalla oli kyselystä riippuen 60-63 prosenttia vastaajista. Väljempää linjaa halusi 31-32 prosenttia vastaajista.

Viime tammikuussa tehdyn THL:n kyselyn mukaan 47 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että viinejä pitäisi saada ostaa vain Alkosta ja peräti 85 prosenttia sitä mieltä, että väkeviä alkoholijuomia pitäisi saada ostaa vain Alkosta.

- Todennäköisesti hyvin erilaista tulosta selittää erilainen nettipaneelin valikoituneisuus sekä erilainen kysymyksenasettelu. Tässä osa monopolin purkajista on vastannut mielessään viinit, osa voi haluta pitää myynnin erikoisliikkeissä, jotka vain olisivat yksityisomistuksessa, ja vain osa kannattaa väkevien myyntiä ruokakaupoissa, sanoo Mäkelä.

Suomalaiset kansainvälistyneet

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan USU-gallupin tulos on kuitenkin samansuuntainen kuin Päivittäistavarakaupan viime vuonna teettämä kysely siitä, mistä eri alkoholijuomia pitäisi saada ostaa. Kyselyn mukaan 29 prosenttia kannatti mietojen viinien ostamista kaikista elintarvikeliikkeistä ja 27 prosenttia viranomaisen luvan saaneista myyntipisteistä. 40 prosenttia kannatti viinien myymistä vain Alkon myymälöistä eli monopolin säilyttämistä. Väkevien juomien myyntipaikasta ei kysytty.

- Suomalaiset ovat entistä valmiimpia purkamaan alkoholijuomien myynnin sääntelyä. Siihen vaikuttavat kansainvälistyminen, matkustelun lisääntyminen, verkkokauppa ja ruokakulttuurin muutos, sanoo Luoto.

Mielipiteet alkoholista vaihtelevat runsaasti

Halu vapauttaa alkoholin myyntiä koskee nimenomaan viinejä, mikä käy ilmi myös THL:n kyselyistä. Yllättävää Luodonkin mukaan USU-gallupin tuloksessa on se, että enemmistö on monopolin purkamisen kannalla, vaikka se tarkoittaisi myös väkevien juomien myynnin vapauttamista.

EU:ssa monopolit ovat sallittuja vain erityisistä syistä. Alkon monopolin perusteena ovat kansanterveydelliset syyt. Luodon mielestä alkoholin kulutus tuskin kasvaisi, vaikka monopoli purettaisiin.

- Ehkä jo tulevina vuosina pohditaan, onko monopoli aikansa elänyt. Ihmiset ovat hyvin terveystietoisia ja ymmärtävät alkoholin haitat, sanoo Luoto.

Yhteistä eri kyselyille on se, että naiset suhtautuvat miehiä varauksellisemmin alkoholin myynnin vapauttamiseen, samoin kaikkein vanhimmat ja nuorimmat.

Myös puoluekannan suhteen vastaukset jakautuvat yhdenmukaisesti eri kyselyissä: perussuomalaiset ja kokoomuslaiset ovat kaikkein sallivimpia alkoholin myynnin vapauttamiselle mutta SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat kaikkein varauksellisimpia.

- Vastakkain ovat valinnanvapaus ja kansanterveys. Ehkä vasemmistopuolueissa yleisemmin ajatellaan, että valtiollakin voi olla roolinsa esimerkiksi alkoholin myynnissä, arvioi Mäkelä.

Näin kysely tehtiin

USU-gallupin on tehnyt Uutissuomalaisen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Tutkimus toteutettiin 14.-17.12.2017. Siihen vastasi yhteensä tuhat henkilöä, jotka edustavat 18 vuotta täyttäneitä mannersuomalaisia.

Kysely on toteutettu web-kyselyllä Bilendi Oy:n hallinnoimassa valtakunnallisesti edustavassa M3 Panel -kuluttajapaneelissa. Otantamenetelmänä käytettiin kiintiöityä satunnaisotantaa.

Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen
Tarvitaanko Suomessa Alkon monopolia?
Tarvitaanko Suomessa Alkon monopolia?
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X