Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valepoliisihuijausten määrä kasvanut tänä syksynä räjähdysmäisesti

Valepoliisihuijaukset ovat kasvaneet hurjasti. Kuva: Mirja Hussain

Valepoliisihuijausten määrä on räjähtänyt käsiin syksyllä. Kun toukokuun lopussa rikosilmoituksia poliisina esiintyen tehdyistä huijauksista ja niiden yrityksistä oli tehty vajaat 200, oli määrä marraskuun puolivälissä jo yli 800, kertoi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho tiistaina.

- Kesän jälkeen juttujen määrässä on ollut tosi kovaa nousua. Ilmi on tullut myös valitettavasti onnistuneita tekoja, joissa vahingot ovat ikävän suuria - kaikkiaan puhutaan noin 800 000 eurosta, Aho summasi.

Yrityksen asteelle jääneiden huijausten osalta summa on Ahon mukaan vieläkin suurempi, mutta poliisi ja pankit ovat onnistuneet jäädyttämään varoja siten, ettei niiden nostaminen tai siirtäminen ole onnistunut.

Rikoksia on tehty poliisina esiintyen kautta aikojen, mutta ilmiöksi niin sanotut valepoliisit ovat nousseet kuluvana vuonna.

Ihan sama kuka kysyy ja millä verukkeella, ei pankkitietoja saa koskaan antaa.

- Aiemmin jutut olivat yksittäisiä. Nyt tekotapa on jo ammattimainen ja puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Myös tekijöiden profiili on muuttunut, epäiltyinä on esimerkiksi entistä enemmän naisia, Aho luonnehti.

Tileiltä yhteensä 100 000

Tuoreimmat tapaukset tulivat ilmi Keski-Suomessa tiistaina, kun Sisä-Suomen poliisille tehtiin rikosilmoitukset kahdesta maanantai-iltana tapahtuneesta valepoliisihuijauksesta. Uhrien tileiltä onnistuttiin viemään yhteensä 100 000 euroa.

Tekotapa oli molemmissa tapauksissa sama: uhri sai puhelinsoiton, soittaja valehteli olevansa poliisi ja väitti uhrin pankkitilin joutuneen rikoksen kohteeksi. Rikosta tutkiakseen huijari väitti tarvitsevansa pankkitilin tiedot tunnuslukuineen ja salasanoineen. Kun uhrit olivat erehtyneet antamaan tiedot, oli tileiltä viety huomattavat rahasummat.

- Toisessa tapauksessa määrä oli 60 000 euroa ja toisessa 40 000 euroa, rikoskomisario Julle Lehtinen Sisä-Suomen poliisista kertoi.

Juttuja tutkitaan virkavallan anastuksena ja törkeinä petoksina.

Huijauksia ympäri maata

Oikea poliisi ei kysy koskaan pankkitunnuksia puhelimitse, muistuttavat Lehtinen ja Aho.

- Poliisi ei kysy pankkitietoja milloinkaan puhelimitse. Ei minkäänlaisissa olosuhteissa koskaan, Lehtinen korostaa.

Huijarit käyttävät hyväkseen etenkin iäkkäämpien ihmisten luottamusta ja hyväuskoisuutta. Poliisi kehottaakin ikäihmisten läheisiä ja muita heidän kanssaan toimivia keskustelemaan ilmiöstä ennalta estävästi.

- Rikollinen voi esiintyä poliisina, pankkivirkailijana tai missä tahansa roolissa, mutta ihan sama kuka kysyy ja millä verukkeella, ei pankkitietoja saa koskaan antaa, vaikka kuinka vakuuttavalta pyytäjä kuulostaisikin. Jos poliisi tutkii rikosta ja tarvitsee ihmisen pankkitietoja, saa se ne tietoonsa virallisten reittien kautta, Jyrki Aho sanoo.

Huijauksia on ilmennyt ympäri maata. Pääsääntöisesti kyse on puhelinhuijauksista, mutta joissakin tapauksissa on kierretty myös ovelta ovelle.

Heli Paananen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X