Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Kyllä lahtelainen saa taas hävetä

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran esittämä 0,5 prosenttiyksikön veronkorotus on toteutumassa Lahdessa. Kaupunki nousee suurten kaupunkien ankarimmaksi verottajaksi. Kuva: Mirja Hussain

Vuonna 2010 Lahti ja Sysmä olivat Päijät-Hämeen veroparatiiseja 19 prosentin kunnallisverolla. Sysmä porskuttaa veroparatiisina myös ensi vuonna, mutta Lahdesta on tulossa verohelvetti.

Sysmä on onnistunut pitämään veroprosenttinsa ennallaan jo vuosikymmenen ajan. Lahti puolestaan syöksähtää vuoden 2010 tilanteeseen verrattuna Päijät-Hämeen kovimmaksi korottajaksi, jos ja kun valtuusto maanantaina päättää nostaa veron 20,75 prosenttiin.

Kahdeksassa vuodessa Lahden kunnallisvero nousee 1,75 prosenttiyksikköä.

Suurten kaupunkien joukossa Lahti on jatkossa todellinen himoverottaja, sillä ero kunnallisveroa alentavaan Helsinkiin on järkyttävät 2,75 prosenttiyksikköä.

Maakunnan veturin suoritus on suorastaan luokaton, sillä persaukinen Kärköläkin on nostanut veroa vuoden 2010 jälkeen ”vain” 1,5 prosenttiyksiköllä. Hollolassa kasvu on 1,25 prosenttiyksikköä ja Orimattilassa tasan yksi.

Lähes Sysmän kaltainen kummajainen on Heinola, joka on onnistunut alentamaan tuloveroa puolella prosenttiyksiköllä vuoden 2010 tilanteesta. Ensi vuodelle veronalennusta suunnittelee Asikkala, joka perisi Heinolan tavoin 20,5 prosentin kunnallisveroa.

Lahtelaisittain on sietämätöntä, että maakunnan taantuvat reuna-alueet pääsevät elvistelemään alemmilla veroilla. Tulee mieleen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen kappale "Kyllä saatana saa taas hävetä!".

Nolouden kruunaa parin vuoden takainen vakuuttelu siitä, että kuntien yhdistämisen avulla vero voidaan pitää ennallaan. Kaupunki tiedotti Lahden ja Nastolan yhdistymispäätöksen jälkeen seuraavaa: "Uudelle Lahden kaupungille on linjattu nykyinen palvelutaso ilman veronkorotuksia. Uusi kaupunki pyrkii toimimaan 20,25 prosentin kunnallisverolla ainakin vuoteen 2020."

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi