Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rikoksen tehneeltä peritään rikosuhrimaksu, summa vaihtelee rikoksen vakavuudesta riippuen

Kuva: Lehtikuvan arkisto

Rikosuhrimaksu peritään täysi-ikäisenä rikoksen tehneeltä henkilöltä sellaisesta rikoksesta, josta voidaan tuomita vankeusrangaistus. Sen suuruus on 40 tai 80 euroa rikoksen vakavuudesta riippuen.

Lakia valmisteltaessa rikosuhrimaksulla arveltiin kerättävän vuosittain 4,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä maksua on tuomittu hieman yli 2,5 miljoonaa euroa. Mikäli tahti jatkuu samana vuoden loppuun asti, summa nousee noin 3,4 miljoonaan euroon.

Kappalemääräisesti rikosuhrimaksua on tuomittu 58 000 kertaa.

Valtion kassaa tuomitut rikosuhrimaksut ovat lihottaneet tänä vuonna kuitenkin vain noin 1,1 miljoonaa euroa eli tuon verran maksua on saatu perityksi.

Osastopäällikkö Arto Kujala oikeusministeriöstä kertoo, että tuoton jääminen arvioitua pienemmäksi ei tullut yllätyksenä. Kujalan mukaan mene pari vuotta ennen kuin tavoite saavutetaan.

Rikosuhrimaksu määrätään myös rikoksista, joita ei käsitellä käräjillä, kuten poliisin määräämästä ylinopeussakosta.

Myös Ruotsissa rikosuhrimaksun tuotto oli alkuun pieni. Maksu maksetaan rahastolle, joka ottaa vastaan myös lahjoituksia.

Viime vuoden joulukuussa, jolloin laki tuli voimaan, rikosuhrimaksua tuomittiin vajaat 1 500 kertaa, tuomittu summa oli 59 000 euroa, mutta kertymä on jäänyt alle 10 000 euron.

Rikosuhrimaksun on velvollinen maksamaan myös yritys, joka tuomitaan yhteisösakkoon. Tällöin rikosuhrimaksu on 800 euroa.

Toistaiseksi yhteisöille ei ole tuomittu ainuttakaan rikosuhrimaksua. Maksu voidaan tuomita vain sellaisesta rikoksesta, joka on tehty lain voimaantulon jälkeen 1. joulukuuta 2016. Yhteisösakko määrätään tyypillisesti työturvallisuusrikoksesta.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi