Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Presidenttiehdokkaat eivät pidä Venäjää turvallisuusuhkana

Uutissuomalaisen vaalikone paljastaa presidenttiehdokkaiden mielipiteet Venäjästä, Yhdysvalloista ja Natosta.

Presidenttiehdokkaiden joulutauko vaalitenttien suhteen alkoi Ylen tentin jälkeen joulukuun puolessa välissä. Uutissuomalaisen vaalikone pyörii kuitenkin täysillä, joten oman ehdokkaan vastauksia ja kommentteja pääsee tarkistamaan myös tauon aikana. Kuva: Markku Ulander

Presidenttiehdokkaiden mielestä Venäjä ei muodosta uhkaa Suomen turvallisuudelle, selviää Uutissuomalaisen vaalikoneesta. Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Vaalikoneen väittämään Venäjä on uhka Suomen turvallisuudelle vain Laura Huhtasaari (ps.) vastasi olevansa asiasta samaa mieltä: "Venäjä on Suomelle potentiaalinen uhka, mutta ei akuutti", hän kommentoi.

Kaikki muut ehdokkaat olivat väittämästä eri mieltä tai täysin eri mieltä.

- En pidä Venäjää akuuttina uhkana, mutta meidän on otettava Venäjän potentiaali huomioon asevoimiemme kehittämisessä, Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi.

Tuula Haatainen (sd.) sanoo, että Venäjän puuttuminen naapurimaiden asioihin ja huolestuttava sisäpoliittinen kehitys pakottavat naapurimaat arvioimaan sitä mysö uhkatekijänä.

- Ulkopolitiikkamme keskiössä on ystävällisten suhteiden vahvistaminen kaikkien naapurimaidemme kanssa ja jännitteiden liennyttäminen Itämeren alueella. Valitettavasti nykytilanteen epävakaus pakottaa kuitenkin varautumaan myös siihen vaihtoehtoon, että sotilaalliset jännitteet Itämeren alueella kasvavat riippumatta Suomen toimista.

Vihreiden Pekka Haavisto pitää hyvänä, että itäraja on pysynyt rauhallisena vaikka jännitys myös Itämeren alueella on lisääntynyt.

- Venäjän kehitykseen liittyy myös arvaamattomuutta. On tärkeää, että emme itse lankea stereotyyppisiin viholliskuviin. Venäjänkielinen väestö Suomessa on meille tärkeä voimavara. Ylen venäjänkieliset uutiset on hyvä esimerkki väärinymmärrystä ja vihapuhetta ehkäisevästä toiminnasta, hän kommentoi.

Tiiviimpää vai ei?

Nykyistä tiiviimmät suhteet Yhdysvaltoihin olisivat mieleen ehdokkaille. Vain Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (r.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) pitävät nykyisiä suhteita riittävinä.

- Viime aikoina suhteet ovat muodostuneet ainakin riittävän tiiviiksi, Väyrynen sanoo.

- Varmasti ihan hyvä kuin nyt on, Torvalds sanoo.

Istuva presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) mainitsee, että Suomella ja Yhdysvalloilla on jo nyt hyvät välit, jotka syventyvät käytännön yhteistyön ja aktiivisten poliittisten suhteiden avulla.

- Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani. Tiiviimpää yhteistyötä on hyvä tavoitella laajasti niin kahdenvälisesti kuin EU:n kautta, Haatainen sanoo.

Pekka Haavisto muistuttaa Yhdysvaltojen roolista myös ilmastonmuutoksen torjunnan osalta.

- Meidän on käytettävä kaikki keinomme USA:n vetämiseen mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. USA:n jääminen Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle on kaikin puolin onnetonta, Haavisto sanoo.

EU:n turvatakuista ei yhteistä käsitystä

EU:n puolustusyhteistyön kautta saatavat turvatakuut jakavat ehdokkaiden mielipiteitä. Väitteen Suomen pitäisi saada riittävät turvatakuut tulevaisuudessa EU:n puolustusyhteistyön kautta samaa mieltä olivat Haatainen, Haavisto ja Vanhanen.

- EU:n puolustusyhteistyön tavoite on kehittää unionimaiden puolustusta ja yhteisenä toimintana erityisesti kriisinhallinnan valmiuksia. Meidän on syytä muistaa, että pääosa EU-maista järjestää aluepuolustuksensa Naton kautta, eikä EU:lla olla tätä korvaamassa, Vanhanen sanoo.

Täysin eri mieltä väittämän kanssa olivat Paavo Väyrynen ja Merja Kyllönen ja eri mieltä Nils Torvalds ja Laura Huhtasaari. Sauli Niinistö ei ottanut asiaan kantaa.

Ehdokkaita huoletti mielipiteistä riippumatta eniten se, ettei turvatakuista ole vielä riittävää yhteistä käsitystä.

Natosta ehdokkaat ovat puhuneet koko vaalikampanjan ajan ja samat vastaukset pysyvät edelleenkin. Torvalds kannattaa Nato-jäsenyyttä, Niinistö panttaa mielipidettään ja muut ovat enemmän tai vähemmän jäsenyyttä vastaan.

Katso sijaintisi arvokartoista

Uutissuomalaisen vaalikoneessa on viisi väittämää, jotka mittaavat presidenttiehdokkaiden mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Yhteensä vaalikoneessa on väittämiä 25, joista 10 liittyy presidenttiehdokkaiden arvoihin.

Vaalikoneen arvokartoista lukija pääsee katsomaan, miten omilla vastauksillaan sijoittuu suhteessa kahdeksaan presidenttiehdokkaaseen.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi