Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Veronpalautukset voivat pian kilahtaa tilille jo alkusyksystä

Maksupäivät ripotellaan jatkossa pitkin loppuvuotta.

Hollolalaiset Anu Laitinen (vas.) ja Marja-Leena Tapani vierailivat Ranskalaisessa kyläkaupassa Asikkalassa. Heidän mielestään veronpalautukset sopivat hyvin juuri joulun aikaan. Kuva: Mirja Hussain

Veronpalautusten perinteinen suuri maksupäivä joulun alla on jäämässä kahden vuoden päästä historiaan.

Eduskunnassa käsittelyssä olevien lakimuutosten mukaan vuoden 2019 alussa veronmaksajien palkkatietoja aletaan kirjata tulorekisteriin. Verohallinnon ohjauksen ja kehittämisen ylitarkastajan Tarja Tapion mukaan uudistus merkitsee sitä, että verotus valmistuu entistä aikaisemmin ja useammassa erässä.

- Vuodessa tulee olemaan useampia henkilöasiakkaiden veronpalautuspäiviä ja samoin jäännösverojen eräpäiviä.

Johtavan lakimiehen Päivi Kaaren mukaan Veronmaksajain Keskusliitto on laskenut, että ensimmäiset veronpalautukset voivat jatkossa kilahtaa tilille jo loppukesästä tai alkusyksystä.

"Kesällä tarvetta enemmän"

Lahtelaiselle Ritva Karekedolle aikaisempi palautusajankohta sopisi nykyistä paremmin.

- Kesällä on enemmän vapaa-aikaa, jolloin rahaa voisi käyttää. Meillä on pieni vene, johon menee aika paljon kaikkea. Joululahjoja en paljon enää osta.

Vaikka veronpalautukset oletettavasti tukevat joulumyyntiä, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkasen ei näe muutosta huonona.

- Palautuksia voidaan käyttää yhtälailla muina ajankohtina kuin jouluna, jonka myynti perustuu lahjoihin eikä ole riippuvainen veronpalautuksista.

Myös asikkalalaisen lahjapuodin Lauran kaupan omistaja Ari Heinonen pitää uudistuksesta.

- Monet haluaisivat aloittaa jouluostokset jo aikaisemmin, eikä kiirehtiä lähellä joulua, hän perustelee.

Loikkasen mukaan pienemmät veronpalautukset olisivat kulutuksen kannalta parempia kuin suuret, joista laitetaan helpommin säästöön.

Veronpalautusten ja veronpalautuksia saavien määrä on kasvussa. Veronpalautuksia maksetaan huomenna tiistaina koko maassa noin 2,6 miljardia euroa (+10,2 %) lähes 3,7 miljoonalle henkilölle. Vielä vuonna 2011 palausten saajia oli yli miljoona vähemmän. Päijät-Hämeessä maksetaan tänä vuonna henkilöä kohden palautuksia eniten Asikkalassa: 914 euroa, joka on koko maankin kuntavertailussa yhdeksänneksi eniten. Asikkalassa maksetaan päijäthämäläisistä myös eniten mätkyjä henkilö kohden.

Asikkalalaisen lahjapuodin Lauran kaupan omistaja Ari Heinosen mukaan moni haluaisi aloittaa jouluostokset nykyistä aikaisemmin. Kuva: Mirja Hussain

Joka kolmas maksaa mätkyt myöhässä

Vaikka verokortin prosentin saa säätää useita kertoja vuodessa vastaamaan omia tuloja, moni jättää sen tekemättä. Osa korottaa veroprosenttiaan varmuuden vuoksi tai saadakseen palautuksia sopivasti joululahjaostoksille.

- Olen pitänyt prosenttia tarkoituksella korkeampana, että saan palautuksia. Joulun aika on hyvä saada palautuksia jouluostosten vuoksi, sanoo hollolalainen Marja-Leena Tapani.

Kaaren mukaan joulurahan kalastelu ei ole ainoa syy palautusmäärien kasvulle.

- Kun verottaja laskee verokortin valmiiksi, siinä ennakoidaan aina tulojen kasvavan. Palkat eivät välttämättä ole nousseet niin paljon.

Seitsemän prosentin viivekorosta huolimatta jäännösveron maksaminen myöhässä on varsin yleistä.

Viime vuonna mätkyt jätti maksamatta 35 prosenttia henkilöasiakkaista ensimmäisenä eräpäivänä.

Maksu myöhästyi noin 263 000 asiakkaalta, ja 39 000 asiakkaalla se on edelleen maksamatta osittain tai kokonaan. Rästisumma on yhteensä 99 miljoonaa euroa.

Uudistuksessa on puhuttu reaaliaikaisesta verotuksesta, mutta Tapion ja Kaaren mukaan verojen oikaisemisesta palautuksilla ja mätkyillä tuskin päästään jatkossakaan eroon. Siitä pitävät huolen erilaiset vähennykset.

Verot

Palautuksista ja mätkyistä maksetaan korkoa

Verovuoden 2016 veronpalautukset maksetaan pankkitilille 5. joulukuuta.

Itselle maksettavan palautuksen määrän voi tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai myöhemmin lähetetystä korjatusta verotuspäätöksestä. Tietoa ei näe vero.fi:stä.

Palautuksille maksetaan 0,5 prosentin suuruista korkoa ajalta 1.2.-30.11.2017.

Jos veroja ei pidätetty tarpeeksi vuonna 2016, jäännösveron ensimmäinen erä erääntyi 29.11.2017 ja toinen erä maksetaan 1.2.2018.

Jos jäännösveron määrä ylittää 4 788 euroa, siitä peritään korko. Korkoa lasketaan 1.2.2017 alkaen jäännösveron ensimmäiseen eräpäivään asti. Alle 10 000 euron jäännösveron korko on 0,5 prosenttia. 10 000 euroa ylittävältä osalta korko on kaksi prosenttia. Eräpäivän jälkeen viivekorko on seitsemän prosenttia.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi