Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nyrkin ja hellan väliin joutuneille tarjolla lisää uudenlaista apua

Yksin jääminen uhkaa lähisuhdeväkivallan uhreja. Esimerkiksi Nollalinjan suosio on ollut niin suuri, että vaikka linja palvelee ympäri vuorokauden, kaikki soittajat eivät silti pääse läpi. Suurin osa soittaa siksi, ettei ole uskaltanut puhua väkivallasta kenellekään. Verkon RIKUchat-palvelua puolestaan käyttävät kaikenikäiset.

Kati Ulmala kertoo, että RIKUchat on ollut menestys. Kuva: Sami Kuusivirta

Rikoksen uhrien tukipalvelut ovat tänä vuonna parantuneet ja paranevat edelleen. Lähisuhdeväkivallan uhreille viime vuoden lopulla avattu Nollalinja laajenee. Seksuaaliväkivallan uhrien uusi tukimuoto otetaan vähitellen käyttöön myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Uhrien tukipalvelujen järjestämiseen velvoittaa viime vuonna voimaan tullut EU:n uhridirektiivi. Tukipalveluja rahoitetaan muun muassa viime vuoden joulukuussa käyttöön otetun rikosuhrimaksun tuotolla.

Esimerkiksi Rikosuhripäivystykseen oikeusministeriö (OM) osoittaa tänä vuonna 3,7 miljoonaa euroa (2,4 miljoonaa vuonna 2016). Lisäksi ministeriö on myöntänyt avustuksia hieman yli miljoona euroa rikoksen uhrien erityistukipalveluihin. Puolet potista saa Kalliolan nuoret ry nuorten seksuaaliväkivallan uhrien tukemiseen.

Toiseksi suurimman avustuksen, 165 000 euroa, saa Raiskauskriisikeskus Tukinainen ry.

Suurin osa soittaa siksi, ettei ole uskaltanut puhua väkivallasta kenellekään. Kehittämispäällikkö Helena Ewalds, THL

Ensi vuoden talousarviossa tukipalveluihin on osoitettu 4,85 miljoonaa euroa.

Koulutusta haavoittuvan uhrin kohtaamiseen

Tukinainen järjestää ensi vuonna eri puolilla maata koulutusta muun muassa poliisille, syyttäjille, tuomareille ja asianajajille seksuaalirikoksen uhrien kohtaamisesta rikosprosessissa.

Yhtenä aiheena koulutuksessa on erityisen haavoittuvien uhriryhmien kohtaaminen. Näitä ovat seksuaalirikoksen ja lähisuhdeväkivallan uhrit sekä maahanmuuttajataustaiset ja vammaiset uhrit.

Lue myös: Pahoinpitelyt parisuhteissa vähentyneet - tilanne lähisuhteiden väkivallassa toinen
 

Koulutettaville esitellään myös alueellisia tukipalveluja. Ne eivät ole kaikille tuttuja.

Rikosprosessiin osallistuville on järjestetty uhrin sensitiiviseen kohteluun ohjaavaa koulutusta aiemminkin. Rahoitus tuli RAY:ltä. Tukinainen ry:n työntekijät ovat käyneet luennoimassa sekä ammattiin opiskeleville että siinä jo toimiville poliiseille.

Koulutuksen ansiosta poliisi sai herätyksen uhrin kohtaamiseen, sanoo psykologian yliopettaja Jaakko Kauppila Poliisiammattikorkeakoulusta. Polamk on kehittänyt myös omaa opetustaan.

Jaakko Kauppilan mukaan rikoksen uhreilta tulee yhä palautetta siitä, että poliisi on liian virallinen tai epäilevä.

- Osa rikoksen uhreista on erittäin herkässä tilassa. Koulutuksessa asiantuntijat kertovat, miten uhrin henkinen haavoittuvuus tulee ottaa huomioon poliisin työssä, Kauppila sanoo.

- Tukinainen tuo koulutukseen syventävää tietoa.

Uhri vaarassa jäädä yksin

Myös seksuaaliväkivaltaa kohdanneitten tukikeskusten eli seri-keskusten perustamisen taustalla on kansainvälinen velvoite, Istanbulin-sopimus.

Suomen ensimmäinen tukikeskus perustettiin alkukesästä HYKSin Naistenklinikalle. Keskuksen perustamisesta Turkuun ja Tampereelle käydään neuvotteluja.

- Myöhemmin niitä on tarkoitus perustaa muuallekin kuin yliopistosairaaloihin, sanoo erikoissuunnittelija Suvi Nipuli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Tällaisen hoitoketjun perustamisesta Päijät-Hämeeseen on ollut puhetta.

Seri-tukikeskus tarjoaa uhrille akuuttivaiheessa kokonaisvaltaista palvelua.

- On erittäin suuri riski, että uhri jää yksin, jos hoitoa ei koordinoida. Näytteenotto kyllä sujuu, kun poliisi vie uhrin keskussairaalaan, mutta jatkohoito ei toimi vaan uhri joutuu itse hakemaan apua. Harvalla on siihen itsellä voimavaroja, Nipuli perustelee. Uhria ei esimerkiksi tajuta ohjata Rikosuhripäivystykseen.

Nollalinjalle toinen linja

Yksin jääminen uhkaa myös lähisuhdeväkivallan uhreja. THL:n viime joulukuussa avaaman palvelun, Nollalinjan suosio osoittaa sen hyvin.

Linja palvelee ympäri vuorokauden, mutta kaikki soittajat eivät silti pääse läpi.

- Suurin osa soittaa siksi, ettei ole uskaltanut puhua väkivallasta kenellekään. Linjalla on joku, joka kuuntelee, kertoo kehittämispäällikkö Helena Ewalds THL:stä.

Ylikuormittunut linja on saamassa rinnalleen toisen, vain päiväsaikaan palvelevan linjan.

Linjan päivystäjät ovat sote-ammattilaisia ja heillä on kriisityön tuntemusta. Konkreettisena apuna päivystäjä pystyy kertomaan soittajalle, mistä hän saa omalla paikkakunnallaan apua.

Avun hakeminen chatin kautta yleistynyt

Päijät-Hämeessä rikoksen uhreille tarjottava apu laajeni elokuussa 2016, kun Rikosuhripäivystyksen osa-aikainen vakanssi muutettiin kokopäiväiseksi. Taustalla on päivystyksen siirtyminen valtion rahoituksen piiriin rikosuhridirektiivin mukaisesti.

Resurssien lisäyksen myötä myös asiakkaitten määrä on kasvanut, kertoo toiminnanohjaaja Kati Ulmala. RIKUlla on Lahdessa 14 tukihenkilöä.

Myös verkossa toimiva online-palvelu, RIKUchat, on tuonut runsaasti yhteydenottoja Rikosuhripäivystykseen. Chatia käyttävät kaikenikäiset.

Direktiivin mukaan uhrilla on oikeus pyytää poliisikuulusteluun henkilö, johon hän luottaa. Esimerkiksi seksuaalirikoksen uhrille on tärkeää, että kuulustelija on samaa sukupuolta.

- Poliisi noudattaa toivetta varsin hyvin. Tästä on tullut asiakkailta hyvää palautetta, Ulmala kertoo.

Hänen mukaansa RIKUn asiakkaitten luottamus viranomaisiin on korkealla tasolla, mutta turhautumista aiheuttaa prosessin pitkä kesto.

Toiminnanohjaaja Kati Ulmala pitää hyvänä, että seksuaalirikoksen uhrien tukemiseen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Hän toivoo, että Päijät-Hämeeseenkin saataisiin samanlainen tukimuoto, jollainen HUSissa on käytössä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi