Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sipen ehdotus kansanedustajien kutsujen rajaamisesta saa kannatusta

Sipe Santapukki Kuva: Sami Kuusivirta

Muusikko Simo ”Sipe” Santapukki ehdotti ESS:n haastattelussa, että kansanedustajat kutsuttaisiin Linnan juhliin vain kerran kautensa aikana. Näin juhliin vapautuisi kolmena vuotena neljästä noin 400 paikkaa muille.

ESS kysyi ehdotukseen kantaa Päijät-Hämeen kaikilta kansanedustajilta. Kahdeksasta seitsemän vastasi. Kukaan ei tyrmännyt ajatusta, päinvastoin. Ehdotusta kannatettiin lämpimästi.

− Voisi olla oikeudenmukaista, että kansanedustajat olisivat kutsuttuna joka toinen vuosi, eli siis kaksi kertaa kauden aikana. 100 edustajaa ensimmäisenä ja kolmantena vuotena ja 100 edustajaa toisena ja neljäntenä vuotena. Näin voitaisiin kutsua 100 uutta vierasta joka vuosi.

Jari Ronkainen, ps

 

− Yksi kutsu Linnan juhliin vaalikaudessa riittäisi.

Kalle Jokinen, kok

 

− Presidentti on kutsujana, minusta pysyvien vierasryhmien osalta on hyvä käydä keskustelua hänen johdollaan. Vuorottelua esimerkiksi vuorovuosin voisi harkita joidenkin ryhmien osalta.

Martti Talja, kesk

 

− Voisin antaa oman kutsuni jollekin toiselle. Tunne on vahvistunut vuosi vuodelta: linnaan mahtuu rajallinen määrä ihmisiä ja olisi hienoa, jos sinne pääsisi enemmän uusia kävijöitä.

Olemme joidenkin edustajakollegoideni kanssa pohtineet, että tähän voisi miettiä muutosta. Jos kansanedustajille on suotava jokavuotinen pääsy, olisi hyvä jos aveciksi voisi tuoda jonkun muun kuin puolison; esimerkiksi jonkun, jonka osallistumisen voisi perustella, vaikkapa erinomaisella työllä yhteiskunnan eteen. 

Itse kutsuisin ystäväni, joka on omaishoitanut vammaista lastaan 25 vuotta vaatimatta yhteiskunnalta edes omaishoitovapaapäiviä. Tällaisia ihmisiä pitäisi muistaa. 

Toki kaupungeilla on mahdollisuus tähän vieraita kutsuessaan: Kuinka monta omaishoitajaa Lahden kaupunki kutsui omiin Itsenäisyyspäiväjuhliinsa? Lahdessa järjestettiin marraskuussa Suomen suurimmat Omaishoitomessut, joihin osallistuivat Eduskunnan puhemies Lohela sekä Sosiaali- ja terveysministeri Mattila.

Anne Louhelainen, ps

 

− Olen sitä vähän huono kommentoimaan, sillä presidentti kutsuu kansanedustuslaitoksen kokonaisuutena. Omana mielipiteenäni kuitenkin sanoisin, etten pidä ajatusta mahdottomana. Niin tulisi enemmän tilaa muille toimijoille. Kukaan ei saisi jäädä kutsumatta vain siksi, ettei ole tilaa. Mistään eliitin juhlastahan ei ole kyse. Olisiko paikka miettiä myös muiden vakiovieraiden kutsuja? Jätän tarkemman pohdinnan isännälle eli valtion päämiehelle. 

Mika Kari, sdp

 

− Minulle sopisi mainiosti, että entistä useammat kansalaisemme pääsisivät linnan juhliin. Eli yksi kerta nelivuotiskaudessa voisi olla kohdillaan.

Rami Lehto, ps

 

- Kukin presidentti varmasti harkitsee asiaa monesta näkökulmasta ja päätösvalta linnaan kutsuttavista on presidentillä. Sen mukaan mennään.

Ville Skinnari, sdp

Honkonen Juha
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen