Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhä useampi pelastuslaitos siirtyy vapaaseen kilpailuun nuohouksessa

Sisäministeriössä on valmisteilla lakiuudistus, joka veisi piirinuohoojat kokonaan historiaan. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Yhä useampi pelastuslaitos on luopumassa piirinuohoojajärjestelmästä. Vuodenvaihteesta lähtien Helsingin ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokset liittyvät niiden joukkoon, joissa nuohoojat kilpailevat asiakkaistaan vapaasti.

– Pelastuslaitosten johtajien yhteinen kanta on, että piirinuohousjärjestelmä on vanhentunut järjestelmä, sanoo pelastustoimen kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo Kuntaliitosta.

Piirinuohoojista luopuminen merkitsee sitä, että kiinteistön omistajan tulee itse valita nuohoojansa. Myös nuohoustyön hinnat voivat vaihdella. Nuohouksen tilaajan oma vastuu korostuu, kun nuohooja ei enää kutsu itseään säännöllisesti paikalle.

– Vastuu on ollut omistajalla tähänkin asti. Osa piirinuohoojista tosin on lähettänyt lappuja, Tervo täsmentää.

"Kilpailu estää hintojen nousun"

Vesa-Pekka Tervo oli itse Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskinhallintapäällikkönä pari vuotta sitten, kun siellä luovuttiin piirinuohoojista. Itä-Uudellamaalla muutos toteutettiin hieman aiemmin.

Osassa Etelä-Karjalaa piirinuohoojamallista on myös luovuttu, ja vuodenvaihteesta lähtien muutos koskee koko maakuntaa. Päijät-Hämeessä Asikkala on luopunut piirinuohoojista.

Muutos ei ainakaan Keski-Uudellamaalla ole Tervon mukaan tuonut suuria ongelmia.

– Aika hyvin on niillä piirinuohoojilla mennyt edelleenkin, jotka ovat hoitaneet hommansa hyvin, hän arvioi.

Tervon mukaan vaikuttaa siltä, että muutos on Keski-Uudellamaalla tuonut selkeyttä nuohoustyön hinnoitteluun. Helsingin osalta kaupungin pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki ennakoi, että kilpailun vapauttaminen lisää hintakilpailua ja helpottaa nuohouksen saantia.

– En usko, että vapaa kilpailu ainakaan alkuvaiheessa laskee hintoja, mutta se pikemminkin estää hintojen nousun, Korkiamäki sanoo.

Matkakulut kuriin yhteistyöllä

Yksi mahdollinen ongelma on se, että avoin kilpailu haja-asutusalueilla lisäisi matkakuluja ja saattaisi nostaa nuohouksen hintaa. Vesa-Pekka Tervon mukaan matkakuluja voi kohtuullistaa ainakin siten, että saman kulmakunnan asukkaat kutsuvat yhdessä nuohoojan paikalle.

Jari Korkiamäen mukaan Helsingissä matkakulut eivät voi muodostua ongelmaksi.

– Helsinki on tiivis alue. Itä-Uudellamaalta sain palautetta, etteivät hinnat esimerkiksi Porvoossa ja sen ulkopuolella olevilla alueilla ole karanneet käsistä.

Laiminlyönti syö paloturvallisuutta

Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtajan Juhani Jyrkiäisen mielestä kilpailun vapauttaminen kokonaan on askel huonompaan suuntaan. Hänen mukaansa niillä alueilla, joilla kilpailu on vapautettu, on nuohouksen ajallaan teettävien kiinteistöjen määrä laskenut aikaisemmasta 80–100 prosentista noin 60 prosenttiin.

– Kun asiakkaat ovat saaneet vapaasti valita nuohoojan, he ovat tulkinneet asian niin, että heillä on vapaus valita myös nuohousväli, Jyrkiäinen sanoo.

Pidemmällä aikavälillä nuohousten ja hormien kunnon tarkastelun laiminlyönti voi heikentää paloturvallisuutta.

– Olisikin hyvä ajatus laittaa sanktioita niille, jotka eivät noudata määräaikoja, Jyrkiäinen sanoo.

Helsingin pelastuspäällikkö Korkiamäki toivoo, että nuohousalan yrittäjät alkaisivat markkinoida palveluitaan aktiivisesti.

– Toivon, että nuohousyritykset alkavat lähestyä kiinteistöjä kysyen, että oletteko muistaneet vuosinuohouksen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi