Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Onko koulun keskusradiossa lähetettävä seurakunnan aamunavaus uskonnon harjoittamista? Lahti joutuu vastaamaan kanteluun

Rehtori Markku Karjalaisen mielestä seurakunnan pitämiä aamunavauksia ei voi rinnastaa uskonnon harjoittamiseen. Kuva: Juha Peurala

Lahden Salpausselän koulun aamunavauskäytännöstä on tehty kantelu Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (aville). Uskonnottomat Suomessa -yhdistys katsoo marraskuun lopulla jättämässään kantelussa, että koulu toimii oppilaiden uskonnonvapautta loukkaavasti välittämällä seurakunnan pitämän aamunavauksen keskusradion kautta joka perjantai.

Yhdistyksen mukaan aamunavausten uskonnollisuus vaihtelee. Toisinaan seurakunnan työntekijä puhuu uskontoneutraalisti, mutta toisinaan mukana on tunnustuksellista puhetta, ei kuitenkaan rukoiluttamista. Seurakunnan aamuavauksille vaihtoehtoisia tilaisuuksia ei ole järjestetty.

Rehtori: "Ei voi rinnastaa uskonnon harjoittamiseen"

Avi pyytää kantelun johdosta kaupungin sivistyspalveluiden lausuntoa ja koulun rehtorin selvitystä. Salpausselän koulun rehtori Markku Karjalainen katsoo vastauksessaan, ettei aamunavauksia voi rinnastaa uskonnon harjoittamiseen, koska ne eivät sisällä rukousta eivätkä tapahdu uskonnon harjoittamiseen tarkoitetussa tilassa.

En lähde taistelemaan vastaan, jos käytäntöä muutetaan. Rehtori Markku Karjalainen

Salpausselän seurakunnan pitämissä aamunavauksissa on käsitelty ystävyyttä, toisen ihmisen kunnioittavaa kohtelua, kiusaamisen vastustamista sekä kirkkovuoteen kuuluvia teemoja kuten adventin aikaa ja joulua.

Karjalainen perustelee seurakunnan aamunavauksia uudella opetussuunnitelmalla, jonka mukaan "eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat ihmiset kohtaavat toisensa perusopetuksessa ja tutustuvat monenlaisiin tapoihin, yhteisöllisiin käytäntöihin ja katsomuksiin".

Rehtorin mielestä perjantain aamunavaukset voidaan suunnata koko kouluyhteisölle, koska se edistää yhteisöllisyyttä, ja kristillisen arvomaailman esillä pitäminen on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Hän viittaa apulaisoikeusmiehen ratkaisuun, jonka mukaan Suvivirren laulaminen ei tee koulun kevätjuhlasta uskonnollista tilaisuutta.

Karjalaisen mukaan teknisesti olisi mahdollista, että aamunavausta ei lähetettäisiin johonkin koulun tilaan. Tällainen ratkaisu ja vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestäminen eivät hänen mielestään edistäisi koulun yhteisöllisyyttä.

"Valinnanvapaus ei toteudu"

Sivistyslautakunta ottaa asiaan kantaa kokouksessaan tiistaina. Asiaa valmistellut vastuualuejohtaja Lassi Kilponen katsoo, ettei seurakunnan pitämässä aamunavauksessa toteudu opetushallituksen ohjeistuksen mukainen valinnanvapaus uskonnolliseen tilaisuuteen osallistumisesta.

Opetushallituksen ohjeiden mukaan koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja pitää ruokarukouksia. Tällaiset tilaisuudet ja toimitukset ovat kuitenkin uskonnon harjoittamista, johon perustuslain mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti.

Lahdessa opetushallinnon ohjeistusta ja uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyviä käytäntöjä on käyty läpi rehtorikokouksissa ja seurakuntayhtymän kanssa pidetyssä kokouksessa. Lausuntoesityksen mukaan aamunavauksia koskevaa ohjeistusta täsmennetään tammikuussa.

Rehtori Markku Karjalaisen mukaan Salpausselän koululla seurataan, mitä lautakunta lausuu asiasta.

- Kuuntelemme kaikessa rauhassa. Kenenkään maailma ei kaadu, vaikka mennään muutama viikko eteenpäin. Olen ihan tyytyväinen, että asiaa linjataan. En lähde taistelemaan vastaan, jos käytäntöä muutetaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi