Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rikoksesta epäillyt poliisit vetoavat pakkotilaan - Puolustusvoimilta varastettu rynnäkkökivääri haluttiin pois rikollisten käsistä

Kuvituskuva. Kuva: Pertti Louhelainen

Hämeen poliisin rikoskomisarion ja vanhemman rikoskonstaapelin toiminta varastetun rynnäkkökiväärin tapauksessa joutuu syyteharkintaan.

Heitä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Poikkeuksellinen tapahtumasarja alkoi heinäkuussa 2016, kun Lahden Kärpäsessä murtauduttiin useisiin autoihin. Yksi niistä oli Puolustusvoimien auto, josta anastettiin rynnäkkökivääri.

Poliisi teki lukuisia kotietsintöjä, mutta asetta ei löytynyt. Viisi päivää automurron jälkeen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Hahl sai puhelun tuntemattomalta. Tämä ilmoitti järjestävänsä anastetun aseen poliisille sillä ehdolla, että asekassin tuoja saa jatkaa matkaansa, eikä hänen henkilöllisyyttään yritetä selvittää.

Lue myös: Rynnäkkökivääri vietiin Puolustusvoimien väreissä olleesta lava-autosta - Puolustusvoimat aloittaa oman tutkintansa tapauksesta
 

Hahl suostui vaatimukseen: hän piti tärkeimpänä saada tehokas sarjatuliase pois rikollisten käsistä. Kassiin pakattu ase tuotiin siviiliasuiselle poliisille kadulla, pari minuuttia aiemmin ilmoitetussa paikassa. Aseen tuoja sai jatkaa matkaansa.

Vanhempi rikoskonstaapeli oli jutun päätutkija ja toimi rikoskomisario Hahlin alaisuudessa.

"Sinänsä arvokas lopputulos"

Salpausselän syyttäjänviraston syyttäjä teki poliisin toiminnasta tutkintapyynnön. Tutkintaa johtanut Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston syyttäjä Tapio Mäkinen on nyt saanut esitutkinnan valmiiksi ja päätti siirtää jutun syyteharkintaan.

- Tutkinnassa selvitettiin sitä, päästiinkö sinänsä arvokkaaseen lopputulokseen, eli rynnäkkökiväärin palautukseen, lakia noudattaen.

Tutkinnassa oli aseen palautussopimus, jonka poliisi teki mahdollisesti aseen anastukseen liittyvien tahojen kanssa. Samoin tutkittiin epäilyä siitä, että aseen liikkeisiin liittyvää todistusaineistoa, muun muassa valvontakameran kuvatallenne, katosi tutkinnassa.

Mäkinen toteaa, että aseen takaisin saaminen oli poliisille arvokas päämäärä, ja siinä onnistuttiin. Painetta lisäsi sekin, että kaksi viikkoa aiemmin Vihdissä oli vastaavalla aseella ammuttu kuoliaaksi yksi poliisi ja haavoitettu toista.

Pakkotilaa sovellettu harvoin

Molemmat epäillyt poliisit ovat vedonneet siihen, että kyseessä oli pakkotila. Rikoslaissa tarkoitettu pakkotila tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa voidaan uhrata pienempi etu isomman edun pelastamiseksi.

- Tyypillinen pakkotila olisi vaikkapa sellainen, että syyskylmässä soutelijan vene kaatuu ja hän pystyy uimaan rantaan. Silloin hän voi murtautua vieraaseen mökkiin ja tehdä takkaan tulet, jotta pysyy hengissä, Mäkinen kuvailee.

Pakkotila on harvoin sovellettu säännös. Sangen harvinainen on Mäkisen mukaan myös itse tapaus, eli se, että poliisi on tehnyt sopimuksen rikollisen kanssa.

Itä-Suomen syyttäjänviraston syyttäjä arvioi syyteharkinnassaan, onko todennäköisiä syitä epäillä poliiseja rikoksesta. Siinä kynnys on korkeampi kuin esitutkinnassa.

Syyttäjä voi syyteharkintansa jälkeen tehdä jutussa syyttämättäjättämispäätöksen tai nostaa syytteen, joka käsitellään käräjäoikeudessa.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi