Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sauli Niinistö: Suomen pitää pysyä puolueettomana - "En näe uhkaa tulevaisuudessakaan"

Presidenttigallupeja johtava presidentti Sauli Niinistö sanoi Päijät-Hämeessä, että kaikkien ehdokkaiden sijoittuminen vasemmistoon on vaalikoneharha.

Sauli Niinistö kiertää maakuntia. Kuva: Viena Kytöjoki

Melkoista kansansuosiota nauttiva presidentti Sauli Niinistö vieraili Päijät-Hämeessä lauantaina vaalikiertueellaan. Aamulla Niinistö vieraili Heinolassa ja puoliltapäivin Lahdessa. Molemmat kiertuepaikat täyttyivät yleisöstä. Heinolassa Niinistöä haastatteli Itä-Häme-lehden päätoimittaja Jari Niemi ja Lahdessa Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Perttu Kauppinen.

Niinistöllä oli kiertueellaan kaksi selkeää viestiä. Ulkopolitiikassa Suomea ei uhkaa mikään ja kannattaa pysyä puolueettomana, ja nuorten syrjäytymiseen voi puuttua jokainen omalta kohdaltaan.

- Jo monena vuonna olen ajatellut, että tänä vuonna tapahtui kaikki mahdollinen, eiköhän ensi vuosi ole rauhallisempi. Mutta ei se ole. Se kuvaa hyvin nykyaikaa, kaikenlaista ennakoimatonta tapahtuu. Mutta Suomea ei uhkaa mikään enkä näe sellaista uhkaa tulevaisuudessakaan, Niinistö sanoo.

"Paavojen kysymykseen" kielteinen kanta

Niinistön kanta Natoon on selkeän kielteinen. Suomen on parempi pysytellä kriiseissä ulkopuolisena.

- Näissä olosuhteissa ei ole syytä lähteä Natoon, mutta voi sekin hetki joskus tulla vastaan, esimerkiksi silloin, jos Venäjä leimaa kaikki EU-maat vihollisiksi. Tällä hetkellä Venäjä pitää Natoa vihollisena ja sieltä on tullut viesti, että on eri asia, onko rajan takana suomalainen sotilas vai vihollisen sotilas, Niinistö sanoo.

Niinistö korostaa, että jos sota syttyisi, liittoutumia syntyy muutenkin, vaikkei niistä olisi etukäteen sovittu.

- Jos alkaa salamasota, se on samalla kolmas maailmansota ja kaikki osapuolet tietävät sen, ja se jarruttaa konflikteja. Suomi on pitänyt huolta omasta puolustuksesta, tänne on korkea kynnys tulla ja Suomi olisi haluttu kumppani sodassa, Niinistö sanoo.

Niinistö muistutti kuitenkin, että pitää sodan mahdollisuutta vain teoreettisena. Nykyisellään Venäjä hakee lähinnä yhteistyötä Euroopan kanssa.

Heinolassa Niinistö nauratti yleisöä tokaisemalla, että aina hänellä on tenteissä "joku Paavo tunkemassa Nato-kysymystä naamaan". Aiemmin haastajana oli Paavo Lipponen, viimeksi Paavo Väyrynen.

Ei halua arvojohtajaksi

Ulkopolitiikan lisäksi presidentin tehtäviin on tavattu laskea arvojohtajana toimiminen. Niinistö ei kuitenkaan halua sovitella arvojohtajan viittaa hartioilleen.

- Minusta se on julistautumista yli-ihmiseksi. Mallia voi näyttää, jos se riittää, niin hyvä. Presidenttinä olen yrittänyt vaikuttaa silloin kun siihen on ollut tilaisuus.

Perttu Kauppinen huomautti, että arvopohjaltaan kaikki ehdokkaat ovat vaalikoneiden mukaan enemmän vasemmalla kuin oikealla. Niinistön mielestä vaalikoneiden kysymykset ovat väärin laadittuja. Jos kannattaa sosiaaliturvaa ja verotusta, ajautuu heti vasemmalle.

- Oikeistoa on vain, jos sanoo, että julkisen palvelun rahat pitää vetää alas, lopettaa verojen kerääminen ja vanhusten auttaminen, Niinistö kärjisti.

Nuoria pitää rohkaista

Lahdessa Niinistö osallistui myös Me-säätiön vetämään paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli nuorten syrjäytyminen. Puhumassa oli myös lahtelainen Marko Jantunen, joka on omasta päihdetaistelustaan selviydyttyään halunnut panostaa nuorten auttamiseen.

- Nuorille pitää tuoda tietoa riskitekijöistä ja rohkaista hyviin elämänarvoihin. Tärkeää on, että on joku unelma ja tavoite, Jantunen sanoo.

Niinistö kertoi muistavansa jo lapsuudestaan kaverin, jolla ei ollut varaa luistimiin. Hän jäi ulkopuolelle leikeistä ja myöhemmin yhteiskunnasta. Niinistö on mukana Tukikummit-säätiössä, joka yrittää varmistaa, että jokainen lapsi saa harrastaa.

- Yhä useammin kyse on siitä, että nuori saa säätiön tuella koulukirjat. Suomessa puhumme mielellämme, että jokaisella on mahdollisuus käydä koulua, mutta ei kaikilla ole sitä mahdollisuutta ja se on vakava ongelma.

Niinistö muisti omasta nuoruudestaan myös sen, miten merkityksellisiä kohtaamisia hänellä oli ollut tuntemattomienkin aikuisten kanssa.

- Haastan ihan jokaisen sanomaan jotain hyvää jollekin nuorelle, vaikka satunnaiselle ohikulkijalle. Nämä ovat niitä asioita, joilla on iso merkitys, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo uskovansa, että nuoret ja lapset tarvitsevat nimenomaan aikuisten läsnäoloa ja mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua.

- Äänestysiän laskeminen tai muut muodolliset keinot eivät vaikuta, Niinistö sanoo.

Jääkiekkomies pääsee peliin

Vakavien asioiden ohella Heinolassa presidentti kertoi myös jääkiekkoharrastuksestaan. Hän kertoi lähtevänsä silloin tällöin tutulle kentälle kyselemään, pääseekö peliin mukaan.

- Joukkueessa muilla on ikää ehkä neljännes minun iästäni. Mutta aina, kun olen ilmestynyt kentälle, olen päässyt peliin.

Heinolalaiset halusivat myös tietää kumpi määrää kaapin paikan, Sauli vai Jenni (Haukio).

- Mäntyniemessä kaapit ovat virkamiesten määräämissä paikoissa, Niinistö vastasi diplomaattisesti.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi