Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Äidin paha olo vaikuttaa jo syntymättömään vauvaan - Lahtelaistutkimus tuo apua raskaana oleville naisille

Raskauden aikaisesta masennuksesta kärsii jopa viidennes odottavista äideistä. Raskaana olevilla naisilla esiintyy masennuksen ohella myös muita tunne-elämän taakkoja, kuten yksinäisyyttä tai ristiriitaisia tunteita tulevasta äitiydestä. Lahdessa tehty tutkimus osoitti, että tulevan äidin tai vastikään synnyttäneen äidin henkinen kuorma voi keventyä hyvin yksinkertaisilla keinoilla.

Äidin ja lapsen suhteessa on ehtinyt tapahtua jo paljon ennen kuin syntymän hetki on koettu. Kuva: Mirja Hussain

Odottavan äidin ei tarvitse jäädä raskauden aikaisen masennuksensa kanssa yksin. Asiantuntijoiden vetämissä ryhmissä löydetään useita keinoja, joilla synkkää tai ristiriitaista mielenmaailmaa saadaan merkittävästi kohennetuksi. Tämä tieto ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, johon osallistui tutkijoiden lisäksi 45 lahtelaista äitiä. Tutkimus on Lahden diakonialaitoksen järjestämä.

Naiset osallistuivat säännöllisesti kokoontuneisiin ryhmiin, joiden toiminnasta heille oli etukäteen kerrottu. Ryhmäläiset saivat käydä läpi esimerkiksi synnytykseen liittyviä tuntemuksiaan ja keskustella lapsestaan. Sitäkin sai kokeilla, reagoiko kohdussa oleva sikiö taskulampun valoon tai soittorasian ääneen.

Tavoitteena oli, että äiti saisi entistä läheisemmän suhteen lapseensa, olipa tämä sitten syntymätön tai syntynyt.

Tutkimusryhmiin otettiin lievästi tai keskivaikeasti masentuneita naisia, jotka valikoituivat mukaan Lahden neuvoloiden kautta. Tutkijat haastattelivat heitä tutkimuksen aikana. Ryhmissä olleita naisia verrattiin saatujen tietojen pohjalta niihin, jotka eivät olleet ryhmissä mukana.

Myönteisiä tuloksia

Tuloksena oli, että ryhmäläisillä masennus väheni enemmän kuin ryhmän ulkopuolisilla naisilla. Näin siitäkin huolimatta, että ryhmissä ei varsinaisesti hoidettu masennusta, vaan vahvistettiin äidin ja lapsen suhdetta.

- Kun vanhemmat nauttivat vanhemmuudestaan, masennus vähenee väkisin, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut psykologian tohtori Saara Salo Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Se tiedetään jo ennestään, että raskausajan mielialaongelmat ennustavat lapsen syntymän jälkeistä masennusta. Äidin henkiset ongelmat vaikuttavat myös haitallisesti sikiön ja ja syntyneen lapsen kehitykseen. Siten ennaltaehkäisevälle työlle on tarvetta.

Täydessä toiminnassa

Tutkimus oli osa Lahden diakonialaitoksen toteuttamaa Vauvan Taika-projektia, jossa on pyritty vahvistamaan äitien ja heidän vauvojensa vuorovaikutusta. Apua on annettu sekä odottaville että jo synnyttäneille äideille, ja mukaan pääsevät muutkin kuin masentuneet.

Kyseistä palvelua voidaan tarjota neuvoloissa, mutta järjestäjäksi soveltuu joku muukin organisaatio.

- Projektin aikana on koulutettu perusterveydenhuollon työntekijöitä ryhmien vetäjiksi, kertoo Salo.

Terveysalan ammattilaisten ohella vetäjän tehtäviin on koulutettu lastensuojelun työntekijöitä, kätilöitä, perhetyöntekijöitä ja puheterapeutteja. Kiinnostus vetäjän tehtäviin on ollut kovaa etenkin Heinolassa, Hollolassa, Asikkalassa, Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä.

Ryhmät ovat olleet toiminnassa jo vuosia ennen tutkimuksen tekoa. Niihin ei voi tulla mukaan milloin vain, ja lisäksi kulloistenkin kokoontumisten teemat ovat tarkoin suunniteltuja. Tämä suunnittelu perustuu siihen, että myös äideillä ajatusten ja mielenkiinnon kohteet vaihtelevat raskauden eri vaiheissa.

Monilla taustoilla

Avun piiriin hakeutuu esimerkiksi naisia, jotka ovat tulleet raskaaksi lyhyen parisuhteen jälkeen. Samaan joukkoon kuuluu niitäkin tapauksia, joille raskaus on tullut lähes täytenä yllätyksenä. Tukea tarvitsevissa on myös muun muassa äitejä, joille on tullut ero raskauden aikana tai joilla on aikaisempia keskenmenoja.

Vuorovaikutusryhmissä on niitäkin, jotka ovat kokeneet tunne-elämän myrskyjä edellisen raskauden aikana. He haluavat nyt lieventää saman toistumista ja haluavat paremman suhteen uuteen perheenjäseneensä.

- Heidän kanssaan on palkitsevaa työskennellä, kun luodaan suhdetta syntyvään vauvaan, kuvailee Vauvan Taika-projektin päällikkö Sirpa Ernvall Lahden diakonialaitokselta.

Säästää kustannuksia

Ernvall pitää vuorovaikutusryhmiä kustannustehokkaana tapana auttaa lapsiperheitä. Äidin ja lapsen suhteen vahvistaminen jo raskauden aikana sekä isän tukeminen on ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä.

- Tiettyjen perheiden kohdalla Vauvan Taika -työskentelyllä on todennäköisesti pystytty ehkäisemään raskaampi sekä kalliimpi hoito.

Äidille voi olla iso juttu jo se, että hän alkaa luottaa omaan pärjäämiseensä eikä jää yksin kielteisten tuntemusten kanssa.

- Äitiys voi olla haavoittava asia, jos on sellainen olo, että "olen huono äiti", huomauttaa Lahden diakonialaitoksen projektityöntekijä Terhi Karjalainen.

Kokoontumisiin kuuluu vielä sekin ylellisyys, että ryhmän vetäjät hoitavat lapsia hetken aikaa ja äidit kahvittelevat kaikessa rauhassa. Projektipäällikkö Sirpa Ernvallin mukaan ryhmään osallistuminen on monille äideille viikon kohokohta.

- Asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä saamaansa tukeen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi