Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Metsäyhtiöt antoivat puukartellijupakassa sovintotarjouksen, jottei juttu menisi hovioikeuteen asti

Pitkään jauhetussa puukartellijutussa tuli tällä viikolla jälleen uusi käänne, kun Stora Enso Oyj ja UPM-Kymmene Oyj tekivät sovintotarjouksen yksityisille metsänomistajille. Sovintotarjouksessa ehdotetaan, että jos kantajat luopuvat kanteistaan vuoden loppuun mennessä, eivätkä valita käräjäoikeuden tuomioista hovioikeuteen, Stora Enso ja UPM-Kymmene eivät vaadi kantajilta oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Asiasta kertoi nimettömänä pysyttelevä metsänomistaja, joka sai kirjeen sovintoehdotuksesta tällä viikolla.

Korvausvelvollisuus syntyi, kun käräjäoikeus katsoi, ettei näyttö riitä korvauksiin raakapuukartellijupakassa, ja asian kantajat, eli metsänomistajat, joutuivat oikeudenkäyntikulujen maksajiksi. Kantajia on yhteensä 486.

Metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut ilman arvonlisäveroa ovat yhteensä 9 666,85 euroa kantajaa kohden. Summasta Stora Enson osuus on 4 017,25 euroa, UPM-Kymmenen 3 489,77 euroa ja Metsäliitto Osuuskunnan 2 159,83 euroa. Sovintotarjous koskee vain kahta ensimmäistä, sillä Metsäliitto ei ole mukana ehdotuksessa.

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että

Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997-2004.

Stora Enso ja Metsäliitto saivat yli 50 miljoonan euron sakot kartellista. UPM Kymmene välttyi siltä, koska oli kartellin paljastaja.

Sen jälkeen Metsähallitus, kunnat ja sadat yksityismetsänomistajat lähtivät oikeusteitse hakemaan korvauksia metsäkaupoissa kokemiinsa tappioihin. Kaikissa tähän mennessä annetuissa päätöksissä käräjäoikeus on katsonut, ettei kilpailunrajoitus ole aiheuttanut vahinkoa kantajille, eikä näyttö siis riitä korvauksiin. Hylkäyspäätöksissä kulut lankeavat metsänomistajille.

Kunnista esimerkiksi Jyväskylä, Laukaa ja Äänekoski on määrätty maksamaan reilut 200 000 euroa metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja.

Metsähallituksen kanteen käsittelyä on jatkettu hovioikeudessa. Käsittely jatkuu tammikuun loppupuolelle.

Heli Kiukkonen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi