Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Demarijohto eri linjoilla alkoholilaista - Skinnari: "Silloin kun hallitus tekee hyviä esityksiä, niitä pitää oppositiosta tukea"

Varapuheenjohtaja Skinnari pitää käsittämättömänä, että juomia rahdataan kärryillä laivalle vuonna 2017.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) arvioi, että valiokunta ehtii käsitellä alkoholilakiuudistuksen ennen joulua, vaikka aikataulu on hyvin tiukka. Kuva: Roni Rekomaa

SDP:n varapuheenjohtaja, lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari on eri linjoilla puheenjohtaja Antti Rinteen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kanssa alkoholilaista. Rinne ja Lindtman vastustavat vahvojen oluiden, siidereiden ja long drink -juomien siirtämistä ruokakauppoihin. Skinnari kertoo tukevansa hallituksen esitystä.

- Silloin kun hallitus tekee hyviä esityksiä, niitä pitää oppositiosta ymmärtää tukea, Skinnari sanoo.

Skinnari kertoo ymmärtävänsä alkoholista aiheutuvat haitat. Hän perustelee kantaansa Baltian tuonnilla. Erityisesti hän korostaa long drink -juomien ja vahvojen oluiden matkustajatuontia.

- Kun lisätään alkoholin saatavuutta, lonkeron hinta laskee. Silloin ei ole enää syytä lähteä hakemaan Baltiasta aitoa lonkeroa. On ihan käsittämätöntä, että vuonna 2017 rahdataan toisesta maasta kärryillä juomia laivalle, Skinnari sanoo.

Hallaa pienpanimoille

Perustuslaki- ja talousvaliokunnassa istuva Skinnari sanoo, ettei hallituksen esityksessä ja valiokunnissa ole kunnolla avattu sitä, mitkä tosiasialliset vaikutukset alkoholin tuonnilla on kansantaloudelle ja valtion verotuloille. THL:n matkustajatuontiseurannan mukaan oluen yksityinen matkustajatuonti oli viime vuonna 36 miljoonaa litraa. Long drink -juomia tuotiin 14,9 miljoonaa ja siidereitä 8,7 miljoonaa litraa.

Skinnarin mukaan 0,8 prosentin muutos on saanut alkoholikeskustelussa liian suuret mittasuhteet. Hän arvioi, että Pekka Puskan (kesk.) nouseminen kansanedustajaksi Olli Rehnin (kesk.) tilalle on viivästyttänyt lakiesitystä.

- Tämä on aiheuttanut hallaa panimoteollisuudelle, koska ei tiedetä, millaisilla pakkauksilla ensi vuonna mennään ja työntekijätkin ovat levottomia. Tämä hallituksen soutaminen ja huopaaminen on kestänyt luvattoman kauan.

Keskustelu lähtenyt käsistä

Skinnari korostaa pienpanimoiden ulosmyyntioikeuden merkitystä. Hän jatkaa, että maakunnissa pidetään tärkeänä, että myös vahvat lonkerot voidaan ostaa mökille lähikaupasta.

Ryhmästä löytyy erilaisia mielipiteitä, Skinnari kommentoi SDP:n kansanedustajia, jotka ovat tiukasti hallituksen esitystä vastaan.

- Keskustelu on lähtenyt puolin ja toisin käsistä.

Haatainen arvioi aikataulun pitävän

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) arvioi, että valiokunta ehtii käsitellä lakiehdotuksen vielä tämän vuoden puolella.

- Jos kaikki menee putkeen, se voidaan ennen joulua käsitellä. Kaikki riippuu siitä, miten muista valiokunnista saadaan lausunnot, Haatainen sanoo.

Haatainen korostaa, ettei valiokunnan puheenjohtaja päätä sitä, kuinka paljon jäsenet haluavat kuulla asiantuntijoita.

- Jos edustajat haluavat kuulla lisää selvityksiä ja kuulemisia, niin sitten tehdään niin. Se on hallituspuolueista kiinni.

Alkoholilain kokonaisuudistus

Alkoholilain uudistamisesta päätettiin hallitusohjelmassa. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat tämän jälkeen hieroneet sopua lakiehdotuksesta usean otteeseen.

Alkoholilain suurin kysymys on se, myydäänkö kaupassa edelleen korkeintaan 4,7 prosentin alkoholijuomia vai nostetaanko prosentti 5,5:een.

Kesäkuussa hallituspuolueet sopivat uudesta kompromissista, jossa kansanedustajille annettiin vapaat kädet äänestää ensimmäisessä käsittelyssä alkoholilain yhdestä pykälästä, kaupassa myytävän alkoholin prosentista.

Perustuslakivaliokunnan lausunto alkoholilaista valmistui tiistaina. Valiokunta vaatii useita täsmennyksiä lakiesitykseen. Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii lopullisen mietinnön alkoholilaista, jonka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen