Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhä useampi opiskelee työttömyysetuudella - "Omaehtoinen opiskelu on kasvanut aivan huikeasti"

Työttömyysetuudella opiskelu on jo suositumpaa kuin työvoimakoulutus te-toimistoista. Kuva: Laura Oja

Työttömyysetuudella opiskelee tämän vuoden aikana entistä useampi suomalainen.

Syyskuussa yli 42 000 henkilöä opiskeli omaehtoisesti työttömyysetuudella, vuosi sitten vastaavaan aikaan opiskelijoita oli noin 39 300. Jos sama tahti jatkuu loppuvuoden, nousee työttömyysetuudella opiskelu suositummaksi kuin koskaan.

Työttömyysetuudella tuettuihin omaehtoisiin opintoihin osallistui vuoden 2016 aikana yhteensä yli 55 000 suomalaista. Määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2010, jolloin opiskelu etuudella tuli mahdolliseksi.

- Mielestäni omaehtoisen opiskelun suosio kertoo siitä, että ihmiset ymmärtävät työelämässä käynnissä olevan murroksen. Uutta osaamista tarvitaan ja omaa osaamista pitää päivittää, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) neuvotteleva virkamies Johanna Laukkanen.

Työttömyysetuuksia ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

"Onhan se kätevää"

Kuva: Tuija Tyrväinen

Lähes kolmasosa kaikista työttömyysetuudella opiskelevista hakee opiskeluun tukea Uudenmaan te-toimistosta, joka on Suomen suurin te-toimisto.

- Omaehtoinen opiskelu on kasvanut aivan huikeasti, joka vuosi suurin piirtein 15 prosenttia. Se ohitti ajat sitten suosiossa työvoimakoulutuksen, joka on kuitenkin ollut meille se perinteinen palvelumuoto, Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kertoo.

- Onhan se kätevää meidän asiakkaiden kannalta, että tällainen mahdollisuus on tarjolla, Ukkonen jatkaa.

Jopa yli 60 prosenttia työttömyysetuudella opiskelevista on naisia.

- Joukossa on muun muassa työmarkkinoille palaavia naisia, jotka ovat olleet vaikkapa kotiäiteinä ja huomanneet, että osaaminen kaipaa päivitystä, TEM:in Laukkanen kertoo.

Työttömyysetuudella tuettuihin opintoihin haetaan kuten muutkin opiskelijat, esimerkiksi yhteishaun kautta, mutta te-toimisto arvioi koulutuksen tarpeen sekä sen, parantaako koulutus ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Etuudella tuetun omaehtoisen opiskelun kesto voi olla korkeintaan kaksi vuotta.

Työvoimakoulutukset eivät kiinnosta entiseen malliin

Samaan aikaan kun omaehtoinen opiskelu on kasvattanut suosiotaan, on kiinnostus työvoimakoulutusta kohtaan laskenut. Luvut työvoimakoulutuksen osalta ovat vertailukelpoisia vuodesta 2013 lähtien.

Vuosien 2013-2016 välillä työvoimakoulutukseen osallistuneiden määrä on laskenut 15 prosentilla. Kehitys on ollut samansuuntainen myös tänä vuonna.

Kentällä on havaittu työllisyystilanteen parantuminen ja sen vaikutukset.

- Työvoimakoulutuksiin hakeudutaan vähemmän aina silloin, kun työtilanne lähtee parantumaan. Kun töitä on tarjolla, niin töihinhän ihmiset menevät. Omaehtoisen opiskelun kohdalla työllisyystilanteen muuttuminen vaikuttaa hitaammin, eikä sitä ainakaan vielä ole nähtävissä, Uudenmaan te-toimiston Ukkonen sanoo.

- Esimerkiksi rakennus-, metalli-, kiinteistöhuolto- ja puhtaanapitopuolelle on jo vaikeampi saada työvoimakoulutuksiin hakijoita. Me olemme arvioineet sen johtuvan parantuneesta työtilanteesta.

Ministeriöstä uskotaan, että syy työvoimakoulutusten vähenemiseen on myös määrärahoissa.

- Vuosien mittaan määrärahoja on ollut vähemmän käytettävissä, joka on vaikuttanut tilanteeseen, Laukkanen sanoo.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen