Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Velkahelvetti on tuttua tuhansille Lahden seudulla - "Lainaa otetaan piittaamattomasti"

Ihmiselle on kova paikka, kun turvatulta tuntunut talous luhistuu tai sitten mitään turvattua toimeentuloa ei ole koskaan ollutkaan. Ulosottotilastot ja velkajärjestelyt peittävät taakseen monta henkilökohtaista murhenäytelmää, joista kaikista ei ole ulospääsyä.

Ylivelkaantuminen ei aina perustu kalliiden ja tarpeettomien hankintojen tekemiseen. Velkaa otetaan myös silloin, kun omat rahat eivät riitä normaaliin elämiseen. Kuva: Salonen Armi

Hallinnasta riistäytynyt velka koettelee kymmenientuhansien ihmisten elämää Lahden seudulla. Päijät-Hämeen ulosottovirastoon tuli syyskuussa vireille runsaan 24 000 henkilön maksamattomia velkoja, mikä on enemmän kuin vuosi sitten samana ajankohtana.

Ahdinko näkyy myös siinä, että lähes puolet kaikista velkojen ulosmittaukseen joutuneista henkilöistä on varattomia. Heillä ei siis ole, mistä ottaisi.

Lahden kaupungin talous- ja velkaneuvonnan palveluita käyttää vuosittain 1 500 henkilöä. Läheskään kaikki eivät jaksa hakea apua, ja apua hakeneista kaikki eivät saa haluamaansa.

Mikään ei välttämättä auta

Velkaloukkuun joutuneella on periaatteessa monta keinoa käytössään. Velkojan kanssa voidaan sopia laina-ajan pidennyksistä, maksuvapaista tai muista huojennuksista. Takuusäätiöltä voi hakea takauksia lainaan tai sitten voi hakeutua yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

- Osalle ei käy mikään järjestelykeinoista, sanoo Lahden kaupungin johtava talous- ja velkaneuvoja Virpi Virtanen.

Velkajärjestely ei käy päinsä, jos maksukyvyttömyys on tilapäistä tai velat ovat rikosperusteisia. Niitä ovat muun muassa maksamatta jääneet vahingonkorvaukset. Samoin velkajärjestely jää toteutumatta, jos henkilö on holtittomalla lainanotolla itse saanut taloutensa kuralle.

- Trendi (so. suuntaus) on nykyään se, että lainaa otetaan piittamattomasti, arvioi Virpi Virtanen.

Pikaluotossa on vaaransa

Yksi suurimpia näennäisratkaisuja velkaongelmiin ovat niinsanotut limiittiluotot tai pikaluotot, joilla miinusmerkkistä taloutta lähdetään pelastamaan. Pikaluottofirmat tarjoavat nyt entistä suurempia lainoja, kun pieniin luottoihin säädettiin korkokatto. Lyhyessä ajassa on tultu muutaman satasen pikavipeistä kymmenientuhansien eurojen lainoihin.

Pikaluoton saa nimensä mukaisesti lyhyen ajan sisällä ja luottoyritysten nettipalveluista miltei milloin tahansa. Asiakkaita kosiskellaan pienillä kuukausilyhennyksillä, takaisinmaksuaikojen joustavuudella ja lainan vakuudettomuudella.

Nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat koko maassa vähentyneet, mutta erityisesti ikäihmiset ovat haksahtaneet ottamaan harkitsemattomia pikaluottoja. Lahden talous- ja velkaneuvonnan asiakkaista yli puolet on eläkeläisiä.

- He ihmettelevät, että kun he ovat aina hoitaneet raha-asiansa hyvin, miten he nyt ajautuivat tällaiseen tilanteeseen. Se on tyypillinen kysymys, jonka täällä kuulee, luonnehtii Virpi Virtanen.

Lapsia halutaan auttaa

Seniori-ikäinen on kriisissä, kun eläkevuosien koittaessa tulot romahtavat ja velkaa on vielä jäljellä. Ne halutaan maksuhäiriömerkinnän pelossa hoitaa pois hinnalla millä hyvänsä, jolloin turvaudutaan pikaluottoihin.

Pikalainoja käytetään myös silloin, kun halutaan auttaa lapsia ja lapsenlapsia eikä oma eläke siihen riitä.

- Se on hyvin ymmärrettävää ja inhimillistä, sanoo Takuusäätiön viestintäjohtaja Minna Mattila.

Mattila painottaa, että talousongelmiin on lähdettävä hakemaan ajoissa ratkaisua. Viimeistään 50 ikävuoden vaiheilla olisi hyvä olla suunnitelma, miten voi päästä velattomaksi ennen eläkevuosia. Jos tavoite näyttää mahdottomalta, tarvitaan asiantuntijoiden apua.

Monta syytä katastrofiin

Kohtalotovereita eläkeläisille löytyy toki nuoremmistakin. Asumiskulut ovat monille sietämättömän kovia, jolloin liitoksissaan natisevaa budjettia paikataan luotoilla. Velkakierteen takana voi olla myös avioero, joka usein on henkisesti ja taloudellisesti raskas takaisku. Niin ikään työttömyys ja sairastelu vievät henkilökohtaisen talouden kriisitilaan.

Kysymys on Mattilan mukaan myös siitä, etteivät ihmiset jaksa paneutua taloussuunnitteluun. Omaa rahaliikennettä on vaikea hahmottaa, kun laskut tulevat sähköpostiin, verkkopankkiin tai kirjepostina. Menojen yhteissummaa ei viitsitä välttämättä edes miettiä, jos maksettavana on yhtäaikaa opintolaina, asuntolaina, autolaina sekä muutama luottokorttilaina.

- Siitä, miten kaikki maksetaan, on tullut todella pirstaleista. Ihmiset eivät keksi, mistä he voisivat säästää, sanoo Minna Mattila.

Noin 50 000 euron pikalainan voi saada hyvinkin nopealla aikataululla. Ihmiset ihastuvat pieniin kuukausilyhennyksiin, mutta sitten he havahtuvat huomaamaan, että pieni kuukausierä ei riitä lyhentämään velkapääomaa ollenkaan. Noin 10 prosentilla Takuusäätiön yhteydenotoista tulee asiakkailta, joilla on velkoja 40 000-200 000 euron edestä.

Lakimuutos tulossa

Oikeusministeriössä valmistellaan pikaluottobisneksen suitsimista muun muassa korkokatolla, jollainen tulisi yli 2000 euron luottoihin. Ministeriön lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen pitää mahdollisena, että eduskunta käsittelisi tarvittavat lakimuutokset noin vuoden kuluttua.

Korkokaton lisäksi suunnitellaan rajoitusta, jonka mukaan lainvastaisen luottosopimuksen markkinoinut luottoyhtiö ei saisi veloittaa asiakkaalta mitään luottoon liittyviä kustannuksia. Ei edes korkoja.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi