Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jopa miljoona ihmistä tietää, mitä lahtelaisessa ruokakaupassa tehdään perjantaisin

Senioreiden kohtaamispaikka on supersuosittu. Lahdessa syntynyt idea leviää Suomessa.

Okeroisten tuoreet K-kauppiaat Mikko ja Jenni Artima pyrkivät käymään tervehtimässä kahvittelijoita joka perjantai. Kuva: Katja Luoma

Kun lahtelainen Okeroisten K-supermarket antoi kiinteistöstään ylimääräisen liiketilan iäkkäille käyttöön kohtaamispaikaksi, nurkkauksesta tuli samantien suosittu. Nyt kaksi vuotta myöhemmin tilassa käy kahvilla keskimäärin neljäkymmentä ihmistä viikossa - monet vakioasiakkaita. Jos tarjolla on ohjattua toimintaa, saattaa paikalle tulla toistasataa ihmistä.

Myös kaupan ketju huomasi kohtaamispaikan suosion ja teki siitä videon. Keskon julkaisemalla tallenteella 90-vuotiaan Kauno Malisen kertomus paikan merkityksestä vetoaa tunteisiin. Video keräsi julkaisemisensa jälkeen kolmen ensimmäisen päivän aikana yli miljoona näyttökertaa.

- Videon myötä myös Espoossa on aloitettu vastaavan toiminnan suunnittelu yhteistyössä seurakunnan kanssa, Nina Reimari tietää.

Hän on Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen vastaava muistiluotsiohjaaja. Yhdistys pyörittää kahvilan toimintaa yhdessä Päijät-Hämeen omaishoitajat ja läheiset ry:n kanssa. Ilman vapaaehtoisia tila ei avautuisi säännöllisesti kahden tunnin ajaksi perjantaisin. Vapaaehtoiset myös keittävät kahvin ja avustavat sen kaatamisessa.

Nina Reimari tietää, miksi paikka vetää viikosta toiseen +65-vuotiasta väkeä.

- Ikääntyneelle kaupassa käynti saattaa olla ainoa ihmiskontakti. Tässä tarjotaan kohtaamispaikka yksinäisille ja kahvi on sivutuote. Uusia tuttavuuksia ja ystävyyssuhteitakin on solmittu.

Vanhan kansan sosiaalinen media

Yksi uusien tuttavuuksien löytäjistä on Pirkko Sorri. Hän on käynyt kohtaamispaikassa alusta asti. Hänelle perjantain kahvihetki kaupassa on jo vakiotapahtuma.

- Tämä on jo eräänlainen tapahtuma, että lähdetään kahville. Täällä keskustellaan milloin mistäkin aiheesta.

Kahvikaverina Sorrilla oli naapurinsa Aune Vaittinen. Ystävykset viihtyvät kohtaamispaikassa yleensä puolisen tuntia, joskus pidempäänkin.

Saman pöydän ääressä istuu myös Seija. Hän tapaa marketilla entisiä työkavereitaan, mutta on tuokiolla toinenkin funktio.

- Täällä tutustuu omiin naapureihinsa paremmin. Saa pulputtaa luvan kanssa.

Kahvittelijat vaikuttavatkin olevan vähintään kasvotuttuja toisilleen. Erkki Lindqvist vahvistaa asia.

- Ollaan tuttuja kyläläisiä. Tämä kohtaamispaikka on vanhan kansan veispuukki (Facebook), jossa päivitetään kylän kuulumisia. Minulle tämä on henkireikä, sosiaalinen tapahtuma. Hienoa, että tällaista toimintaa järjstetään. Kävijöitä kyllä riittää, Lindqvist sanoo.

Hän kannustaa uusiakin kasvoja mukaan.

- Vieraalle voi sanoa "terve, mitä kuuluu"? Siitä se lähtee. Ja kyllä toinen murahtaa jos ei ole vastaanottavaisella kannalla.

Myös Seija miettii toimittajan pyynnöstä repliikin keskustelun avaamiseen.

- Small talk on minullekin hieman vaikeaa, mutta "saako tulla juttelemaan" on varmaankin toimiva aloitus. Tai jos aloittaa puhumisen jostakin mitä on tapahtunut.

Syy lähteä liikkeelle, syy hymyillä

Pirjo Saari on tullut kahvittelemaan Kärpäsestä.

- Olen yksinäinen ihminen, niin täällä saa jutella, hän kertoo.

Saari on aina löytänyt juttuseuraa muista paikalla olleista. Saari miettii hyvän repliikin keskustelun avaamiseen.

- Sanoo vaan, että päivää ja istuu pöytään.

Omaan pöytäänsä ovat istuneet Timo Wallenius ja Erkki Laine. Miehet ovat tämänkertaisella kahvihetkellään keskustelleet metoo-kampanjasta ja kahvilassa pyörivien naistoimittajien nykyisistä ammattinimikkeistä.

- Ollaan juteltu myös naisten puhelinnumeroista ja siitä, ettei olla saatu yhtäkään, Laine heittää.

Wallenius kertoo, että kahvitteluhetkeen ei kuulu mitään rajoja ja tilaa jopa järjestellään, mikäli kaikki eivät mahdu sisään.

- Kuule. Ei tämä mitään avausrepliikkiä tarvitse. Kun käy vaan pöytään istumaan, Wallenius ohjeistaa.

Walleniukselle kohtaamispaikka on ennenkaikkea virikettä elämään. Laine jatkaa, että miehet ovat klenkkajalkaisia, joten kodista lähtemiselle pitää olla syy.

- Tämä virike on syy nousta sohvalta. Sitten kun tulee kesä, niin tänne tullaan jalkaisin, Laine sanoo.

Tällä kerralla syytä oli kerrakseen, sillä kohtaamispaikassa vietettiin myös Keskon videollakin esiintyneen Kauno Malisen 91-vuotissyntymäpäivää.

- Tämä on tärkeä paikka minulle. Olen käynyt täällä alusta asti ja saanut uusia ystäviä, päivänsankari hymyilee.

Kauno Malinen, 91, ehtii rupatella syntymäpäivämakeistensa jakamisen lomassa. Kuva: Katja Luoma

Puitteet yhdessäololle

Kohtaamispaikan kahvit ja keksit tarjoaa kauppa. Se on idean luojan, kauppias Kristiina Kanervon, peruja. Myös kohtaamispaikan nimi Ainon tupa juontaa Kanervosta, tai oikeastaan hänen karjalalaisesta isoäidistä. Aino-mummo piti tupansa ovet aina avoinna ja pannun kuumana vieraiden varalta.

- Voit vaan kuvitella kuinka iloinen olen nyt saamastamme valtakunnallisesta huomiosta. Okeroisissa teimme valtavan työn, Kanervo hymyilee.

Hän aloitti marraskuussa kauppiaana Tampereella, ja vei sinne mukanaan kohtaamispaikan konseptin. Paikallinen muistiyhdistys on jo mukana, tiloista vielä neuvotellaan.

- No voi, tulee ihan valtava ikävä Lahden kahvittelijoita. Heistä on tullut muutaman vuoden aikana tosi hyviä tuttuja. Tulee vapaaehtoisiakin ikävä. Ilman heitä ei hommasta olisi tullut yhtään mitään, Kanervo sanoo.

Homma saa jatkua nykyistenkin kauppiaiden aikana, sillä joulukuun ensimmäisenä päivänä Okeroisten uusina kauppiaina aloittaneet Mikko ja Jenni Artima ovat näin luvanneet.

- Ainon tupa saa ehdottomasti jatkua, sillä tämä on yhteiskunnallinen asia, johon haluamme kauppiaina ja kauppana osallistua. Antaa ihmisille mahdollisuuden olla yhdessä, Mikko Artima sanoo.

Okeroisten tuoreet K-kauppiaat Mikko ja Jenni Artima pyrkivät käymään tervehtimässä kahvittelijoita joka perjantai. Kuva: Katja Luoma
Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen