Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Peruspalvelut turvattava, muuttoliikkeen suunta käännettävä ja markkinointiin panostettava - asikkalalaiset ideoivat kunnan tulevaisuutta

Poliitikot ja johtavat viranhaltijat kuuntelivat maanantaina tuntitolkulla riviasikkalalaisten toiveita, huolia ja ideoita. Valtuutetut työstävän syksyn ja talven aikana Asikkalan uutta kuntastrategiaa. "Strategiassa määritellään se, mihin me kunnassa panostamme seuraavien vuosien aikana", sanoi valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.)

Asikkalalaisen maatalousyrittäjän Jari Vilppulan mukaan kunnan tulisi panostaa entistä enemmän tiedottamiseen ja markkinointiin. Liian harva suomalainen, saati potentiaalinen ulkomaalaisturisti tietää Asikkalan hienouksisista, hän sanoi. Kuva: Sami Kuusivirta

Asikkalassa vietettiin maanantaina ideariihtä aamukahdeksasta iltakahdeksaan, kun kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka ja poliitikot valtuuston puheenjohtajan Hilkka Kempin (kesk.) johdolla jalkautuivat kuntalaisten pariin kyselemään ideoita kunnan tulevaisuuden varalle.

Tarina 2021 -keskusteluissa kerättiin kuntalaisten ideoita tulevaa, ensi vuoden alussa valtuustossa hyväksyttävää kuntastrategiaa varten. Aamupäivällä alkaneeseen ensimmäiseen osioon osallistui satakunta asikkalalaista, illan tilaisuuteenkin muutamia kymmeniä.

Asikkalan päättäjät haluavat välttää suureellisia ja ympäripyöreitä iskulauseita, vaikka strategiassa on tarkoitus visioida kunnan tulevaisuutta myös pidemmällä tähtäimellä. Ensisijaisesti strategiaan halutaan kirjata kuitenkin mahdollisimman konkreettisia tavoitteita lähivuosille.

Kaikki asikkalalaiset tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että kunta tarvitsee kipeästi uusia asukkaita sekä työpaikkoja. Erityistä huolta kuntalaiset tuntuvat kantavan peruspalveluiden säilymisestä. Lasten on voitava käydä koulunsa Asikkalassa toisen asteen loppuun saakka ja sote-palveluita pitää olla tarjolla myös jatkossa, kuntalaiset viestittivät. Myös hyvät, nykyistä paremmat joukkoliikenneyhteydet Lahteen ja eri kylien välillä koettiin tärkeiksi.

Moni rivikuntalainen ja päättäjä piti erityisenä murheenkryyninä kuntakeskustaa. Keskustaa moitittiin "sekavaksi", "hirveäksi" ja "ankeaksi".

- Sitä kehitettäessä ei ole ollut kyllä minkäänlaista strategiaa, naurahti maatalousyrittäjä Jari Vilppula.

Jorma Kulokorven (keskellä) mielestä Asikkalasta pitää olla nykyistä paremmat joukkoliikenneyhteydet Lahteen sekä monipuoliset asumismahdollisuudet, jotta kunnasta kertaalleen lähteneet saadaan palaamaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Kesäasukkaat vakituisiksi asukkaiksi

Iltatilaisuuteen osallistuneen Jorma Kulokorven mukaan paras hänen kuulemansa idea oli kesäasukkaiden houkutteleminen kunnan vakituisiksi asukkaiksi.

- Esimerkiksi Salonsaaressa on paljon hyvin toimeentulevia kesäasukkaita. Tänne saataisiin varmasti heti useita uusia vakituisia asukkaita, kun vain tiedotettaisiin tällaisesta mahdollisuudesta. Moni ei välttämättä tiedä, että kesäasuntoja voi muuttaa vakituisiksi asunnoiksi. Se olisi uskomattoman hieno mahdollisuus nostaa kunnan väkilukua ja saada uusia hyviä veronmaksajia.

Kulokorpi sanoo seuraavansa kuntapäätöksentekoa "toisella korvalla". Puoliso Riitta Lalla istuu valtuustossa vihreiden edustajana. Hänen mielestään kuntalaistilaisuus oli erinomainen mahdollisuus kertoa villejäkin ideoita.

- Osa ehdotuksista oli minun mielestäni vähän lapsellisia. Pääasia on kuitenkin se, että ideoita on. Niistä voidaan sitten valita parhaat. Joka tapauksessa jotain on keksittävä, että Asikkala pärjää jatkossa.

Kulokorven mukaan olisi ensisijaisen tärkeää saada Asikkalasta opiskelemaan muuttavat nuoret palaamaan myöhemmin perheineen takaisin Asikkalaan.

- Jos täällä olisi monipuolisia asumismahdollisuuksia ja hyvät kulkuyhteydet Lahteen töihin, niin tänne tulisi varmasti paljon paluumuuttajia. Olosuhteet pitää olla kunnossa, jotta tänne halutaan palata.

Uimahalli, rohkeampi kaavoittaminen, vesiurheilukeskus...

Useissa puheenvuoroissa kaipailtiin Asikkalaan uimahallia. Kristillisdemokraattien varavaltuutettu Kari Kallio menisi askeleen pidemmälle. Hän haluaisi esimerkiksi hotelli Tallukan yhteyteen kylpylän.

Vesistöjen tarjoamista mahdollisuuksia pitäisi kuntalaisten mielestä hyödyntää entistä enemmän. Keskusteluissa vilahtelivat muun muassa rantojen rohkeampi kaavoittaminen asuinrakentamiselle ja vesiurheilukeskuksen perustaminen.

Maatalousyrittäjä Vilppulan mielestä kunnan olisi tärkeää panostaa nykyistä paremmin tiedottamiseen ja markkinointiin. Liian harva suomalainen, saati potentiaalinen ulkomaalaisturisti tietää Asikkalan hienouksista, hän sanoi. Vilppulan mukaan kunnan kannattaa olla rohkea viestijä.

- Vaikka joku ärsyyntyisi, niin ei se haittaa, jos erotumme kuitenkin joukosta.

Kunnanjohtaja Ikola-Norrbacka sanoi, ettei muiden kuntien matkiminen kannata viestinnässä ja markkinoinnissakaan. Pitää uskaltaa olla spontaani, hän sanoi.

- Isojen asioiden lisäksi on syytä kertoa myös pienemmistä arkisista asioista.

Ikola-Norrbackan mukaan kunnan on päästävä jatkossa entistä paremmin esille myönteisessä valossa. Hänen mukaansa hyvistä asioista on Asikkalassa liiaksi vaiettu ja kielteiset asiat ovat nousseet pintaan.

Useat asikkalalaispoliitikot valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kempin (kesk.) johdolla kuuntelivat maanantaina kellon ympäri rivikuntalaisten ideoita uuden kuntastrategian pohjatöitä varten. "Strategia on valtuuston tärkein työkalu ja erittäin tärkeä paperi. Strategiassa määritellään se, mihin me kunnassa panostamme seuraavien vuosien aikana." Kuva: Sami Kuusivirta

"Moni lahtelainen kaveri pitää Asikkalaa coolina paikkana"

Erityisesti Ikola-Norrbacka, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä (kesk.) valtuuston puheenjohtaja Kemppi utelivat paikalla olleilta nuorisovaltuutetuilta, mitä he ajattelevat Asikkalasta. Pääasiassa nuorisovaltuutetut tuntuivat olevan tyytyväisiä Asikkalaan asuinpaikkana. Jatko-opintopaikkojen puute saa asikkalalaisnuoret lähtemään paikkakunnalta. Muuten kunnassa tuntuu olevan asiat nuorten näkökulmasta mallillaan, ehkä liikkumisen hankaluutta lukuun ottamatta.

- Ei täältä puutu muuten oikeastaan mitään, sanoi nuorisovaltuuston puheenjohtaja Inkeri Kaukoranta.

Nuorisovaltuuston jäsen Eriika Koivula kehaisi olevansa ylpeä asikkalalainen myös lahtelaisten kavereidensa seurassa.

- Moni lahtelainen kaveri pitää Asikkalaa coolina paikkana. Asikkalalaisuudesta voi olla ylpeä myös lahtelaisten kavereiden seurassa. Moni heistä on tullut tänne myös käymään.

Koivulan lausunto innosti paikalla olleita poliitikkoja.

- Saitko tuon nauhalle, valtuuston puheenjohtaja Kemppi uteli toimittajalta.

"Strategia on valtuuston tärkein työkalu"

Keskustelutilaisuuksien lisäksi rivikuntalaiset ovat päässeet osallistumaan kuntastrategian pohjatyöhön vastaamalla mittavaan kyselyyn. Vastauksia saatiin Kempin mukaan noin 600. Kunnanjohtaja Ikola-Norrbacka huomautti, ettei kaikkia hyviäkään ehdotuksia voida kirjata sellaisenaan strategiaan. Pieniä, helposti toteutettavia ideoita voidaan toteuttaa muutenkin.

- Johtoryhmässä olemme jo joitain asioita lähteneetkin viemään eteenpäin.

Lopulliseen strategiaan päätyy Kempin mukaan kolmesta viiteen tärkeintä tavoitetta.

- Strategia on valtuuston tärkein työkalu ja erittäin tärkeä paperi. Strategiassa määritellään se, mihin me kunnassa panostamme seuraavien vuosien aikana.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi