Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valot ja heijastimet jaettiin loppuun minuuteissa - varkaat vievät pyörät ja valot Lahdessa

Kristiina Juvonen ja Mika Junttila saivat pyöräilytapahtumasta valot fillareihinsa. Juvosen yllä oleva heijastinliivi on ahkerassa käytössä. Kuva: juha juntto

Tapahtuma alkoi klo 16 ja klo 16.03 kaikki polkupyörävalot olivat jaetut. Heijastimia oli tässä vaiheessa jäljellä kolme kappaletta, mutta nekin löysivät omistajansa muutaman minuutin sisällä. Kun ilmainen tavara loppui, hiljeni suurin kuhinakin, mutta tärkeä asia jäi jäljelle: pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden näkyvyys talvipimeässä.

Lahden Pyöräilijät jakoivat maanantai-iltana Pyöräliiton lahjoittamia valoja ja Lahden kaupungin lahjoittamia heijastimia Lahden Vesijärvenkadun ja Hämeenkadun kulmassa. Läheisen Harjukadun alikulkusillan kohdalta kulkee laskurin mukaan noin tuhat pyöräilijää päivässä.

Paikan päälle pysähtyi useampi pyöräilijä heijastinliiveissään juomaan kupin kuumaa glögiä, joka oli saatu kahvila Asemapäälliköstä. Tästä asiasta oltiin yhtä mieltä: eivät näy tarpeeksi jalankulkijat, pyöräilijät eivätkä koirat. Tätä mieltä olivat paikalle sattuneet pysäköinninvalvojatkin.

Lahden Pyöräilijöiden teltalla kävi koha kuhina, kun jaossa oli ilmaista tavaraa. Keskellä Juha Auvinen. Kuva: juha juntto

Mikä siinä valojen ja heijastimien käytössä sitten on niin vaikeaa?

- Lahdessa varastetaan paljon polkupyöriä, minultakin on viety melkein jokainen pyörä, jonka olen hankkinut. Sama koskee polkupyörän valoa. Pitäisi olla irrotettava valo, joka pitäisi aina muistaa ottaa mukaan, muuten sitä ei enää ole, kun palaa pyörän luokse, sanoo Lahden keskustassa asuva Kristiina Juvonen.

- Lahdessa pöllitään satulatkin, kaikki, mikä irti lähtee. Uutta pyörää ei siksi kannata ostaa.

Poliisiammattikorkeakoulun tulostietojärjestelmän mukaan Lahdessa varastetaan enemmän pyöriä ja pyörävarusteita kuin muissa samankokoisissa kaupungeissa. Viime vuonna Hämeen poliisilaitoksen alueella tilastoitiin yli 1 500 pyörävarkautta. Elokuun lopussa poliisin tietoon oli tullut 672 pyörävarkautta Päijät-Hämeen alueella.

Juvonen ja hänen kanssaan fillaroimassa ollut Mika Junttila saivat molemmat pyöräilytapahtumasta valot kulkupeleihinsä.

- Tämä on tärkeä tapahtuma. Valo on tosi näppärä ottaa mukaan tästä, kun panee pyörän parkkiin, ympäri vuoden pyöräilevä Juvonen sanoo.

Heijastava takki tai muu heijastava vaate on hyvä henkivakuutus

Heijastimia tapahtumassa jakanut Tuulikki Mäkinen kertoo olevansa intohimoinen pyöräilijä, ja pimeään vuodenaikaan vastaan tulee paljon "pimeitä pyöräilijöitä" eli heitä, joilla ei ole heijastimia tai valoja pyörässään.

- Moni heijastimen tai lampun ottanut kertoi, että edellinen lamppu oli pöllitty. Kaikki otetaan irti, mitä irti saadaan, Mäkinen sanoo.

Tuulikki Mäkinen jakoi heijastimia kansalle, joka pimeässä kulkee. Kuva: juha juntto

Lahden Pyöräilijöiden aktiiveihin kuuluvan Juha Auvisen mielestä ilman heijastimia ja valoja kulkeminen liittyy joillakin myös ajattelemattomuuteen.

- Se on vähän sama juttu esimerkiksi pyöräilykypärän kanssa. Kaikki eivät vain käytä, vaikka se olisi järkevää, hän sanoo.

Toinen pyöräilyaktiivi, Erkki Kontiainen, fillaroi joka päivä työmatkat Villähteeltä Lahden keskustaan ja takaisin. Hän kertoo aloittaneensa aktiivisimman pyöräilyn vuonna 2012 painonpudotusmielessä, ja kiloja lähtikin parisenkymmentä, mutta hyötypyöräily jäi tavaksi.

- Tilasin briteistä tämän heijastavasta kankaasta tehdyn takin, ja sen jälkeen autoilijat ovat osanneet varoa minua merkittävästi paremmin kuin ennen. He huomaavat minut pidemmän matkan päästä kuin aiemmin. Pelkkä pyörän valo ei riitä, myös heijastimet ovat tärkeitä pyöräillessä, jotta autosta ehtii havaita pyöräilijän, Kontiainen sanoo.

Nyt näkyy! Erkki Kontiainen osti heijastavasta kankaasta tehdyn takin, ja kertoo sen parantaneen turvallisuuttaan huomattavasti. Kuva: Erkki Kontiainen

Poliisi: "Jalankulkijat luottavat liikaa siihen, että heidät nähdään"

Ylikonstaapeli Petri Molander Hämeen poliisista sanoo, että hänen havaintojensa perusteella jalankulkijat luottavat liikaa siihen, että heidät nähdään autoista katuvalaistuilla alueilla.

- Jollei vaatteissa ole valmistajan siihen lisäämiä heijastinpintoja, irtoheijastimien käyttö on tarpeen. Niitä käytetään kokemukseni mukaan liian vähän, Molander sanoo.

Pyöräilijöiden näkyvyydestä pimeässä hänellä ei ole antaa arviota, koska "talvipyöräilijöitä on sen verran vähän liikenteessä".

- Uskoisin, että keskustan ja katuvalaistujen alueiden ulkopuolella pyörällä liikkuvien on suorastaan pakko käyttää valoa, eihän siellä muuten näe eteensä. Lain mukaan pyörässä pitää joka tapauksessa olla valo, muuten voi rapsahtaa sakot.

Jari ja Oiva Klinga antoivat näytteen sähköpyörällä ajamisesta. Jari Klingan mukaan sähköpyörällä kulkiessa ei tule edes hiki. Kuva: juha juntto

Pyörällä pysyy paremmin pystyssä kuin kävellen?

Kristiina Juvonen sanoo monen pyöräilevän mustissaan ja ilman heijastimia tai valoa. Hän itse käyttää heijastinliiviä, jonka sai lahjoituksena jo aiemmin.

- Kotona se roikkuu eteisen ulko-ovessa, että sen varmasti muistaa panna päälle, ahkerasti pyöräilevä Juvonen kertoo.

Mika Junttila sanoo, että hänellä on toisessa fillarissaan nastarenkaat, joten pyöräily onnistuu vuoden ympäri.

- Minä pysyn pyörällä paremmin pystyssä kuin kävellen, Juvonen kertoo.

Samaa sanoo Tuulikki Mäkinen.

- Pyörällä olen kaatunut viimeksi 1970-luvulla, kävellen harva se vuosi. Mutta ymmärrän heitäkin, joille talvipyöräily on liikaa, Mäkinen toteaa.

Juha Auvinen saattaa heittää fillarilla 200 kilsan lenkkejä, mutta autokyyti houkuttaa myös.

- Talvipyöräilyssä on oma vaivansa, myönnän sen. Mutta se palkitsee. Itse pyöräilen urheilumielessä, ja tuntuu hyvältä mennä sisälle reippaan ulkoilmalenkin jälkeen, Auvinen sanoo.

Aaron, Juha ja Akseli Auvinen näyttivät mallia, miten näkyä hämärässä. Jokaisella on heijastavia pintoja yllään. Kuva: juha juntto

Perheen kolmesta lapsesta Akseli Auvinen, 7, on hänkin jo innokas pyörämies.

- Mulla on kolme pyörää, ja ne kaikki ovat rikki, koska ajan niin paljon. Mutta yhden niistä varmaan korjaamme kuntoon iskän kanssa. Säästän läskipyörää varten, olen säästänyt jo 127 euroa, ja mun vanhemmat maksaa pyörän hinnasta sitten puolet, Akseli kertoo.

Ja siihen pyörään pannaan valo, totta kai.

Maanantainen pyöräilytapahtuma oli osa Pyöräliiton Pyöräilytalvi-kampanjaa, jonka tarkoituksena on kiittää aktiivisen liikkumistavan valinneita ihmisiä, lisätä liikenneturvallisuutta valoja jakamalla ja muokata mielikuvia talvella pyöräilystä positiivisempaan suuntaan. Vinkkejä talvella pyöräilyyn voi lukea sivulta pyorailytalvi.fi.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi