Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Etsitäänkö Lahteen seuraavaksi virkajohtaja vai pormestari?

Lahden johtaja vaihtuu kesken valtuustokauden, kun Jyrki Myllyvirta eläköityy keväällä. Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja kannattaa pormestarimallia, mutta kesken valtuustokauden siihen ei kovin helposti lähdetä. Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau on julkisesti kannattanut pormestarimallia.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta Enonselän ulapalla syyskuussa 2012. Kuva: Beni Köhler

Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran eläköitymisilmoitus yllätti suurimman osan lahtelaisista valtuutetuista. Myllyvirta oli kuitenkin informoinut päätöksestään johtavia poliitikkoja etukäteen. Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) sanoo tienneensä Myllyvirran päätöksestä joitain päiviä etukäteen.

- Olen kunnioittanut kaupunginjohtajan pyyntöä olla mainitsematta asiasta yhdellekään henkilölle. Nyt helpottaa, kun asiasta saa vihdoin puhua.

Bruneau esitti heti perjantaina kutsun Lahden muille johtaville poliitikoille neuvonpidosta, jossa päätetään suuntaviivat kaupungin tulevasta johtajamallista ja valinnasta. Ensimmäiset keskustelut käydään valtuuston puheenjohtajiston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajiston välillä.

Bruneau on julkisesti kannattanut valtuuston varapuheenjohtajan Mika Karin (sd.) esittämää pormestarimallia. Bruneau ei halua vielä ottaa kantaa siihen, onko pormestarimalliin siirtyminen ajankohtaista nyt, kun Myllyvirta jää pois tehtävistään.

- En tiedä, alammeko etsiä virkajohtajaa vai pormestaria. Tässä vaiheessa olisi edesvastuutonta kommentoida prosessia, joka ei ole vielä edes käynnistynyt. Se voisi aiheuttaa turhaa hämmennystä.

Mikä sopisi väliajan johtamisjärjestelmäksi?

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sanoo, että seuraavaksi kasataan porukka, jolla johtamisjärjestelmää mietitään.

- Pitää miettiä, mikä järjestelmä tulee olemaan vaalikauden jälkeen. Kun se on päätetty, mietimme, mikä on se steppi, jolla hoidetaan väliaika. Joudumme käymään pormestarikeskustelut ja muut. Lähtökohtaisesti kannatan pormestarimallia, mutta kesken valtuustokauden siihen ei kovin helposti lähdetä. Joudumme miettimään, mikä on väliaikainen ratkaisu.

Lue myös: Myllyvirta uskoo Mikkelin matkakeskusmallin toimivan Lahdessakin
 

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Sirkku Hildénin mukaan vaihtoehdot on mietittävä avoimesti.

- Johtamisjärjestelmää ei vielä tiedetä. Mitään ei voida sulkea pois ennen kuin asiat on käyty kunnolla läpi. Varmaan tuumailemme viikonlopun ihan rauhassa ja ensi viikolla aloitamme keskustelut prosessista.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen on samoilla linjoilla.

- On katsottava ja mietittävä askelmerkit. Pormestarijärjestelmän kannalta tilanne on hankala, koska vaalit olivat eikä asia silloin ollut esillä. Katsotaan.

Ei välitöntä vaikutusta kaupungin toimintaan

Bruneaun mukaan Myllyvirran ilmoitus ei vaikuta kaupungin toimintaan millään tavoin.

- Talousarvioprosessi ja muut juoksevat asiat etenevät ihan normaaliin tapaan.

Bruneau sanoo olevansa erittäin tyytyväinen Myllyvirran tekemään työhön.

Lue myös: Tervetuloa Lahteen, Jyrki Myllyvirta
 

- Olen kokenut, että Myllyvirta on ollut sydämestään Lahden asialla. Hänellä on ollut mittavat verkostot, jotka ovat ilman muuta olleet eduksi koko kaupungille.

Kaupunginjohtaja ilmoitti eläköitymisestään Lahden valtuustoseminaarissa perjantaina 20. lokakuuta. Myllyvirta lopettaa työt vappuna.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi