Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelainen Vera Görman kannustaa äitejä avoimuuteen - lapsen syntymään liittyy paljon torjuttuja tunteita

Entä sitten, jos kauan odotettu perheenlisäys ei ollutkaan sellaista unelmahöttöä kuin sen ehkä piti olla? Nuori äiti saattaa pitää riittämättömyyden, syyllisyyden ja vaihtelevien mielialojensa ristiaallokon omana tietonaan. Kymmenkuisen Toivo-pojan äiti Vera Görman on sitä mieltä, että vaikeneminen ei ole hyvä vaihtoehto.

Lahtelainen Vera Görman on nykyään sinut äitiytensä kanssa vaikka uuteen rooliin ehti liittyä hyvinkin ristiriitaisia tuntemuksia. Hän on hoitovapaalla siihen asti, kunnes Toivo-poika lähtee päivähoitoon. Kuva: Janne Ranne

Lahtelainen Vera Görman sai helmikuussa poikalapsen, joka on nyt kymmenen kuukautta vanha. Toivo-esikoinen on ollut terve tulokas kaiken aikaa, ja äidinkin fyysinen vointi on ollut hyvä sekä raskauden aikana että sen jälkeen. Henkisen puolen kuormitus sai Görmanin kuitenkin etsimään apua, ja hän rohkaisee muita tekemään samoin. Kipeitä tai kielteisiä tuntemuksia ei kannata piilottaa sisimpäänsä.

Raskaus oli tervetullut uutinen 34-vuotiaalle Görmanille ja hänen avopuolisolleen. Tuleva äiti huomasi kuitenkin olevansa keskellä ristiriitaisten tunteiden myllerrystä: onko minusta äidiksi? Löydänkö itsestäni äitiyttä?

Görman työskentelee esimiestehtävissä ravintolan yökerhossa. Työpaikan arvomaailma oli etäällä siitä pehmeydestä ja lempeydestä, jonka hän liitti äidin rooliin. Nyt hän oli kaiken lisäksi jättäytymässä työyhteisönsä ulkopuolelle, mikä sekin herätti monenlaisia ajatuksia.

- Alkuraskaudessa painoi mieltä maahan myös pelko keskenmenosta ja sitä myöten vaikeus iloita raskaudesta, kun "tämä onni kuitenkin otetaan multa pois".

Neuvola auttoi eteenpäin

Neuvolassa otettiin esiin ajatus, voisiko Vauvan Taikaa-projektin äitiryhmästä olla apua. Vera Görman suhtautui asiaan varovaisen myönteisesti ja rohkaistui viimein mukaan. Päätökseen vaikutti tieto siitä, että ryhmän osallistujat olivat saaneet apua ongelmiinsa.

Pienten lasten äitejä löytyy keskustelukumppaneiksi toki muualtakin, mutta neuvolan ehdottama vuorovaikutusryhmä oli Görmanille ratkaisevasti paras vaihtoehto. Kaikki äidit olivat siellä jonkin syyn perusteella. Kaikki olivat siis samalla viivalla.

- Sai puhua omista ajatuksista ilman, että kukaan olisi tuominnut.

Nelihenkisessä ryhmässä oli kaksi vanhempaa ja yksi nuorempi osallistuja. Vera Görmanin mukaan ikä ja elämäntilanne yhdistivät jokaista, mikä oli vertaistuen kannalta suureksi hyödyksi.

Osa avun tarpeessa olevista jää kuitenkin ilman vertaistukea, koska he eivät uskalla edes kertoa huolistaan. Görman epäilee monen äidin tuntevan syyllisyyttä, kun toivottu ja odotettu raskaus ei herätäkään pelkkiä ruusunpunaisia haavekuvia.

- Vaikka nämä fiilikset ovat yleisiä, niin niistä ei haluta puhua. Uskon, että ne ovat tabuja.

Suhde lapseen parani

Ryhmän apu täytti tehtävänsä myös Vera Görmanin kohdalla. Hänen mukaansa suhde Toivoon parani, ja käsitys omasta äitiydestä vahvistui. Ymmärtäväiseltä avomieheltä on niin ikään tullut runsaasti tukea.

Görman on äitiysloman aikaisella hoitovapaalla. Se jatkuu, kunnes Toivo menee ensi vuonna päivähoitoon. Sen jälkeen on edessä paluu työelämään.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi