Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallituksen talousarvio saa vastusta opposition esityksistä - lue yön uutiskooste

Varjobudjetit etenevät suureen saliin ja hallituksen talousarvio saa vastusta opposition esityksistä. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Eduskunnan suuressa salissa väitellään tänään siitä, millaisia linjauksia valtion ensi vuoden budjettiesitykseen olisi pitänyt saada. Oppositiopuolueet tuovat iltapäivällä keskusteluun varjobudjettinsa eli vaihtoehtonsa hallituksen ensi vuoden talousarviolle.

Esimerkiksi opposition vasemmasta laidasta on syytetty hallitusta muun muassa pienituloisten elämän vaikeuttamisesta. Perussuomalaiset puolestaan haluaisivat esimerkiksi leikata kehitysavusta ja Ylen rahoituksesta.

Täysistunto pääsee vauhtiin eduskunnassa kello 14:n aikaan.

Valtakunnansyyttäjä Nissistä kuullaan virkarikosoikeudenkäynnissä

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteen käsittely jatkuu tänään korkeimmassa oikeudessa Nissisen kuulemisella.

Nissistä syytetään tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen johtamiskoulutushankintoihin hänen veljensä yritykseltä. Valmisteluistunnossa viime kuussa Nissinen myönsi tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen, mutta kielsi tahallisuuden.

Syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen vaatii Nissiselle sakkorangaistusta, mutta ei tämän erottamista.

KSML: Valepoliisihuijauksista tehty jo yli 800 ilmoitusta

Suomessa on tehty tänä vuonna jo yli 800 rikosilmoitusta poliisina esiintyvien tekemistä huijauksista ja niiden yrityksistä. Asiasta Keskisuomalaiselle kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho.

Ahon mukaan ilmoituksien määrässä on ollut kesän jälkeen kovaa nousua. Vielä heinäkuussa poliisihallitus kertoi, että ilmoitusten määrä oli lähes 300.

Ahon mukaan ilmi on tullut onnistuneita tekoja, joissa vahingot ovat kaikkiaan noin 800 000 euroa.

Lehti kertoi eilen kahdesta valepoliisihuijauksesta, jossa uhrien tileiltä nostettiin yhteensä 100 000 euroa.

Nuoret visioivat Suomen seuraavaa sataa vuotta - kilpailun voittajat palkitaan tänään

Koululuokissa on vietetty itsenäisyyden satavuotisjuhlaa laatimalla Suomelle uutta itsenäisyysjulistusta. Luokkien tekemistä visioista on valittu maakunnittain parhaat, ja tänään paljastuu, mikä visio nousee valtakunnalliseksi voittajaksi.

Visioissa on tarkoitus kuvata, miten nuoret toivovat Suomen kehittyvän seuraavien sadan vuoden aikana.

Valtakunnallisen raadin puheenjohtajana toimii Jenni Haukio. Palkinnot jakaa eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.).

Päivä on Suomen historiassa merkittävä, koska tänään tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun eduskunta julistautui Suomen korkeimman valtiovallan haltijaksi.

Zimbabwen armeija kiistää puheet vallankaappauksesta

Zimbabwen armeijan edustajat ovat tv-lähetyksessä kiistäneet puheet vallankaappauksesta. Zimbabwen valtiollisen mediayhtiön lähetyksessä puhuneiden edustajien mukaan presidentti Robert Mugabe on turvassa. Edustajien mukaan armeija on ottanut kohteekseen "Mugaben ympärillä olevat rikolliset". Tilanteen maassa pitäisi edustajien mukaan "palata normaaliksi, kunhan armeija saa tehtävänsä päätökseen".

Britannian Zimbabwen-suurlähetystö on kehottanut maassa olevia kansalaisiaan pysymään sisätiloissa epävarman poliittisen tilanteen takia. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö Zimbabwessa on kehottanut maassa olevia yhdysvaltalaisia etsimään turvallisen paikan ja pysymään toistaiseksi siellä. (Lähde: AFP)

BBC: Zimbabwen pääkaupungissa kuultu räjähdyksiä - syy epäselvä

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa on kuultu räjähdyksiä, uutisoi BBC. Räjähdysten syy on kuitenkin epäselvä. BBC myös kertoo, että raporttien mukaan Zimbabwen armeija olisi ottanut haltuunsa maan valtiollisen median, ZBC:n pääkonttorin.

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti viikko sitten varapresidentin, jolla on hyvät suhteet armeijaan.

Kalifornian ampumistapauksen taustalla saattoi olla perheriita ja erimielisyydet naapurien kanssa

Yhdysvalloissa Pohjois-Kaliforniassa tapahtunut ampumistapaus saattoi liittyä epäillyn ampujan perheriitaan ja erimielisyyksiin naapurien kanssa, kertoi Tehaman piirikunnan apulaissheriffi tiedotustilaisuudessa. Tarkempi motiivi teolle on kuitenkin edelleen epäselvä.

Tiistaina neljä ihmistä kuoli ja useita haavoittui, kun ampuja avasi tulen ensin asuintalossa Tehamassa. Ampuja jatkoi tulitusta paikallisessa alakoulussa ja useassa muussa kohteessa.

Apulaissheriffin mukaan kuolleiden joukossa ei ole lapsia. Sen sijaan kaksi lasta haavoittui. Ampujaksi epäilty mies sai surmansa poliisien luodeista. (Lähde: AFP)

USA:n kongressissa keskusteltiin presidentin oikeudesta määrätä ydinisku

Yhdysvalloissa senaatin ulkoasiain komitea on keskustellut presidentin oikeudesta päättää ydinaseen laukaisusta. Osa keskusteluun osallistuneista senaattoreista ilmaisi huolensa siitä, että presidentti voisi määrätä ydiniskun heikoin perustein, uutisoi muun muassa BBC. Osa senaattoreista taas sanoi, että presidentillä täytyy olla oikeus toimia asiassa ilman muiden sekaantumista.

Komitean puheenjohtaja, republikaanien Bob Corker syytti viime kuussa presidentti Donald Trumpia siitä, että presidentti on Pohjois-Korea-lausuntojensa takia matkalla kohti kolmatta maailmansotaa.

Presidentin oikeudesta määrätä ydinisku on keskusteltu kongressissa viimeksi vuonna 1976.

Australialaiset äänestivät samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisen puolesta

Enemmistö australialaisista on ilmoittanut kannattavansa samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimista, uutisoi muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC News. Australialaisten suhtautumista asiaan selvitettiin vapaaehtoisella postiäänestyksellä, johon viranomaisten mukaan osallistui 79,5 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestäneistä 61,1 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimista.

Äänestyksen tuloksen myötä hallituksen on määrä viedä asiaa koskeva lakiesitys parlamentin käsittelyyn.

Ennätyssuuri timantti huutokaupattiin kymmenillä miljoonilla euroilla

Ennätyksellisen suuri timantti on huutokaupattu Sveitsissä 33,5 miljoonalla Sveitsin frangilla eli lähes 29 miljoonalla eurolla. Christie'sin huutokaupassa myyty jalokivi on yli 163-karaattinen virheetön timantti.

Huutokaupan edustajan mukaan myyntihinta oli ennätys huutokaupassa myydylle D-väriluokan timantille. D-väriluokka tarkoittaa, että timantti on aivan väritön ja siten myös erittäin harvinainen.

Timantti hiottiin Angolasta viime vuoden alussa löydetystä 404 karaatin raakatimantista. Kyseessä oli maailman 27. suurin koskaan löydetty raakatimantti. (Lähde: AFP)

Tanska upotti Irlannin MM-haaveet selkein luvuin

Tanska on edennyt ensi kesän jalkapallon MM-lopputurnaukseen. Toinen jatkokarsintaottelu Irlantia vastaan päättyi luvuin 5–1. Jatkokarsintaparin ensimmäinen osaottelu päättyi maalittomana.

Irlanti vastasi myöhään eilen pelatun ottelun avausmaalista ensimmäisen puoliajan kuudennella minuutilla. Tanska kuitenkin upotti pallon verkkoon kahdesti vielä ennen ottelun ensimmäisen puolikkaan päättymistä.

Tanskan loput kolme maalia syntyivät toisella puoliajalla. Nicklas Bendtner upotti Tanskan viidennen maalin ottelun lopussa rangaistuspotkusta.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X