Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Influenssarokotteen valmistaminen on kuin jännitysnäytelmä: aukottomasti ei voida tietää, mikä virus on tulossa ja missä muodossa

Julkisen terveydenhuollon antama rokote suojaisi Victorialta, mutta meitä vaaniikin Yamagata.

Tällä hetkellä influenssarokotetta on suositeltu myös riskiryhmien läheisille, mutta kohderyhmiä pohditaan uudelleen tammikuussa. Silloin selviää, jatketaanko lähipiirin rokotuksia seuraavalla kaudella. Kuva: Aalto Risto

Influenssakausi alkaa Suomessa yleensä vuodenvaihteen tienoilla. Tänä vuonna ylimääräistä jännitystä aiheuttaa se, miten hyvin influenssarokote tepsii nyt kiertäviin viruksiin. Julkisen terveydenhuollon riskiryhmille antama rokote ei suojaa yleisimmin liikkuvaa B-virusta vastaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tällä hetkellä maailmalla sairastuttaa eniten B-viruksen Yamagata-muoto. Sitä on eniten liikkeellä myös Suomessa.

Influenssarokotteita oli tälle vuodelle tarjolla kahta erilaista. Julkisen terveydenhuollon influenssarokote sisältää suojan kahta A-virusta ja yhtä B-virusta vastaan. Yksityisesti on voitu ostaa nelitehoista rokotetta: se antaa suojaa myös Yamagataa vastaan.

WHO määrittää influenssarokotteen virustyypit, eikä siihen voida Suomessa vaikuttaa. Vielä vuoden alussa uskottiin, että B-viruksista liikkeelle lähtee jo viime kaudelta tuttu Victoria-virus.

Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta pitää parempana ottaa vieläkin julkisen puolen influenssarokote kuin jättää kokonaan ottamatta.

Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien vanhusten ja heidän lähiomaistensa kannattaisi hänen mielestään tehdä näin, sillä rokotesuojan saaminen kestää pari viikkoa.

- Rokote antaa kuitenkin suojaa H3N2-virusta vastaan ja se yleensä aiheuttaa vanhuksille vakavan taudin: korkeaa kuumetta ja sydänongelmia. Sairastumisestahan voi aiheutua myös muita ongelmia kaatumisten ja lonkkamurtumien muodossa.

1,7 miljoonaa annosta

Influenssarokotteiden valmistaminen on aina tuuripeliä. Täksi syksyksi tilattiin rokotteita enemmän kuin aiemmin eli 1,7 miljoonaa annosta. Influenssavirukset muuttavat muotoaan koko ajan, senkin jälkeen kun ne lähtevät liikkeelle.

- Päätökset rokotteista tehdään alkuvuodesta, kun meillä influenssakausi loppuu ja eteläisellä pallonpuoliskolla alkaa. WHO arvioi, mikä virus on lähdössä liikkeelle, mutta virukset myös muuntuvat matkan varrella. Ihan aukottomasti ei pystytä tietämään, mikä virus ja missä muodossa on tulossa, Leino sanoo.

- Me voimme ostaa vain WHO:n ennalta määräämää 3- tai 4-valenttista rokotetta. Kun tämän vuoden rokotteet ostettiin tarjouskilpailussa, ei 4-valenttisella ollut vielä myyntilupaa.

Maksuttoman rokotteen saavat muun muassa yli 65-vuotiaat, raskaana olevat sekä alle 3-vuotiaat lapset. Ilmaista rokotetta tarjotaan myös varusmiehille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä riskiryhmien lähipiirille.

- Vanhuksille rokote ei tehoa niin hyvin kuin muille. Siksi voi olla suositeltavaa rokottaa lähiomaisia, hehän sen viruksen vanhuksen kotiin tai terveyskeskukseen vievät. Meillä on yli miljoona 65 vuotta täyttänyttä, joten heidän lähipiirinsäkin kasvaa, Leino sanoo.

THL:n influenssastrategiaryhmä on pohtinut muun muassa sitä, ovatko kohderyhmät oikeita. Lähipiirin rokotusten kohtaloa mietitään tammikuussa kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi