Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nelosolutta saa ruokakaupasta tammikuusta alkaen – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä

Eduskunta on päättänyt kahdessa suhteellisen tiukassa äänestyksessä, että päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousee 5,5:een.

Hallituksen esitys kannatti alkoholiprosentin nostoa, mutta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kannatti prosentin pitämistä ennallaan 4,7 prosentissa.

Ensimmäisessä äänestyksessä korkeampi prosenttiraja voitti luvuin 98–94 ja toisessa luvuin 102–89.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, mutta siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Alkoholilaki on toistuvasti viivästynyt. Keskusta hyväksyi aiemmin hallituksen kompromissin, kun hallitus sopi, että kansanedustajat saavat äänestää alkoholiprosentista vapaasti.

Eduskunnan äänestyksessä oli myös muita prosenttivaihtoehtoja, mutta ne karsiutuivat ensimmäisissä äänestyksissä. Päivi Räsänen (kd.) ehdotti prosenttirajan alentamista vielä nykyisestäkin 3,5 prosenttiin. Jani Mäkelä (ps.) ehdotti rajan nostoa 8,5 prosenttiin.

Suuressa valiokunnassa vielä täpärä äänestys

Perjantaina aamupäivällä ensimmäisessä tiukemmassa äänestyksessä keskustan kansanedustajista 29 kannatti alkoholiprosentin nostoa ja 19 vastusti. Kokoomuksen edustajista vain Pertti Salolainen vastusti prosentin nostoa. SDP oli lähes yhtenä rintamana nostoa vastaan, vain Ville Skinnari äänesti toisin. Hallituspuolue sinisten riveissä äänet jakautuivat 12–4 noston puolesta. Oppositioryhmissä vain perussuomalaisissa enemmistö kannatti prosentin nostoa.

Koska alkoholiasiasta ei päätetty aamupäivällä suuressa salissa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti, piti kansanedustajien tekemä linjaus lähettää vielä eduskunnan suuren valiokunnan käsittelyyn.

Suuri valiokunta hyväksyi kaupassa myytävien juomien alkoholiprosentin noston puoliltapäivin täpärästi äänin 13–12. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) kertoi, että kaksi hallituspuolue keskustan edustajaa äänesti valiokunnassa nostoa vastaan.

Jos suuri valiokunta olisi vielä ehdottanut muutoksia kansanedustajien äänestämiin linjauksiin, olisi asia palautunut eduskunnan suuren salin käsittelyyn.

Etämyynti jää hiertämään hallitusta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei käsittelyssään ratkaissut kiistaa alkoholin etämyynnin sallittavuudesta. Oppositiosta kritisoitiin torstaina laajasti hallitusta huonosta lainvalmistelusta, kun kiista etämyynnistä jäi epäselvään tilaan.

Alkoholilakia aiemmin käsitelleen perustuslakivaliokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kuitenkaan puuttunut asiaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi torstaina, että etämyynnin säännöksiä tulee selventää. Hänen mukaansa selvityksiä ei ollut mahdollista tehdä lain voimaantuloa selvästi viivästämättä, mutta jo vuoden alusta työryhmä alkaa selvitystä tehdä.

Alkoholilaki laajentaa aukioloaikoja

Hallituspuolueet ovat aiemmin sopineet, että alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousee. Lopullisesti alkoholilaki hyväksytään ensi viikolla, mutta sen läpimeno on käytännössä varmaa, koska hallitus on yksimielisesti esityksensä takana.

Alkoholilakiin sisältyy alkoholiprosentin lisäksi merkittävä määrä uudistuksia. Uuden alkoholilain myötä ravintola voisi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka. Ravintola voi olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään.

Ravintolassa voi jatkossa tilata useita alkoholiannoksia kerralla. Ravintolat voivat myös myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan, mutta myyntiajat ovat tällöin samat kuin kaupoilla. Lisäksi pienet niin sanotut käsityöläispanimot voivat myydä suoraan asiakkaille alle 12-prosenttisia juomia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi