Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paperittomien klinikalla Lahdessa on edelleen hyvin hiljaista - koko maan klinikka saa Amnestyn Kynttiläpalkinnon

Klinikka tarjoaa veloituksetta terveyspalveluita paperittomille ihmisille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin. Kuva: Mirja Hussain

Paperittomien klinikka on toiminut Lahdessa tämän vuoden maaliskuusta. Terveyspalvelujen tarvitsijoita on edelleen ollut hyvin vähän.

- Koko ajan on ollut hyvin hiljaista, vain yksittäisiä asiakkaita. Toistaiseksi jatketaan toimintaa, jos tarvetta tuleekin lisää, kertoo klinikan lääkäri Jukka Knuuttila.

Paperittomien klinikka, Global Clinic, perustettiin Suomeen 2011. Nykyään sillä on toimipisteet Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa.

- Esimerkiksi Tampereella kesti vuoden, ennen kuin asiakkaat löysivät klinikan, Knuuttila sanoo.

Klinikka tarjoaa veloituksetta terveyspalveluita paperittomille ihmisille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin.

Nämä klinikan palvelut voivat Knuuttilan mukaan liittyä esimerkiksi hengitystieinfektioihin tai lieviin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, jotka eivät vaadi välitöntä hoitoa.

Akuutit tilanteet hoidetaan päivystyksessä myös paperittomilla.

- On vaikea sanoa, kuinka monet asiakkaistamme ovat oikeasti paperittomia ja kuinka monet turvapaikanhakijoita, jotka olisivat saaneet sitäkin kautta hoitoa. Emme kysele niin tarkkaan, Knuuttila sanoo.

Amnestyn Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Global Clinicille. Se luovutetaan Helsingissä perjantaina.

- Global Clinicin upeat vapaaehtoiset tekevät työtä, jotta jokainen ihminen saisi tarvitsemaansa hoitoa syrjimättä ja kansalaisuuteen katsomatta, kertoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson palkintoperusteista.

- Viime vuosien aikana hallitukset ympäri Eurooppaa ovat kilpaa heikentäneet turvapaikanhakijoiden ja paperittomien siirtolaisten asemaa. Suomi ei ole tässä poikkeus. Siksi Global Clinicin kaltaiset toimijat ovat nousseet entistä tärkeämpään asemaan, Johansson sanoo.

Global Clinicissä toimii vapaaehtoisina lääkäreitä, sairaanhoitajia, kätilöitä, hammaslääkäreitä, psykologeja ja tulkkeja. Tarjolla on myös oikeudellista neuvontaa.

Amnestyn Suomen osasto on jakanut kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 lähtien. Palkinto myönnetään sellaiselle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia ja valaissut tietä pimeässä.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen