Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Iitissä yksi ääni ratkaisi maltillisemman veronkorotuksen - edessä säästöjen etsintä pikaisella aikataululla

Iitissä joudutaan etsimään pikavauhdilla säästökohteita ensi vuoden budjettiin sen jälkeen, kun valtuusto maanantaina päätyi esittämään alkuperäistä maltillisempaa veronkorotusta. Kuva: Juha Peurala

Iitin ensi vuoden talousarviovalmistelu meni uusiksi maanantaina. Iitin kunnanvaltuusto hyväksyi äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen esityksen, joka nostaa Iitin veroprosenttia ensi vuodeksi vain 0,5 prosenttiyksikköä. Lisäksi kiinteistöverot jäävät ennalleen. Kunnanhallituksen hyväksymä pohjaesitys olisi nostanut veroprosenttia 0,75 prosenttiyksikköä 21:een. Äänin 14-13 syntynyt valtuuston päätös merkitsee sitä, että ensi vuoden talousarviosta katoaa noin 500 000 euron tulot.

"Veronkorotus helppo keino"

Veronkorotusta maltillistettiin etenkin Iitin valtapuolue keskustan ajamana. Valtuustossa yhtenäisenä äänestänyt keskustan ryhmä sai tuekseen valtuutettuja kokoomuksesta, kristillisdemokraateista ja vasemmasta ryhmästä. Jo kunnanhallituksessa kolme keskustalaista äänesti pienemmän veronkorotuksen puolesta.

- Toivottavasti tästä päätöksestä seuraa sellaista avointa talousvalmistelua, jota olemme koko ajan toivoneet. Veronkorotus on helppo keino, mutta pelkästään niitä ei voida korottaa. Myös omaa toimintaa pitää tarkastella, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anniina Peltola (kesk.).

Peltola myöntää, että suunniteltua pienempi veronkorotus pakottaa kunnan etsimään säästökohteita pikaisella aikataululla. Peltolan mukaan keskustan valtuustoryhmässä ei ollut valmiutta lähteä luopumaan kunnan pitkästä linjasta, jossa veroprosentti on pidetty naapurikuntia matalampana tai korkeintaan samana.

- Jo nyt päätetty 0,5 prosenttiyksikön korotus on poikkeuksellinen. Oikeastaan vähän ihmettelen, että verostrategiasta ei käyty isompaa keskustelua. Voi olla, että veroja joudutaan korottamaan vielä uudestaan, mutta haluamme, että tästä käydään vielä viimeinen matsi.

Auttaisivatko investoinnit säästöissä?

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) moittii keskustaa konkretian puutteesta ja kaksilla korteilla pelaamisesta.

- Kunnanhallituksessa osa keskustalaisista on ollut isompien veronkorotusten kannalla, mutta toisena päivänä näköjään äänestetään toisin. Keskusta ajoi alempaa veronkorotusta hyvin määrätietoisesti, mutta mitään konkreettista esitystä siitä, mistä pitäisi sitten säästää, ei saatu.

Anniina Peltolan mukaan keskusta haluaa, että kunnassa käydään läpi se, voitaisiinko jotain tehdä toisin. Hän korostaa myös mahdollisuutta investointeihin, jotka toisivat mahdollisesti säästöjä.

- Moni on kysynyt, säästääkö Iitti itsensä hengiltä? Viimeksi olemme panostaneet esimerkiksi työllisyyskoordinaattoriin ja luvut ovatkin parantuneet.

Mistä säästöt?

Kunnanhallituksen hyväksymässä talousarvioesityksessä ensi vuoden ylijäämäksi oli arvioitu noin 200 000 euroa. Valtuustossa muuttunut veroesitys merkitsee sitä, että talousarvio olisi noin 300 000 euroa alijäämäinen, jos mitään ei tehdä.

Iitin viime vuoden tilinpäätös oli alijäämäinen ja hyvinvointiyhtymästä esitetty jättilasku uhkaa painaa myös tämän vuoden tuloksen reilusti pakkaselle. Ensi vuoden tilinpäätöksestä pitäisikin välttämättä saada positiivinen. Eemeli Lehtinen ihmettelee, mistä säästöjä aiotaan löytää.

- Kunnan oma toiminta on jo ahtaalla. Kulttuurissa ja sivistyspuolella voi olla löysää, mutta löytyykö haluja leikata sieltä? Minusta sivistyksestä ei voi säästää ja samaa todettiin keskustan ryhmäpuheenvuorossa valtuustossa.

Lehtinen ei osaa vielä arvioida, millaisia haavoja pikaisella aikataululla tehtävä uusi talousarviovalmistelu aiheuttaa. Hän kuitenkin odottaa kuitenkin yksityiskohtien käsittelystä ristiriitaista. Lehtisen mukaan tilannetta kuvaa se, että valtuuston neljästä kokoomusedustajasta kolme äänesti korkeamman veronkorotuksen puolesta.

- Ehkä se kertoo siitä, että kokoomus on pohtinut ja perehtynyt asiaan ja haluaa tehdä vastuullista politiikkaa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen