Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työttömyyskorvauksen leikkaamisen voi välttää vaikka opiskellen - "Aktiivimallissa lyhyisiin työsuhteisiin hakeudutaan entistä useammin"

Vuoden alussa voimaan astunut työttömyysturvan aktiivimalli koskee Päijät-Hämeessä noin 12 000 työtöntä työnhakijaa. Ihmisiä askarruttaa muun muassa, millainen toiminta katsotaan työllistymistä edistäväksi.

Lahtelainen Maria Nieminen oli kaksi vuotta työttömänä, kunnes pääsi Lahty ry:n kierrätyskeskus Kieppiin työkokeiluun ja puolen vuoden palkkatuettuun määräaikaiseen työhön. Kuva: Katja Luoma

Työttömien työnhakijoiden on osoitettava aktiivisuutensa saadakseen täyttä työttömyyskorvausta. Vuodenvaihteessa voimaan astunut uudistus koskee suurinta osaa työnhakijoista, joita oli Päijät-Hämeessä marraskuussa vajaat 12 400 henkeä.

Niin sanotussa aktiivimallissa työttömyysetuuden saajan on kolmen kuukauden aikana joko tehtävä vähintään 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystuloa vähintään 241 euroa tai oltava viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa. Ellei aktiivisuuden edellytys täyty, seurauksena on etuuden pienentäminen 4,65 prosentilla.

Työllisyyspalveluita riittävästi tarjolla

Aktiivimallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen oli keskiviikkoiltapäivään mennessä kertynyt noin 96 000 allekirjoitusta. Mallin kriitikot vetoavat muun muassa siihen, että henkilön urasuunnitelmia tukevia työllisyyspalveluita ei välttämättä ole tämän kotiseudulla tarjolla.

On ollut haasteita aktivoida asiakkaita. Te-toimiston palvelujohtaja Pekka Voutilainen

Päijät-Hämeessä tällaista ongelmaa ei pitäisi olla, sanoo palvelujohtaja Pekka Voutilainen Hämeen te-toimistosta.

- Ennemmin sanoisin, että on ollut haasteita aktivoida asiakkaita hakeutumaan moniin tarjolla oleviin palveluihin.

Aktiivimallin ensisijaisena tavoitteena on saada ihmisiä työllistymään palkkatyöhön tai yrittäjiksi.

- Sitten on meidän kauttamme tulevia palveluita, kuten työvoimapoliittinen koulutus, työnhaku- ja uravalmennus, työ- ja koulutuskokeilut, kuntouttava työtoiminta ja rekrytointikokeilu. Olettaisin, että jatkossa palveluiden kysyntä kasvaa aktiivimallin myötä, Voutilainen ennakoi.

Aktiivimalli herättänyt kysymyksiä

Voutilaisen mukaan aktiivimalli on herättänyt jonkin verran epätietoisuutta.

- Asiakkailta on jo tullut kyselyitä, että mitä tämä tarkoittaa, koskeeko tämä minua ja miten tulisi toimia.

Kelan työttömyysturvan tiimipäällikön Ella Laineen mukaan monet asiakkaat ovat sekoittaneet aktiivisuuden tarkastelujakson (65 etuuspäivää) ja maksujakson, joka on yleensä neljä viikkoa tai yksi kuukausi.

- Myöskään ei ole ymmärretty sitä, että aktiivisuuden puute vaikuttaa vasta seuraavalla tarkastelujaksolla.

Lahden seudun työttömien Lahty ry:ssä aktiivimalli on puhuttanut yksittäisiä henkilöitä, sanoo uravalmentaja Tuula-Riitta Koivisto.

- Mallia on pidetty kohtuuttomana ja haasteellisena toteuttaa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Tuhannet työttömät opiskelevat

Ihmisiä askarruttaa muun muassa, millainen toiminta katsotaan työllistymistä edistäväksi. Aktiivisuusvelvoitteen voi täyttää esimerkiksi opiskelemalla omaehtoisesti. Voiko siis opiskella mitä tahansa?

- Uskoisin, että tässä tarkoitetaan omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella. Työttömillä työnhakijoilla on ollut jo vuosia mahdollisuus opiskella omaehtoisesti maksimissaan 24 kuukautta. Hämeessä omaehtoisia opiskelijoita on tuhansia, Voutilainen kertoo.

Työnhakijaa ei pidetä päätoimisena opiskelijana, jos voidaan katsoa, ettei opiskelu ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle.

- Jos työtön opiskelee vaikka yliopistossa, te-toimisto ottaa kantaa siihen, onko opiskelu sellaista, että sitä voidaan tukea työttömyysetuudella, ja jos ei voida, onko opiskelu päätoimista vain sivutoimista. Kela ja työttömyyskassat toimivat sen mukaan, mitä te-toimisto arvioi, kertoo Kelan lakimies Eeva Vartio.

Tarkempi määrittely tulossa

Vartion mukaan työllistymistä edistävät palvelut on jo tällä hetkellä työttömyysturvalaissa selkeästi määritelty.

- Jos työtön työnhakija osallistuu työllistymistä edistävään palveluun, Kela saa siitä te-toimistolta tiedon. Muusta kuin työvoimaviranomaisen järjestämästä toiminnasta työttömyysetuuden saada ilmoittaa jatkossa itse. Jos on epäselvyyttä, selvitämme asiaa esimerkiksi te-toimiston kanssa.

Valtioneuvosto antaa lähiaikoina asetuksen, jossa rekrytointia tukevaa toimintaa määritellään tarkemmin.

- Lain valmistelun aikana on käynyt ilmi, että se voi olla käytännössä esimerkiksi rekrytointikokeilua, jossa voi kuukauden ajan olla työpaikalla työkokeilussa soveltuvuuden arvioimiseksi. Rekrytointikokeilu tuli vuoden alussa voimaan. Sitten on rekrytointikoulutus, jota työnantajat aika paljon järjestävät ennen kuin palkkaavat ihmisiä työsuhteisiin, Vartio kertoo.

"Hakeudutaan lyhyisiin työsuhteisiin"

Te-toimiston palvelujohtaja Voutilainen uskoo, että aktiivimallin myötä entistä useammat työnhakijat hakeutuvat lyhyisiin työsuhteisiin. Hän ei uskalla arvioida, näkyykö uusi malli työttömyysasteessa, joka oli marraskuussa Päijät-Hämeessä 13,3 prosenttia.

- Onneksi on eletty niin hyvää aikaa, että työttömyysaste on laskenut joka tapauksessa. Loppukeväästä nähdään, miten palveluiden piirissä olevien asiakkaiden määrä kasvaa. Perimmäinen tarkoitus ei ole saada ihmisiä palveluihin, vaan se, että he pääsevät palveluiden kautta töihin.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi