Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huumekauppias paljasti vankilan laittomuudet - Nyt johtajia epäillään virkarikoksista

Vankien huono kohtelu sai jatkua vuosia Mikkelin vankilassa ilman, että siihen puututtiin.

Rikosseuraamuslaitos pitää Mikkelin vankilassa ilmenneitä ongelmia yksittäistapauksena. Sunnuntaisuomalainen ei saanut kuvauslupaa vankilan sisätiloihin. Kuva: Mikko Vähäniitty

Mikkelin kriisivankila saa tuoreessa työhyvinvointikyselyssä Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen huonoimmat tulokset lähes kaikilla mittareilla.

Tulokset ovat myös selvästi alle Suomen kaikkien vankiloiden keskiarvon.Sunnuntaisuomalainen sai haltuunsa tietoja vielä kesken olevasta Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) kyselystä. Kysely on tarkoitettu Risen sisäiseen käyttöön.

Mikkelissä kritiikki kohdistuu muun muassa vankilan johdon onnistumiseen töiden organisoinnissa ja ylimmän johdon toimimiseen "esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä".

Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoi perjantaina Sunnuntaisuomalaiselle, ettei ole vielä ehtinyt perehtyä kyselyn tuloksiin.

Aiemmin Vesterbacka kommentoi Mikkelin vankilan työilmapiiriongelmia näin:

- Seuraamme (työhyvinvointikyselyn) tuloksia ja kohdennamme toimenpiteitä tarpeen mukaan.

Kehnot tulokset vahvistavat tietoja Mikkelin vankilan ongelmista. Pari vuotta sitten uudistuneen vankilan piti olla Suomen moderneimpia vankiloita, mutta siitä tulikin fiasko: Vankien nöyryyttämistä ja eristämistä heppoisin syin. Lomien eväämisiä ja laitonta kameravalvontaa. Puutteelliset ulkoilumahdollisuudet.

Vankila sai poikkeuksellisen pitkän moitelistan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksessa vuosi sitten. Sen jälkeen tilanne on kohentunut, mutta tarkastusraporttien tekoon osallistunut vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Matti Vartia kuitenkin sanoo, että petrattavaa on vielä. Hänen mukaansa 41 vankilaa koskevaa kantelua on edelleen ratkaisematta, ja niitä on tullut myös viime toukokuussa pidetyn jälkitarkastuksen jälkeen.

Huolestuttavinta on Vartian mielestä se, että vankilan johto ei vieläkään näe tai tunnusta omia virheitään.

- Edelleen on vireillä kanteluja, joissa vankila katsoo menetelleensä oikein, vaikka virheet ovat ilmeisiä. Lisäksi meille on usein annettu virheellistä ja väärää tietoa, Vartia sanoo.Sunnuntaisuomalainen julkaisee sunnuntaina reportaasin, jossa kerrotaan, mikä Mikkelin mallivankilassa meni pieleen ja kuinka vankilan laittomat ja omalaatuiset pelisäännöt tuotiin päivänvaloon.

Avainroolissa oli tunnettu huumekauppias Keijo Smolander. Hänet siirrettiin Riihimäen vankilasta Mikkeliin elokuussa 2016. Hän kertoo törmänneensä Mikkelissä kuriin, jollaista ei näe edes korkeimman turvaluokituksen vankiloissa. Riihimäki kuuluu niihin vankiloihin, Mikkeli ei.

- Se oli kuin aikamatka viisikymmentä vuotta taaksepäin. Yritin avata keskusteluyhteyttä vankilan johtoon ja ehdotin vankien toverikunnan perustamista. Vastaus oli, että keskusteluun ei ole tarvetta, Smolander sanoo.

Smolander oli se vanki, jonka tekemät kantelut johtivat lopulta vankilan ongelmien paljastumiseen. Muut vangit seurasivat "ammattikantelijan" esimerkkiä. Tapahtumaketjun seurauksena vankilanjohtaja ja toinen apulaisjohtaja ovat nyt epäiltyinä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tekee asiassa parhaillaan syyteharkintaa. Harkinta valmistunee loppuvuoden aikana.

Mikkelin vankilassa työskentelevä vartija vahvistaa Sunnuntaisuomalaiselle, että Smolanderilla oli jupakassa keskeinen rooli.

Reportaasissa kerrotaan myös pitkään jatkuneesta epäluottamuksesta vankilan työntekijöiden ja johdon välillä. Osa työntekijöistä esimerkiksi epäili vankilan johdon peittelevän epäselvyyksiä, jotka liittyivät vankilan kanttiinin raha- ja tavaraliikenteeseen.

Epäilykset johtivat siihen, että työntekijä teki asiassa poliisille tutkintapyynnön. Poliisi totesi, että kanttiinin tilit eivät täsmänneet, mutta päätti kuitenkin marraskuussa 2016, ettei esitutkintaa aloiteta.

Janne Laitinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi