Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yksi puukko, kaksi tekijää: Lanunaukion puukotusjutussa useita vuosia vankeutta - ei näyttöä teon rasistisuudesta

Kuva: Richard Lindroos

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Lanunaukion elokuisessa puukotusjutussa kaksi miestä ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Oscar Reino Michael Falletin (s. 1995) oikeus tuomitsi tapon yrityksestä, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta 5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Jari Tapio Meisaari (s. 1988) sai tapon yrityksestä 3 vuotta, 11 kuukautta ja 15 päivää vankeutta.

Iittiläinen Falleti oli osoitellut ulkomaalaistaustaista miestä pistoolilla ylävartaloon ja yrittänyt useita kertoja laukaista aseen. Myöhemmin hän oli iskenyt maahan kaatunutta miestä puukolla muun muassa kylkeen lahtelaisen Meisaaren antamalla puukolla.

Meisaari ei ollut yrittänyt estää Falletia. Varmuutta siitä, oliko Meisaari pitänyt syyttäjän väittämällä tavalla kiinni uhrista, ei valvontakameratallenteesta saa.

Ennen tekoja asianosaisten kesken oli ollut huutelua ja tönimistä ravintolassa. Syyttäjä vaati rangaistuksen koventamista tekojen rasistisen motiivin perusteella. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

"Hätävarjelua"

Tapon yrityksestä syytetty lahtelainen kiisti syyllistyneensä tekoon sen enempää yksin kuin yhdessä iittiläisen kanssakaan.

Lahtelainen oli kehottanut iittiläistä ampumaan uhrin. Kun ase ei ollut toiminut, hän valvontakamerakuvan mukaan antoi puukon iittiläiselle. Käräjäoikeuden mielestä puukon antaminen teki hänestä rikoskumppanin. Lahtelainen on kiistänyt puukon antamisen.

Esitutkinnassa iittiläinen oli ensin sanonut, ettei hän tiedä, mistä puukko oli tullut. Kaksi päivää myöhemmin hän väitti puukon olleen koko ajan hänellä.

Iittiläinen sanoi toimineensa hätävarjelussa. Oikeus ei väitettä uskonut. Se perusti näkemyksensä valvontakameran kuvaan ja todistajien kertomuksiin. Oikeus toteaa, ettei uhri ollut ensin yrittänyt hyökätä iittiläisen kimppuun, joten perustetta ampumisyritykselle tai sen jälkeen puukon käytölle ei ollut. Uhrilla ei ollut kummallakaan kertaa asetta.

Hätävarjelun sijasta oikeus katsoo iittiläisen toimineen määrätietoisesti ja sinnikkäästi yrittäen tappaa asianomistajan.

Korvauksia 9 500 euroa

Asianomistajat, puukotuksen uhri ja tämän tummaihoinen lapsuudenystävä, kertoivat kuulleensa loukkaavia "neekerisanoja". Suomessa syntyneitten miesten mielestä heidän etninen taustansa ei kuitenkaan ollut heihin kohdistuneitten tekojen syynä.

Käräjäoikeus toteaa, että rasistiset rikokset ovat yleensä hyvin suunniteltuja. Se hylkäsi syyttäjän vaatimuksen rangaistuksen koventamisesta rasistiseen motiiviin vedoten.

Iittiläisen ja lahtelaisen on yhteisvastuullisesti maksettava tapon yrityksen uhrille erilaisia korvauksia 9 500 euroa. Oikeus passitti heidät Mikkelin vankilaan.

Asianomistajien päälle kaasua sumuttanut 1991 syntynyt mies tuomittiin muun muassa kahdesta pahoinpitelystä 80 päiväsakkoon. Iittiläisen toimimattoman aseen piilottanut 1999 syntynyt mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta 50 päiväsakkoon.

Juttua on muokattu kello 16: Uutiseen on lisätty täydentäviä tietoja rikoksista, oikeuskäsittelystä ja tuomioista.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi