Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi varautuu häiriöihin äärijärjestöjen itsenäisyyspäivän jatkopaikalla – "Olemme havainneet, että kohteesta ollaan kiinnostuneita"

Vantaalla uusnatsien ja äärijärjestöjen itsenäisyyspäivän juhlinta on tähän mennessä sujunut häiriöittä, kertoo poliisi. Äärijärjestöjen 612 -kulkueeseen ja uusnatsien itsenäisyyspäivän kulkueeseen osallistuneita on kutsuttu jatkamaan iltaa vantaalaisessa ravintola Bar Rock Bearissa. Ravintolassa esiintyy illan aikana äärioikeistosympatioihin liitettyjä yhtyeitä.

Poliisi on paikalla seuraamassa tilannetta ja varmistamassa, ettei uusnatsien ja näiden vastustajien välille synny yhteenottoja.

– On poliisi tehnyt havaintoja heistä (uusnatsien vastustajista). Olemme havainneet, että kohteesta ollaan kiinnostuneita ja sen takia me siellä oikeastaan olemmekin, kertoo rikoskomisario Christer Ahlgren Vantaan poliisista.

Ahlgren arvioi poliisin pysyvän tapahtumapaikalla aina ravintolan sulkeutumiseen asti.

Äärioikeiston jatkopaikan omistajan kolme autoa poltettiin maanantaina aamulla. Tiistaina anarkistien takku.net-verkkosivustolla julkaistiin teksti, jossa kirjoittajat kertovat polttaneensa autot.

– Päätimme aloittaa itsenäisyyspäivän juhlinnat jo maanantain pikkutunneilla ja käydä sytytyspalojen kanssa baarin omistajan kotipihalla. Emme viipyneet pitkään, mutta lähtiessämme pihalla olleet autot liekehtivät jo iloisesti, verkkosivustolla kirjoitetaan.

Ahlgrenin mukaan poliisi ei voi vahvistaa tietoa.

– Se on netistä poimittu tieto, ja niin siellä lukee. Sen enempää ei poliisikaan pysty ottamaan kantaa sen luotettavuuteen. Poliisi tutkii näitä polttoja. Tällainen viesti on kyllä huomioitu, Ahlgren sanoo.

Poliisi otti kiinni kymmenkunta mielenosoituksissa häiriköinyttä

Itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä on otettu kiinni yhteensä kymmenen henkilöä, kertoo poliisi Twitterissä. Kiinniotetuista useammat olivat häiriköineet äärijärjestöjen 612-mielenosoitusta.

Esimerkiksi kaksi kiinniotettua oli heitellyt kananmunia mielenosoituskulkuetta kohti, kertoo poliisi.

Poliisin mukaan yksi kiinni otetuista häiriköi Hakaniemestä lähtenyttä natseja vastustavaa kulkuetta ja kaksi Narinkkatorilla ollutta uusnatsien kulkuetta. Yksi kiinni otettu haastoi riitaa sivullisen kanssa ja heitti tätä oluttölkillä, ja yhdeltä löytyi Töölössä kaasusumutin. Kuudes kiinniotettu heitteli kananmunilla Töölöntorilta lähtenyttä äärijärjestöjen 612-mielenosoituskulkuetta.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola ei täsmennä, kuuluvatko kiinni otetut uusnatseihin vai niitä vastustaviin ryhmiin. Muutoin mielenosoitukset ovat sujuneet poliisin mukaan rauhallisesti.

Poliisi arvioi Twitterissä, että äärijärjestöjen 612-kulkueessa on osallistujia reilusti yli tuhat. Määrä on viimevuotista pienempi, sillä tuolloin poliisi arvioi osallistujamääräksi 2 000 ihmistä.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan poliisi on näkyvästi läsnä mielenosoituksessa ja maijoja on torin jokaisella laidalla. Marssi sujuu rauhallisesti.

Toimittajan mukaan paikalla on myös kymmenkunta vastamielenosoittajaa, jotka huutavat "Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään". Myös kulkueen matkan varrella ihmiset buuaavat marssijoille.

Vaikka järjestäjien mukaan poliittisten tunnusten käyttäminen marssilla on kielletty, Pohjoismainen vastarintaliike osallistuu kulkueeseen tunnustensa kanssa.

"Pupuja, ei natseja"

Aiemmin järjestettiin natsien vastainen mielenosoitus, joka kulku Hakaniemestä Töölön Taivallahden puistoon. Poliisi arvioi, että kulkueeseen osallistui yli tuhat ihmistä.

Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan mielenosoittajat huusivat iskulauseita, kuten "pupuja, ei natseja" ja "alpakoita, ei natseja" sekä "ei natseja Helsinkiin, ei natseja minnekään".

Uusnatsien mielenilmausta seuranneen STT:n toimittajan mukaan siihen otti osaa muun muassa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä ja Soldiers of Odin -järjestön väkeä. Hänen mukaansa paikalla oli muutama kymmenen PVL:n tunnuksin varustautunutta henkilöä. Lisäksi muutama marssija kantoi saksalaisen NPD-natsipuolueen nuorisojärjestön Junge Nationaldemokratenin lippuja.

Pohjoismainen vastarintaliike määrättiin viime viikolla oikeuden päätöksellä lakkautettavaksi. Käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Uusnatsien kulkueessa huudettiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.), sisäministeri Paula Risikon (kok.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimeä. Kulkueessa huudettiin myös iskulauseita, kuten "poliittinen poliisi, kansanpetturi", "vapaa pohjoismainen radikaali" ja "eläköön kansallissosialismi".

Hakolan mukaan poliisilla ei ole tietoa, että paikalle olisi saapunut huhuttuja venäläisiä uusnatseja.

Viking Line kieltäytyi eilen Tukholmassa ottamasta laivamatkalle mukaan uusnatsien joukkoa. Ryhmä kertoo Ruotsin vastarintaliikkeen sivuilla olleensa matkalla osallistumaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä järjestettävälle marssille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi