Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhtäkkiä löydät kannabiksen - jotakin, joka vie migreenikivun mennessään, mutta sitä käyttäessäsi olet rikollinen

Heinolalainen Helena Poikolainen, 39, päätti kokeilla kannabista migreeniinsä muutamia vuosia sitten. Vaikutus oli dramaattinen. Migreenin oireet helpottivat 30 sekunnissa.

Kannabis on ainoa lääke, josta Helena Poikolainen on saanut avun migreeniinsä. Kuva: Lauri Rotko

Kuvittele, että elät kroonisen migreenin kanssa. Lamauttava päänsärky tekee arjesta usein mahdotonta, etkä saa apua särkylääkkeistä.

Sitten löydät jotakin, joka vie kivun ja antaa mahdollisuuden elää normaalia elämää. Samalla huomaat sinulla lapsesta saakka olleen epilepsian oireiden helpottaneen. Sairauden hoitoon on kokeiltu kahdeksaa lääkettä, joista yksikään ei ole ollut yhtä hyvä kuin itse löytämäsi tuote.

Kuvittele sitten, että sitä käyttäessäsi olet rikollinen.

Heinolalainen Helena Poikolainen, 39, päätti kokeilla kannabista migreeniinsä muutamia vuosia sitten. Hän tiesi joidenkin saaneen kannabiksesta apua kivunhallintaan muttei uskonut itse hyötyvänsä siitä. Monet hänen kokeiluistaan lääkkeillä ja luontaistuotteilla olivat päättyneet pettymykseen.

En ole koskaan käyttänyt huumeita päihtymiseen. Helena Poikolainen

Mutta kannabiksen vaikutus oli dramaattinen.

Migreenin oireet helpottivat 30 sekunnissa, nopeammin kuin yhdelläkään lääkkeellä. Migreeni pysyi poissa, samoin epilepsian oireet. Masennus ja unihäiriöt hellittivät.

Poikolaisen saamissa lääkärinlausunnoissa muutosta pidetään hyvänä. Vahvoja lääkkeitä on jätetty pois, muutos parempaan näkyy kävelyssäkin, lääkärit kirjoittavat.

Mutta yksikään lääkäri ei kirjoittanut Poikolaiselle reseptiä kannabista varten.

Suomessa kannabista voi käyttää laillisesti kahdella tavalla. Markkinoilla on MS-tautia sairastaville tarkoitettu, reseptillä ostettava kannabispohjainen Sativex-sumute.

Toinen tapa on tämä

Toinen tapa on hankalampi: potilas voi saada lääkärin anomuksesta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta erityisluvan kannabiksen kukinnon ostamiseen.

Kukintolaatuja on erilaisia. Osa on samaa kuin päihtymiseen käytettävä kannabis, mutta lääkkeenä sitä käytetään esimerkiksi kipujen lievittämiseen tai epilepsian hoitoon.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin erityislupa kannabiksen tai kannabistuotteen ostoon 234 potilaalle. Lupia myönnettiin yhteensä 263, joten jotkut potilaista saivat useampia lupia. Vuotta aiemmin lupia myönnettiin 274.

Kannabista lääkkeenä käyttävillä on internetissä useita vilkkaita keskustelu- ja vertaistukipalstoja. Aktiivien mukaan merkittävä osa niistä, jotka käyttävät kannabista kipujen tai sairauk­sien hoitoon, ostaa kannabiksensa laittomasti. Palstojen jäsenmäärien perusteella tällaisia ihmisiä on tuhansia.

Jotain käytön yleisyydestä kertoo se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi syyskuussa ohjeet kannabiksen turvallisempaan käyttöön.

Myös Epilepsialiitto on käsitellyt kannabista. Liiton mukaan jotkut epileptikot voivat tutkitusti saada apua kannabiksesta eristettävästä kannabidiolista mutta eivät kaikki. Liiton mielestä olisi hyvä, jos markkinoille saataisiin helppokäyttöisiä, tasalaatuisia ja tutkittuja kannabidiolituotteita, jotka täyttäisivät lääkkeille asetetut standardit.

Näkemys vastaa lääkealan yleistä kantaa: potilaille pitäisi saada kannabiksesta kehitettyjä tuotteita, jotka ovat tutkittuja ja turvallisia. Lääkkeiden raaka-aineena kannabista pidetään lupaavana, mutta asiantuntijoiden mukaan omatoimisen käytön haitat ovat mahdollisia hyötyjä suurempia. Sellaisenaan kannabis ei ole useimmiten tarpeellista, turvallista tai tehokasta.

Vertaistukipalstojen mukaan lääkäreiltä voi puuttua tutkimuksen antamaa selkänojaa mutta myös asiantuntemusta ja uskallusta määrätä kannabista tapauksissa, joissa siitä olisi hyötyä.

Ongelmia riittää

Lääkärit muistuttavat kannabiksen haitoista ja tutkimuksen puutteesta: hoitopäätöksiä ei voi perustaa yksittäisille kertomuksille käyttökokemuksista.

Ongelmia on muitakin. Esimerkiksi apteekeilla ei ole mahdollisuutta valmistaa vaikeaa epilepsiaa sairastaville lapsille määrättävää kannabidioli­öljyä, jolloin lasten vanhemmat joutuvat valmistamaan sen itse kotonaan.

Viranomaiskäytännöt ovat kirjavia. Lääkekäyttöön tarkoitettuja kannabiskasveja saatetaan takavarikoida tai jättää takavarikoimatta.

Poikolainen tuntee hyvin lääkekannabiksen saamiseen liittyvät ongelmat. Hänestä on loukkaavaa, että moni rinnastaa lääkekäyttäjät viihdepössyttelijöihin. Kipujen hoitamisessa ei ole mitään viihteellistä, Poikolainen sanoo.

Kipujen hoitamisesta voi seurata myös leimautuminen.

- En käytä alkoholia, en tupakoi, en ole koskaan käyttänyt huumeita päihtymiseen. Ei ole kiva tulla kohdelluksi rikollisena, Poikolainen sanoo.

Poikolainen kokee saaneensa avun CBD-lyhenteellä tunnetusta kannabidiolista. Sitä hän on tilannut ravintolisäksi katsottavina kapseleina ulkomailta. Kapselit ovat kalliita, eikä niitä ole hyväksytty lääkkeiksi.

Hänen viimeksi tilaamansa erä jäi tulliin, koska aine sisältää Suomessa lääkkeeksi katsottuja ainesosia.

- Nyt odotan, mitä tästä seuraa. Saanko sakkoja, ja mistä saan lisää CBD:tä, hän sanoo.

Edessä voi olla paluu vanhaan lääkitykseen.

- En kestäisi sitä enää. Lääkkeistä tulee pahoja sivuvaikutuksia. Kyse on kolmiolääkkeistä, ja ne esimerkiksi uuvuttavat täysin.l

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi