Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lapsilla on oikeus salata terveystiedot

Kymmenvuotiaiden ja sitä vanhempien lasten Omakantaan viedyt terveystiedot ovat jo vuoden päivät pysyneet salassa lasten huoltajilta. Alaikäisten tiedot Omakannassa avataan kuitenkin huoltajille, mutta kieltojakin voi asettaa.

Kuva: Armi Salonen

Kymmenvuotiaiden ja sitä vanhempien lasten Omakantaan viedyt terveystiedot ovat jo vuoden päivät pysyneet salassa lasten huoltajilta. Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus on herättänyt huolta vanhempien mahdollisuudesta huolehtia lastensa terveydestä. Moni pitää myös kymmenen vuoden ikärajaa alhaisena sille, että lapsi voisi itsenäisesti määrätä terveydentilaa koskevista tiedoistaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön tietohallintoneuvos Maritta Korhonen haluaa oikaista käsityksiä.

- Ensinnäkin kyse on tietojärjestelmien rakentamiseen liittyvästä siirtymävaiheesta, ei pysyvästä menettelystä. Toiseksi lapsi ei omin päin määrää tietojen luovuttamisesta, vaan lapsen kypsyyden tällaisiin päätöksiin arvioi aina terveydenhuollon ammattilainen, Korhonen painottaa.

Kuohuja laannuttaa myös Suomen Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, joka pitää nykyistä siirtymävaiheen käytäntöä vanhempien näkökulmasta parannuksena aikaisempaan, kun Omakannasta ei saanut nähtäväkseen minkään ikäisen lapsen terveystietoja.

Kyse on ennen kaikkea lapsen oikeuksista, ei vanhempien. Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski

- Tilanne kohenee edelleen, kun päästään siihen, että alaikäisten tiedot ovat vapaasti huoltajien luettavissa Omakannassa aina, ellei jotain ole erikseen kielletty luovu­tettavaksi, Vuorenkoski sanoo.

Hän muistuttaa, että kyse on ennen kaikkea lapsen oikeuksista, ei vanhempien. Vanhempien huolenpitovelvollisuutta ikäraja ei Vuorenkosken mielestä vaaranna.

- Linjaus koskee vain Omakanta-järjestelmää, mutta terveystiedot kirjataan myös muihin potilasjärjestelmiin ja huoltajat saavat luovutettavia tietoja edelleen terveydenhuollon toimintayksiköistä, Vuorenkoski sanoo.

Mahdolliset reseptit, lähetteet ja ajanvaraukset saa myös paperilla ja niistä tulee muistutuksia tekstiviestillä, eli vanhemmat pysyvät kyllä ajan tasalla.

Osa asiantuntijoista kannatti seitsemää vuotta

Ikärajan asettamisesta keskusteltaessa joidenkin asiantuntijoiden mukaan se olisi voinut olla seitsemän vuotta. Monilla alakoululaisillakin voi olla sen kaltaisia asioita puitavana, joista ei ­välttämättä halua vanhempien tietävän: vaikkapa poikaystäväjuttuja ja sek­suaalisuuden heräämiseen liittyviä kysymyksiä. Teini-ikää lähestyttäessä tulee herkästi muita asioita ja ongelmiakin, joista nuori ei halua vanhempien tietävän.

- Esimerkiksi kouluterveydenhoitajat ovat korostaneet sitä, että lapsilla täytyy olla ehdoton luottamus siihen, että keskustelut jäävät vastaanotolle, Korhonen kertoo.

- Siirtymävaiheen jälkeenkin alaikäinen voi kieltää tietojen luovuttamisen, vaikka lähtökohtaisesti Omakannan tiedot ovat huoltajien luettavissa. Juuri tästä on tietoteknisesti nyt kyse, eli koko valtakunnan kaikkien potilastietojärjestelmien saattamisesta samalle viivalle.

Korhonen ei pysty arvioimaan, kuinka pitkään työ vie, mutta ainakin enemmän kuin muutamia kuukausia.

- Kiirehdimme tätä koko ajan, mutta kyse on valtavasta projektista, Korhonen sanoo.

Lapsen turvallisuus ei saa vaarantua

Kun järjestelmät ovat kunnossa, millä tahansa yksittäisellä asiakaskäynnillä voidaan sopia, että sen tietoja ei luovuteta vanhemmille.

- Valtaosa käynneistä, ­hoidoista ja resepteistä ovat sellaisia, että vanhempien on hyvä niistä tietää eikä lapsen oikeus tai turva vaarannu. Joskus voidaan käsitellä lapsen näkökulmasta herkkiä asioita, joita ei luovuteta vanhemmille. Aivan ääritapauksissa voidaan puhua jopa lapsen turvallisuudesta, jos vanhemmat saavat lapsen ­terveystietoja käsiinsä. Tosin silloin ollaan usein jo lastensuojelun kysymyksissä, Korhonen sanoo.

Eeva Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi