Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sota on jo ovella...

1917: Ensimmäistä itsenäisyysajan joulua Suomessa leimasi nälkä ja kytevä sodan uhka. Joulua 1917 edelsi harvinaisen levoton syksy, jota leimasivat elintarvikepulan lisäksi korkea työttömyys ja kireä poliittinen ilmapiiri.

”Venäläinen soittokunta etunenässä kulkee suomalainen työväki, naiset ja miehet, vaatien yhteiskunnallisia parannuksia”, kerrottiin aikanaan kuvasta, joka on otettu vuonna 1917 Senaatintorin ympäristössä pidetystä mielenosoituksesta. Kuva: Museovirasto

Vastaitsenäistynyt Suomi valmistautui sata vuotta sitten jouluun ankeissa oloissa: ruoka oli kortilla ja poliittiset ristiriidat repivät yhteiskuntaa. Maailmansota riehui kolmatta vuotta.

Joulua 1917 edelsi harvinaisen levoton syksy, jota leimasivat elintarvikepulan lisäksi korkea työttömyys ja kireä poliittinen ilmapiiri.

Kymmenettuhannet olivat jääneet työttömiksi, kun vallankumouksen pyörteisiin ajautuneen emämaan Venäjän sotateollisuuden tilaukset romahtivat.

Suurimmilla teollisuuspaikkakunnilla köyhimmillä ei ollut varaa edes omaan joulukuuseen. Monin paikoin turvauduttiin pihalle pystytettyyn yhteiseen joulukuuseen.

Mitä pidemmälle vuosi 1917 eteni, sitä pahemmaksi kävi pula elintarvikkeista.

Pahinta oli nälkä.

Ruoka kortille, villit huhut levisivät

Suomessa oli panostettu karjatalouteen kun katsottiin, että oma maatalous ei kykene elättämään koko väestöä. Meijerituotteiden viennin vastikkeeksi tuotiin halpaa viljaa. Vuoden 1917 aikana konsepti romahti, kun kolmatta vuotta riehuva maailmansota oli katkaissut yhteydet maailmalle eikä Venäjältäkään enää saatu viljaa.

Suurimmat ongelmat aiheutti viljantuonnin loppuminen Saksasta, josta oli tuotu lähes 60 prosenttia Suomen tarvitsemasta leipäviljasta.

Helmikuussa 1917 Suomen Elintarpeiden Tuontikunta ilmoitti, että kolmen kuukauden aikana luvatuista 3 800 vaunulastista viljaa oli saatu vain 225 vaunulastia. Maan omien viljavarojen arvioitiin kestävän vain pari kuukautta.

Elintarvikkeita oli ryhdytty säännöstelemään jo vuoden 1916 loppupuolella. Mitä pidemmälle vuosi 1917 eteni, sitä pahemmaksi kävi pula elintarvikkeista. Villit huhut levisivät. Isäntien kerrottiin kätkevän viljaa hintojen nousua odotellessa. Valion ”tiedettiin” piilottelevan voita varastoissaan. Helsingin senaatintorille elokuussa kerääntynyt tuhansien nälkäisten kaupunkilaisten joukko vaati Valion pääjohtajan hirttämistä.

Viljan säännöstely oli alkanut kesäkuussa. Liha oli sananmukaisesti kortilla. Valtaosa lihasta meni venäläisille sotilaille, joita oli maassa lähes satatuhatta. Sokeri ja maito olivat säännösteltyjä. Helsingissä voita sai ruokakorttia vastaan kuukaudessa vain sata grammaa henkilöä kohti. Voivarastoja muita elintarvikkeita ryösteltiin ympäri maata. Jouluna leipäkorttijakelun piirissä oli puolet suomalaisista.

Ruista jatkettiin petulla, poronjäkälääkin kokeiltiin

Tärkein viljatuote oli ruis. Kun siitä oli puute, leipää yritettiin jatkaa petulla (männyn nilakerros kuorittiin, kuivattiin ja jauhettiin) tai oljilla.

Poronjäkälääkin kokeiltiin, mutta tutkimuksissa todettiin, että ihmisen elimistö ei pysty käyttämään jäkälää hyväkseen ravinnoksi.

Jouluevankeliumin keskeisestä sanomasta ”rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto” ei ollut tietoakaan.

Marraskuussa oli koettu suurlakko. Työväen järjestyskaartit pyrkivät lakon aikana riisumaan porvariston suojeluskuntalaisia aseista. Lakon aikana työväenkaartit eriytyivät järjestyskaarteihin ja punakaarteihin, jotka kannattivat radikaaleja toimia porvaristoa vastaan. Punakaartit syyllistyivät lukuisiin murhiin. Suurlakon aikaisissa levottomuuksissa kuoli yli 30 ihmistä.

Katkeruus ja kostomentaliteetti kyti Suomessa jouluna 1917 pinnan alla. Kuukauden kuluttua ensimmäisestä itsenäisyysajan joulusta syttyi sisällissota.

Joel M.Vainonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi