Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tätä on Vuolenkosken kuulu yhteisöllisyys - kauan odotettu liikuntahalli nousee myös kyläläisten rahoilla ja talkootöillä

Missä talkooporukka, siellä naurunremakka. Näin voisi tiivistää iittiläisen Vuolenkosken kylän hengen. Aktiiviset asukkaat ovat tehneet kylälle esimerkiksi kevyen liikenteen väylän, ja nyt on rakenteilla liikuntahalli. Sen budjetista 200 000 euroa tulee kyläläisiltä.

Eero Paronen (vas.), Pirjo Mentu ja Seppo Lehtinen Vuolenkosken liikuntahallin työmaalla. Kuva: Kai Sinervo
Seppo Lehtinen tarttuu tottuneesti lapioon ja astelee kohti työmaata.

- Koitetaan nyt edes näyttää siltä, että tehdään töitä! hän sanoo ja saa seurueen taas nauramaan.

Alle 500 asukkaan Vuolenkosken kylä Iitissä tunnetaan yhteisöllisyydestään. Kylälle on tehty talkootöin kevyen liikenteen väylä, asennettu katuvaloja, tehty laitureita ja kunnostettu rantoja. Ja nyt paloaseman ja kyläkoulun vieressä olevalle tontille on rakenteilla 700 neliön liikuntahalli.

Kyläläiset ovat olleet mukana rakennustöissä alusta asti, sillä se on se tapa, jolla tällä kylällä eletään. Kyläkoulunkin oppilaat olivat mukana tekemässä risusavottaa kun tonttia vasta raivattiin, ja sen jälkeen talkoolaiset ovat huhkineet tontilla pääasiassa viikonloppuisin jouduttaen urakoitsijan töitä.

Täällä kun joku ajaa ojaan, jo kohta on kolme isäntää auttamassa. Kyläaktiivi Seppo Lehtinen

Kyläläisten osuus arviolta 1,3 miljoonan euron liikuntahallista on 200 000 euroa. Summasta noin puolet on puhdasta rahaa, mutta merkittävä osa omasta osuudesta aiotaan kattaa juuri talkootöillä.

- Täällä kun joku ajaa ojaan, jo kohta on kolme isäntää auttamassa. Eräskin hiljan paikkakunnalle muuttanut nainen houkuteltiin sieltä ojasta mukaan kyläyhdistyksen toimintaan, kertoo Lehtinen, joka on yksi aktiivisimmista kyläläisistä.

Tarkoitus on, että Suvivirsi kajahtaa hallissa ensi toukokuussa.

- Ja se on varma se, sillä kun jotain päätetään, se myös hoidetaan, Lehtinen sanoo.

Kymmenen vuoden odotus ja vääntö palkittiin

Helposti hallia ei saatu. Piirustukset ovat olleet olemassa jo kymmenen vuotta, siitä asti kun paloasema tehtiin. Lehtisen mukaan vääntö rahoituksesta oli kova, ennen kuin nykypisteeseen päästiin. Kun pääministeri Juha Sipilä vieraili taannoin Vuolenkoskella, Lehtinen kiiruhti kysymään pääministeriltä, irtoavatko valtion rahat vihdoin hallihankkeeseen. Sipilä lupasi rahat, ja kyläläiset videoivat tilanteen totta kai, että lupaukselle olisi todisteita.

Kyläkoulun opettaja Pirjo Mentu kertoo, että Vuolenkoskella ilmoille heitetyt ideat myös toteutetaan.

- Täällä tartutaan toimeen eikä olla vain, että tekisikö joku, hän sanoo.

Liikuntahallin tarpeellisuus on ollut helpompi perustella kuin jotkut muut ehdotukset.

- Eiväthän kaikki asukkaat käy talkoissa. Talkoopäivinä mukana on yleensä enintään 20 kyläläistä kerrallaan. Toiset innostuvat tästä ja toiset tuosta. Mutta liikuntahalli on ollut sellainen projekti, että sen tarpeen tunnustaa suurin osa, sanoo Vuolenkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paronen.

Noin puolet Vuolenkosken asukkaista on uudempia tulokkaita, ja joukossa on myös paljon nuoria ja lapsia. Hallista hyötyvät esimerkiksi kyläkoulun ja sen vieressä toimivan päiväkodin lapset. Paluumuuttajiakin riittää, sellainen on esimerkiksi Mentu perheineen. Hän opetti aikoinaan Parostakin.

- Täällä on kauppa ja tilauksesta saa hierontaa ja parturi-kampaajan palveluita. Ei täältä välttämättä tarvitse lähteä kovin kauas, ja jos tarvitsee, yhteydet ovat hyvät.

Kylään muuttava otetaan lämpimästi vastaan. Ovelle saatetaan viedä polttopuita tai vastasyntyneelle rotinakori eli kori, jossa on esimerkiksi ruokaa ja muita tuliaisia. Joulun tienoilla koululaiset jakavat kaikille kylän 60 vuotta täyttäneille yksin asuville joulupussin, joka sisältää leipää, kahvia ja lasten leipomia pipareita.

"Päijät-Häme saa meistä viriilin kyläyhteisön"

Paronen sanoo, että moni tekee nykyään toimistotyötä, joka voi olla hyvinkin yksinäistä.

- Yksinäisyyttä on nykyään aika paljon. Kun lähtee mukaan talkoisiin, siellä se unohtuu, hän sanoo.

- Moni harmi unohtuu hallille. Yhdessä tekeminen on tässä kylässä paineetonta, huumoripitoista meininkiä, ja se tekee hyvää, jos on stressaantunut tai väsynyt, Mentu jatkaa.

- Niin, me viemme kärsivälle muutakin kuin köyttä, Lehtinen murjaisee, ja jatkaa:

- Täällä viljellään joskus sellaista huumoria, että jotkut meinaavat ensin kiertää kaukaa.

Mentu sanoo, että saa kylällä rauhassakin olla, jos haluaa.

- Kunhan edes tervehtii, Lehtinen lisää.

Mentu arvelee, että kylän voimakas yhteisöllisyys johtuu ainakin siitä, että hyvä synnyttää lisää hyvää.

- Olemme saaneet luotua tänne kannustavan ilmapiirin. Ja nuoret ovat meillä aktiivisimpien joukossa. Näin yhteisöllisyyden jatkuvuus on turvattu, Lehtinen sanoo.

- Päijät-Häme saa meistä viriilin kyläyhteisön!

Pääset tästä Vuolenkosken nettisivuille

Vuolenkosken liikuntahalli

10 vuoden odotus

Hallin maanrakennustyöt alkoivat kesäkuussa ja hallin viralliseksi valmistumispäiväksi on merkitty 18.5.2018.

Kustannusarvio on 1,34 miljoonaa euroa.

Rakentamiseen myönnettiin 400 000 euroa valtion avustusta. Iitin kunta osallistuu hankkeeseen 740 000 eurolla kahden vuoden aikana.

Rahaa kyläläisten 200 000 euron osuutta varten on kerätty sponsoreilta ja yksittäisin lahjoituksin. Suurin lahjoitus, 10 000 euroa, saatiin Marjatta ja Eino Kollin Säätiöltä. Moni kylän asukas on lahjoittanut pienempiä summia. Varoja on saatu myös myyjäisistä ja tapahtumista.

Hallin on suunnitellut Arkkitehtisuunnittelu Pakkanen oy.

Halliin tulee kuntosali, pesu- ja pukeutumistilat miehille ja naisille ja mahdollisuus pelata useita sisäpelejä 500 neliön pelikentällä.

Uusiin tiloihin siirretään myös jumpat kylän seurantalolta. Myös elokuvakerhot pidetään jatkossa uudessa hallissa. Tiloja voidaan käyttää muihinkin tapahtumiin.

Kylällä on parisen tuhatta kesäasukasta, jotka hyötyvät liikuntahallista.

Vuolenkoski sijaitsee Pohjois-Iitissä Kymenlaaksossa. Lahteen on matkaa 34 kilometriä, Heinolaan 23.

Iitti liitetään Päijät-Hämeen maakuntaan vuonna 2018.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi